HENT hírlevél

Kanada újra nekifut szerzői jogi rendszere modernizációjának

A felhasználók és a jogosultak érdekeit is figyelembe vevő új szerzői jogi szabályozást szeretne bevezetni a kanadai kormány. Reményük szerint a jogszabály elfogadására még idén sor kerül.

A kanadai kormány bemutatta be új szerzői jogi törvényének tervezetét, amely modernizálni kívánja a hatályos rendelkezéseket, továbbá hatékony eszközöket kíván bevezetni az évente mintegy 1,8 milliárd dolláros kárt okozó kalózkodás ellen. A kormány szerint meglehetősen nehéz megtalálni az egyensúlyt a felhasználók és a szerzői jogi jogosultak igényei között, de reményeik szerint az új törvény mindkét fél számára elfogadható szabályozást teremt.

A felhasználók számára jó hír, hogy a jogszabálytervezet lehetővé tenné a legálisan megszerzett zenei és filmes tartalmak egyik hordozóról a másikra történő másolását, továbbá bővítené a szabad felhasználások körét, így például nem lenne a szerző engedélyéhez kötve a jogvédett tartalmak oktatási célú vagy paródiában való felhasználása. A jogszabály csökkentené a magánszemélyek által, nem kereskedelmi mértékben elkövetett szerzői jogi jogsértések esetén követelhető kártérítés összegét: a jelenlegi maximum 20 ezer kanadai dollár összegről 100 és 5000 dollár közötti összegre mérsékelné azt, míg a kereskedelmi mértékű jogsértéseknél maradna a korábbi szankcionálási mérték.

A jogszabály az internetszolgáltatók felelősségének kérdését is érinti: az internetszolgáltatók mentesülnének a felelősség alól, amennyiben azok kizárólag közvetítő működnek a tartalomszolgáltató és a felhasználó között, de kötelezné ezeket arra, hogy a jogtulajdonosoktól érkező értesítéseket továbbítsák a feltehetően jogsértő előfizetőik felé. A kormány reményei szerint a törvénytervezetet még a 2011-es évben elfogadja a parlament. A tervezet jelenlegi szövege alapján a jogalkotók kötelesek lesznek ötévente felülvizsgálni, és szükség esetén a digitális környezet fejlődése által támasztott követelményekhez igazítani a szerzői jogi törvény rendelkezéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)