Szekeres Viktor

Megvannak az idei legjobb tévésorozatok

Ki hitte volna, hogy a Trónok harca már az 1. szezonjával bekerül Hollywood legjobb sorozatai közé? Az idei Emmy díjazottjainak listája meglepetésektől sem mentes.

Elégedettség tölt el <br>a díjazottak névsora láttán?
  • Igen, a legtöbb díj megérdemelt.
  • Szokás szerint nem.
Mint minden évben, így idén is kiosztották a díjat, amit csak úgy emlegetnek, hogy "a díj, amit úgy szoktak emlegetni, mint a televíziós Oscart". Az Emmy-ről van szó természetesen, s magyar idő szerint éjszaka kettő órától hajnal ötig ünnepelte magát Hollywood a Fox csatornán Jane Lynch műsorvezetésével. A tévés szakemberekből álló akadémia tagjai idén is szavaztak az általuk legjobbnak tartott sorozatokra, minisorozatokra, tévéfilmekre, színészekre, operatőrökre, rendezőkre, fővilágosítókra, kaszkadőrökre, sminkesekre és vágókra, a felkért színészek pedig átadták ezen díjakat az arra érdemesnek találtatottaknak.


Ne is kerülgessük a forró kását: a legjobb komédia ismét a Modern család lett, míg a legjobb dráma díját immáron negyedik éve, megszakítás nélkül a Mad Men - Reklámőrültek kapta. Utóbbi sorozatra rá is fért a díj, hiszen míg korábban sokszor csak a Mad Menről szólt a díjátadó, ezúttal a legjobb dráma kategóriáig egy stábtag sem mehetett fel a színpadra köszönetet mondani, hiszen a sorozat minden jelölését más széria jelöltje válthatta díjra.


A Mad Men - Reklámőrültekkel ellentétben viszont tarolt a Modern család, hiszen a fő kategória mellett a legjobb írásnak, a legjobb rendezésnek és a legjobb férfi és női mellékszereplőnek járó Emmy-t is Steven Levitan szitkomja vihette haza. Mindez ráadásul 5-ből 5-ös, azaz totális tarolást jelent, ugyanis a Modern család minden színésze mellékszereplőként jelölte magát, így a komédiák főszereplőiről szóló kategóriákban nem is jöhetett szóba a sorozat, aminek Jim Parsons és Melissa McCarthy örülhetett a legjobban.

A komolyabb hangvételű sorozatok színészei egy kivétellel mind első díjasok voltak, de Julianna Margulies is 6 jelölés után kaphatott ismét szobrot, a Vészhelyzet után most A férjem védelmében című jogi dráma főszerepéért. A női mellékszereplők között Margo Martindale győzött A törvény embere című krimiben nyújtott, valóban remek alakításáért. A férfi főszereplő kategóriában ismét pazar mezőny gyűlt össze, de a legutóbbi két díjat hazavivő Bryan Cranston távollétében nem Hugh Laurie, Michael C. Hall, Jon Hamm vagy Steve Buscemi diadalmaskodott, hanem Kyle Chandler. A férfi mellékszereplők királya, sok rajongó nagy örömére Peter Dinklage lett, a Trónok harcából.


Az est legnagyobb meglepetése talán a legtöbb jelölést begyűjtő és általában a minisorozatok kategóriájában taroló HBO gyengébb szereplése jelentette. Bár a több mint 100 nominációból a csatorna magasan a legtöbbet, 19-et váltotta szoborra, hajnalban csak Kate Winslet és Guy Pearce örülhetett a legjobb főszereplőknek járó díjaknak a Mildred Pierce-ért, a díjazott mellékszereplők ugyanis a Downton Abbey és A Kennedy-család című alkotásokból kerültek ki, s a legjobb minisorozatnak is az angol Downton Abbey-t választották meg.

A díjak, mint látható, ezúttal igencsak megoszlottak a sorozatok között, egyedül a Modern család 5 szobros tarolás emelhető ki, bár való igaz, hogy a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó 8 elismerést is kapott, de ezek közül 7 technikai volt, s már egy hete kiosztásra került. A legtöbb díjat kapó sorozatok közül így harmadik helyen 2-2 elismeréssel többszörös holtverseny alakult ki. A sokkal szűkebb minisorozatos/tévéfilmes mezőnyben ellenben a jelöltek megosztoztak a szobrokon: a Downton Abbey 6, a Mildred Pierce 5, míg A Kennedy-család 4 alkalommal diadalmaskodott.


