Hunter

Ahol a tudomány csődöt mond, ott a játék diadalmaskodhat

A számítógépes játékok megszállottjainak sikerült megfejteniük egy retrovírus enzim szerkezetét, melynek hiánya miatt immár több mint egy évtizede nem tudtak előrelépni a tudósok.


Firas Kahtib
A játékosok a Foldit nevű online játékkal érték el az áttörést, ami lehetővé teszi a felhasználók számára az együttműködést és a versengést a protein molekulák szerkezetének megfejtésében. Miután a tudósok sorozatosan felsültek egy AIDS-hez hasonló vírus fehérjelebontó enzim szerkezetének összerakásával, a Foldit-on keresztül bevonták a játékos társadalmat a probléma megoldásába, akiknek a segítségével mindössze három hét leforgása alatt le is tudták a feladatot.

Az enzimek ezen osztálya, a retrovírus proteázok, vagyis a fehérjebontó enzimek kritikus szerepet játszanak az AIDS vírus fejlődésében és szaporodásában. A kutatók minden követ megmozgatnak a blokkolásuk érdekében, próbálkozásaik azonban rendre zátonyra futottak, mivel nem tudták, hogyan néz ki pontosan a szóban forgó proteáz molekula. "Kíváncsiak voltunk, vajon az emberi intuíció képes-e diadalmaskodni ott, ahol az automatizált módszerek csődöt mondtak" - mondta dr. Firas Kahtib, a Washington Egyetem biokémiai karának kutatója, aki a Foldit program fejlesztésében közreműködő David Baker biokémikus professzor laboratóriumának munkatársa.

Arra valószínűleg a kutatók sem számítottak, hogy a játékosok mindössze néhány nap leforgása alatt olyan modelleket generálnak, amikből némi finomítással meghatározhatóvá válik az enzim szerkezete. Legnagyobb örömükre a modellekből az is kiderült, hogy a molekula felszíne kiváló célpontot nyújt az enzim deaktiválására irányuló hatóanyagok számára. "Ezek a jegyek elképesztő lehetőségeket tartogatnak a retrovírusok, köztük az AIDS elleni gyógyszerek megalkotásához" - írják a Nature Structural & Molecular Biology szaklapban szeptember 18-án megjelent tanulmányban, melyben a tudósok mellett társszerzőkként a játékosok neveit is felsorolják. Ez az első eset, hogy számítógépes játékosok oldottak meg egy régóta fennálló tudományos problémát.

A Foldit nevű programot a Washington Egyetem Játéktudományi Központjának számítógép tudósai alkották meg Baker professzor laboratóriumával közösen. "A Központ célja, olyan nehéz tudományos és oktatási problémák megoldása, amik jelenleg nem oldhatók meg pusztán emberi, vagy számítógépes úton" - magyarázta a Játéktudományi Központ igazgatója, dr. Zoran Popovic. Az enzimszerkezet megoldása hűen tükrözi az online számítógépes játékokban rejlő lehetőséget, amivel összefoghatják az emberek ösztönös probléma megoldó és háromdimenziós mintaillesztési képességeit a nagy erőpróbát jelentő tudományos problémák megoldására, taglalták a kutatók. A versengésbe egész közösségek, mint a Foldit Contenders Group, vagy a Foldit Void Crushers Group vetették bele magukat. Az online molekula modellező játék ezreket ültetett a monitorok elé, az élet szinte minden területéről akadtak emberek, akik háromdimenziós térbeli képességeiket kamatoztatva forgatták az aminosav láncokat a kibertérben, a kezdő szintről indulva egészen a legnehezebb, immár a tudományt szolgáló fokozatokig jutva el.

Az elért eredmény új utakat nyit meg az antivírus vakcina kutatások előtt. "Ezután a felfedezés után a fiatalok valószínűleg nem fogják bánni, ha a tudomány számára is áldoznak a szabadidejükből. Ezzel az újszerű megközelítéssel az emberek és a számítógépes modellek valós időben tanulhatnak egymástól" - mondta Carter Kimsey, a projektet finanszírozó amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány programigazgatója.


"Az emberek rendelkeznek a térbeli gondolkodás képességével, olyasvalamivel, amiben a gépek még nem igazán jók" - mondta dr. Seth Cooper, a Washington Egyetem számítógép tudományi karának tanára, a Foldit egyik megalkotója, aki az ember-számítógép felfedezési módszereket, valamint a játékok és a játékosok kölcsönös fejlődését tanulmányozza. "A játékok egy vázat kínálnak a számítógépek és az emberek erejének egyesítéséhez. A héten publikált eredmények bizonyítják, hogy a játék, a tudomány és a számítástechnika együtt olyan vívmányokhoz vezethet, amik korábban lehetetlenek voltak"

A Foldit-ot folyamatosan fejlesztik, a retrovírus enzim szerkezetének megfejtéséhez is a játékosok egy, a játékba újonnan beépített alkalmazással, az Alignment Tool-lal jutottak el, ami először tette lehetővé ismert molekulák részeinek lemásolását és beilleszthetőségük tesztelését egy hiányos modellbe. "A Foldit bebizonyította, hogy a játékkal az amatőrök is beléphetnek a szakértők birodalmába, első osztályú tudományos felfedezéseket érve el. Jelenleg ugyanezt a módszert próbáljuk alkalmazni a matematika és a tudományok tanítási módszereinek megváltoztatása érdekében" - tette hozzá Popovic.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #30
    Évekkel ezelőtt próbáltam ezt a játékot, hát nem az én esetem a logikai játékok, úgyhogy sok eredményt nem értem el, viszont totál jónak tűnt, és a kivitelezése is csúcs.

    Már csak a COD-ba kell valahogy integrálni, vagy a Farmville-be. :D
  • Dredd #29
    a játékos neve Eli Wallace :D
  • alien47 #28
    Akkor most adják ki neki a következő problémát:
    Hogyan működtessünk antigravitációs hajtóművet. Akkor most ezt oldják meg 3 nap alatt és lehet átszervezni a repülő ipart :)
  • Deus Ex #27
    A probléma megoldásában nem a tudomány mondott csődöt, csak az automatizált számítógépes megoldásra tett erőfeszítés. Dicséretes, hogy az SG a legjobb magyar tudományos és IT portál szeretne lenni, de szerencsés volna, ha nem a bulvár kategóriában akarna azzá válni.
  • krajcsovszkig #26
    Elvileg igen.

    Pár éve mikor kijött ez a játék azzal reklámozták hogy akik segítenek valami aids-gyógyszer szintű dolog megalkotásában azok kapnak megosztott Nobelt, amennyiben az ötlet felhasználásával a konkrét gyógyszert megalkotó kap.
  • whisper #25
    Gyorsan vissza logolok a Resto shamanommal hátha tudok olyan durván healelni meg feltámaztani,hogy egyzser csak élőbe is menni fog 8) vagy legalábbis rájövök ,hogy megy 8)
  • philcsy #24
    Erről az amatőr csillagászat jut eszembe.
  • szasz85 #23
    megnéztem volna a kutatók fejét mikor 3 hét múlva visszajött az eredmény.
  • Omega #22
    Nagyon nagy ötlet, de a technikai megvalósítás hagy némi kívánni valót maga után. Ezer éve béta állapotban van, az offline mód nálam nem fut, a regisztráció pedig nagyon lassú. De azért tetszik.
  • opeca #21