Szekeres Viktor

A majmok bolygója: Lázadás

Jelentkezzen az, aki előzetesen gondolt arra, hogy az új Majmok bolygója a nyár legkellemesebb meglepetését szolgáltatja a nagyköltségvetésű filmek közül.

Hogy tetszett A majmok bolygója: Lázadás?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Amikor kiderült, hogy a 20th Century Fox egyik nagy nyári mozis premierje A majmok bolygója: Lázadás lesz, sokan azonnal átváltottak szkeptikus üzemmódba, hiszen nem látták sok értelmét a projektnek, tíz évvel ezelőtt már Tim Burton bicskája is beletört a franchise felélesztésébe. Később persze kiderült, hogy nem egyszerű folytatás vagy feldolgozás lesz a projekt, mely eleinte a Cézár munkacímet viselte, hanem előzmény, egyfajta újragondolása a negyedik Majmok bolygója-filmnek, a Hódításnak, ami azonban nem lesz közevetlen kapcsolatban az első filmmel, az ős-Majmok bolygójával. De persze sem ez, sem pedig az, hogy sok rendező visszadobta a filmtervet, nem jelezte előre, hogy az új Majmok bolygója jobban fog szerepelni, mint mondjuk a Conan, a barbár idei remake-je.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ráadásul ezúttal Mark Wahlberg-kaliberű sztár sem volt az új Majmok bolygójában, mindössze egy friss Oscar-jelölt James Franco, akit sokan féltettek attól, hogy saját renoméja fogja bánni a filmben való részvételét. De Franco jobb lóra nem is tehetett volna, ugyanis A majmok bolygója: Lázadás teljesítménye tündérmesékbe illő volt: outsiderként indult, majd az előzetesek láttán a közönséget elkezdte érdekelni a film, a jó kritikák sokak jegyvásárlási szándékát megerősítették, a végeredmény pedig anyagi szempontból remek start volt, amit jó folytatás követett, a film híre szájról-szájra járt. Mindez nem csoda, hiszen A majmok bolygója: Lázadás valóban a nyár legnagyobb meglepetése, nagyon jól sikerült, s erre nem sokan számítottak.

A történet San Franciscóban játszódik, hőse egy kutatóorvos, Will Rodman, aki laborjában évek óta az Alzheimer-kór gyógymódját kutat. Elkötelezettsége nem csoda, hiszen édesapja is hasonló betegségben szenved, rajta is segíteni szeretne. Az újabb és újabb kísérleti szereket csimpánzokon próbálják ki, s megannyi kudarc után az ALZ-112-es kódszámmal ellátott gyógyszer sikeresnek bizonyul, hiszen a majmok agyműködését nagy mértékben serkenti. Azonban egy szerencsétlen közjátéknak köszönhetően az ALZ-112-es kutatásának támogatását leállítják, a szer hatékonyságában hívő Will Rodman pedig ellopja az orvosságot, hogy édesapján próbálja ki azt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A majmok bolygója: Lázadás egyik nagy erénye, hogy bár a cím alapján valamennyire lehet sejteni a történetet, a film nem abba az irányba indul el, amerre sokan gondolják, sőt, a folytatás sem feltétlenül a papírformát követi. A váratlanság márpedig mindig erény. Igaz, hogy később a történet, miután minden világossá válik a néző számára, már sokkal kiszámíthatóbb lesz, de mindvégig sikerül ötletekkel frissen tartani. S ezen ötletekhez remekül asszisztál mind a színészi játék, mind a nagyon tudatos, stílusos rendezés, mind pedig a WETA digitális effektusai. Utóbbiak olykor lenyűgözőek (főleg a részletgazdag majomanimációk), azonban hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a megannyi trükk megoldása 100%-ig tökéletes lett volna, hisz olykor, főleg a mozgó animációk esetében kilóg a lóláb, de szerencsére a legfontosabb momentumok és karakterek megvalósítása nagyon jól sikerült.

S karakterek alatt természetesen elsősorban az egyik fő majomra, Cézárra gondolunk, akit az az Andy Serkis "alakít", aki annak idején Gollam volt A gyűrűk urában, majd pedig Kong a King Kongban, tehát van tapasztalata a különleges effektusokkal életre keltett lények megformálásában. S szerepe ezúttal sokkal fontosabb, mint előző lényfilmjeiben, hiszen Cézár az, akinek a szemein keresztül láthatjuk a film jó részét, ő az, akinek a hallgatása és a tekintete olykor beszédesebb, mint pár oldal, dialóggal sűrűn teleírt forgatókönyv, s az ő vágyait ismerhetjük meg, melyek ugyan elsőre nagyravágyónak tűnhetnek a nézők számára, de mind kiderül, közel sem azok.