Persze a fentieken, s a lentebb felsoroltakon kívül még jó pár díj kiosztásra került: Martin Scorsese rendezői Emmy-t kapott, Justin Timberlake legjobb vendégszereplő lett, míg a Trónok harca a legjobb főcím kategóriában diadalmaskodott - utóbbi díj a vizuális megjelenítésre és az összhatásra vonatkozik, hiszen a legjobb főcímzenének járó szobrot a Borgiák zeneszerzője vihette haza. A fő kategóriák jelöltjei és győztesei alul olvashatóak. Aki az összes díjazottra kíváncsi, az a vasárnapi győztesek listáját itt találja, az egy hete kiosztott díjakat megszerzőkét pedig itt.

Legjobb dráma

Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
Dexter
Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci
Trónok harca
A férjem védelmében
Mad Men - Reklámőrültek

Legjobb vígjáték

Agymenők
Glee - Sztárok leszünk!
Modern család
Office
A stúdió
Városfejlesztési osztály

Legjobb férfi főszereplő dráma

Timothy Olyphant, A törvény embere
Steve Buscemi, Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
Kyle Chandler, Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci
Michael C. Hall, Dexter
Jon Hamm, Mad Men - Reklámőrültek
Hugh Laurie, Doktor House

Legjobb női főszereplő dráma

Connie Britton, Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci
Julianna Margulies, A férjem védelmében
Kathy Bates, Harry's Law
Mariska Hargitay, Különleges ügyosztály
Mirelle Enos, The Killing
Elisabeth Moss, Mad Men - Reklámőrültek

Legjobb férfi főszereplő vígjáték

Alec Baldwin, A stúdió
Matt LeBlanc, Sikersorozat
Jim Parsons, Agymenők
Steve Carell, Office
Johnny Galecki, Agymenők
Louie C.K., Louie

Legjobb női főszereplő vígjáték

Edie Falco, Jackie nővér
Tina Fey, A stúdió
Laura Linney, The Big C
Melissa McCarthy, Mike és Molly
Martha Plimpton, Nevelésből elégséges
Amy Poehler, Városfejlesztési osztály

Legjobb férfi mellékszereplő dráma

Peter Dinklage, Trónok harca
Josh Charles, A férjem védelmében
Alan Cumming, A férjem védelmében
Walton Goggins, A törvény embere
John Slattery, Mad Men - Reklámőrültek
Andre Braugher, Men of a Certain Age

Legjobb női mellékszereplő dráma

Archie Panjabi, A férjem védelmében
Kelly Macdonald, Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
Christine Baranski, A férjem védelmében
Margo Martindale, A törvény embere
Michelle Forbes, The Killing
Christina Hendricks, Mad Men - Reklámőrültek

Legjobb férfi mellékszereplő vígjáték

Chris Colfer, Glee - Sztárok leszünk!
Jesse Tyler Ferguson, Modern család
Ed O’Neill, Modern család
Eric Stonestreet, Modern család
Ty Burrell, Modern család Jon Cryer, Két pasi - meg egy kicsi

Legjobb női mellékszereplő vígjáték

Jane Lynch, Glee - Sztárok leszünk!
Betty White, Vérmes négyes
Julie Bowen, Modern család
Sofia Vergara, Modern család
Kristen Wiig, Saturday Night Live
Jane Krakowski, A stúdió

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #8
    Nem hiszem, hogy nyerne, mert nem azért nyer, mert jó, hanem, mert a legjobb. És jön egy csomó új sorozat, sok új színésszel, akik kapósak lesznek az újdonság varázsa miatt. Meg egyébként is csak azért nyert most, mert nem volt Aaron Paul. Ellene nyilván nem lett volna esélye.
  • Garou #7
    Tyrion Lannister nyer még szerintem a jövőben, a könyveket olvasom és érik majd olyan jellemformáló élmények, amiket igazi színészi feladat lesz eljátszani. Nekem is nagy kedvencem.
  • kissssss #6
    szerintem is az egyik legjobb színész a sorozatban.
  • t3chn3t #5
    A trónok harca egy hatalmas sorozat és a kis törpe nem hiába nyert, az egyik legjobb szereplő és színész a sorozatban.
  • nextman #4
    Nincs legjobb scifi kategoria? Akkor csak az idom vesztegettem:)
  • Broafka #3
    peter dinklage (The Imp, Trónok Harca) <-- maximálisan, magasan ő az egyik legjobb karakter a sorozatban. Nagyon jól játszik!
  • mkfdd #2
    Az eddigi szezonok tavasszal kezdtek, de a mostani csak nyáron, így átcsúsztak a következő időszakba. Vagy valami ilyesmi. Nem is baj, legalább nem halászták el a szobrot a FNL és GoT elől. :) Majd jövőre tarol úgyis. Remélem jövőre kiüti végre madmant.
  • kids #1
    Vajon miért nincs a jelöltek között a Brekaing Bad? Tavaly bezsebeltek rengeteg díjat azt idén már jelölést se adtak neki? Vagy a minőség romlott annyit?