Napi Online

Mobilszolgáltató lesz a Tesco Magyarországon

Hónapokon belül négy mobilszolgáltató lesz Magyarországon, de nem a kormány által meghirdetett mobiltendernek köszönhetően, hanem mert elindul a Tesco Mobile - írta az Index.

Ez a vállalat lesz hazánk első igazi virtuális mobilcége (MVNO), amely nem saját, hanem mástól bérelt hálózaton nyújt szolgáltatást. Neve elhallgatását kérő informátorunk megerősítette azt a korábbi pletykát, hogy az áruházlánc partnere a Vodafone lesz. Suba János, a Vodafone kommunikációs igazgatója ezt az értesülést nem erősítette meg, ám nem is cáfolta.

A Vodafone eddig is aktívan kereste a partnereket, volt egy kevésbé sikeres próbálkozása a Postafonnal, és a TV2-vel közösen árul mobilnetet. Emellett még öt kábelszolgáltató forgalmazza a mobilnetes szolgáltatását, általában tévével, vezetékes telefonnal és internettel kombinált csomagokban. A Tesco sem új a távközlés területén, hiszen Angliában, Írországban és Szlovákiában már működtet virtuális mobilszolgáltatást. A nemzetközi nagyvállalat anyaországában, Angliában a legsikeresebb, ahol már 2,6 millió ügyfelet szolgál ki.

A szolgáltatás sikere az egyszerűségének, a jó ár/érték aránynak és a Tesco Klubkártya pontok felhasználhatóságának köszönhető, amellyel minden mobilszolgáltatásra elköltött font után Klubkártya-pontokat kapnak az előfizetők. Magyarországon is ez lehet a siker alapja, jelenleg ugyanis 1,3 millió Klubkártya tulajdonos van. Világszerte több mint hatszáz virtuális szolgáltató van, és az Európai Bizottság kimondottan támogatja ezt az üzleti modellt. Jelenlétük fokozza az előfizetőkért folyó versenyt, ráadásul anélkül, hogy emiatt új szereplőknek kellene frekvenciákat eladni.

A pletykák szerint a Vodafone éppen azért vágott bele a MVNO-s projektbe, hogy megakadályozza egy új szereplő megjelenését, vagy legalábbis elvegye a kedvét a próbálkozóknak. A magyar kormány által kiírt frekvenciatender miatt van némi esélye annak, hogy egy negyedik szereplő megpróbáljon frekvenciát szerezni. A Vodafone (és vele együtt a Magyar Telekom meg a Telenor is) nyilvánvalóan jobban szeretné, ha maguk szerezhetnék meg az eladásra kínált frekvenciákat, azzal ugyanis a jelenleginél jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani - véli a portál.

Egy saját frekvenciával induló negyedik mobilszolgáltató valószínűleg az MVNO-k segítségével tudna gyorsan piacot hódítani. A Tesco több száz üzletét kihasználva rengeteg embert el lehet érni, és egy új piaci szereplőnek éppen erre van szüksége. Ezt azonban a Vodafone fogja kihasználni, így valamivel kevesebb lehetőség marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #4
    Ez csak egy port lesz Magyar módra.
    Angliában azt kötsz amit akarsz... kocsi, lakás, stb Tesco biztostás sőt mobil is van :)
    Ne féljetek normális az ára.
  • sanyicks #3
    Tuti nem, ahogy az alapszolgáltatóknál lenni szokott úgy állapítja meg árakat, hogy virtuális pont ugyanannyiba kerüljön mint a nem virtuális... lásd a sokszolgáltatós adsl. Gyak csak szolgáltató nevet lehet váltani, de egyébként minden ugyanolyan és ugyanannyiba fog kerülni mint a többinél.
  • dzsagon #2
    félek a Tescotól, még ha ajándékot ad is
  • quentit #1
    Kíváncsi leszek, hogy ténylegesen olcsóbb lesz-e a percdíj az adatforgalom és a készülékek.