A majmok bolygója: Lázadásban egy kivétellel nincsenek jó- meg rosszfiúk, nincs leegyszerűsítve az összkép, semmi sem egyértelmű és a legnagyobb bajokat is olyan okozza, akit csak a jószándék (amivel a Pokolba vezető út is ki van kövezve...) és némi önzőség vezérel. Az emberi társadalom is megkapja az ilyenkor kötelező kritikáját, azonban szerencsére nem szájbarágósan, torkon erőszakkal lenyomósan. Ráadásul destruktív akciójelenetekben sem szűkölködik a film, s mindennek tetejében még meglepően érzelmes is lett - szerencsére abszolút jó értelemben, s az el-elmorzsolt könnycseppek sem holmi hatásvadászat eredményei.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Csak ismételni tudjuk magunkat: A majmok bolygója: Lázadás meglepően jó, nagyon élvezetes film lett. S ezen élményhez minden szinten hozzátesz az, hogy A majmok bolygója-sorozat előzményfilmjének tekinthető, s nem csak a kikacsintások miatt, hanem mert önmagában másképpen működik, mint úgy, hogy ha az ember tudja, hogy mi lesz a filmben látható események végkimenetele a (nem is olyan) távoli jövőben. Márpedig a nézők zöme biztosan tudja. A nemsokára 400 millió dollárt is elérő nemzetközi bevételnek köszönhetően a stúdió és a producerek már a folytatáson gondolkodnak, amivel kapcsolatban ezúttal szkeptikusok vagyunk. Egy második rész ugyanis a jövővel kapcsolatos homályos és hátborzongató sejtéseinket konkretizálná, így egy cseppet a varázslat is oda lenne.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 106 perc, 2011
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Rupert Wyatt
forgatókönyvíró: Rick Jaffa, Amanda Silver
zeneszerző: Patrick Doyle
operatőr: Andrew Lesnie
producer: Peter Chernin, Dylan Clark, Rick Jaffa, Amanda Silver

szereplők:
James Franco (Will Rodman)
Freida Pinto (Caroline)
Andy Serkis (Cézár)
John Lithgow (Charles Rodman)
Tyler Labine (Franklin)
Brian Cox (John Landon)
Tom Felton (Dodge Landon)
David Oyelowo (Steve Jacobs)
David Hewlett (Hunsiker)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #33
    ...az első majmok bojgója már ha nem képzeled hogy a 2001 es baromság az kemény társadolamkritika ,csak a marha nagy logikáddal nem vagy képes felfogni hogy miröl szól, kisökcsög ül figyel nempofázik......,ha megérti majd akkor......ja és a bunda szinében van a kulcs......
  • jaspercry #32
    Nekem tetszett,izgalmas,poén is volt,jó rendezés a "ember" fő szereplő egyre jobb alakításokban látom.És nem utolsó sorban jó kezdete a "Majmok bojgójának"

    (127óra is tetszett tőlle,beérett)
  • zolika7519 #31
    Nem tudom mihez kapcsolodik csak gondoltam:9
  • koschwarz #30
    én meg azt olvastam, hogy pont nem a tim burton-ös MB-hez NEM kapcsolódik. kalapos meg azt írja, hogy a rendező szerint egyikhez sem...de mégsem lehet véletlen, hogy benne van a filmben.
  • kalapos01 #29
    "vágtátok, hogy a film elején a tv hírekben szerepelt egy űrhajó indítása? "

    Az egyik legjobb poén volt a filmben, hogy végigkísérték ezt az űrhajós projektet, frankó kis kikacsintás.
  • kalapos01 #28
    Egyik filmhez sem kapocsolódik igazán, el is mondta a rendező.
  • zolika7519 #27
    Nem értem miért hozzák be sokan a régi MB-t
  • zolika7519 #26
    Ez a film a 2001-es filmhez kapcsolodik, az eltünt Űrhajós Mark Walhberg a régiekhez semmi köze, az egy kerek lezárt történet. Az az első rész, és a végén a 2011-es filmben erre a földre érkezik, ahol a majmok elszaporodtak...De vhol a neten irták mit akarnak a folytatásban az emberek a föld alá kényszerülnek egy virus miatt stb....
  • koschwarz #25
    nekem tetszett.

    vágtátok, hogy a film elején a tv hírekben szerepelt egy űrhajó indítása? aztán később egy földre esett újság címlapján ott a hír, hogy ez az űrhajó eltűnt, elvesztették...na abban utazott charlton heston (?) :D
  • shownomarcy #24
    Jó film volt, tetszett.
    Mondjuk két apróság, ami eszembe jutott, hogy az okos Cézárnak eléggé emberi tekintetet adtak,
    illetve a végén csak nem tudták a majom megszólalását kihagyni.