Berta Sándor

Ellehetetleníti a fedett rendőri munkát a Facebook

Egy volt rendőr rávilágított arra, hogy a következő években ellehetetlenülhet a közösségi portálokon végzett fedett rendőri munka. Az arcfelismerési és más funkciók ugyanis kiszolgáltatott helyzetbe hozhatják a nyomozókat.

A problémára Mick Keelty egykori rendőr világított rá. Mivel minden regisztrált tagnak van profilja, így a később nyomozónak állók is profilt készítenek, ahová sokan ráadásul a fotóikat is felteszik. A Facebookon elhelyezett arcfelismerő funkciónak köszönhetően ezzel azonban a fedett munkát végző rendőrök meglehetősen kiszolgáltatottá válnak.

Keelty elmondta, hogy egy nyomozót nem lehet egyszerűen beépíteni egy bűnbandába. Egy ilyen folyamat akár 7 évig is eltarthat, hiszen nem csak a személyt kell beépíteni, de ennyi időbe telik, amire olyan fontos pozícióba kerül, ahonnan értékes információkat továbbíthat. Emellett meg kell találni annak a módját is, hogy az összegyűjtött információkat miként adja tovább kollégáinak. A szakember tavaly december és idén február között felmérést végzett az egyenruhások körében, s elemezte a fedett munkát végzők tevékenységét.

"Megkérdeztük őket a tapasztalataikról, hogy megtudjuk: milyen mértékben vannak elterjedve a fotóik az interneten? Az eredmény megdöbbentő volt: a női kollégák 90, míg a férfiak 81 százaléka töltött fel a világhálóra képeket. Különösen a Facebook igen népszerű és szorosan követi a Twitter. A 26 évesnél fiatalabb nyomozók közül szinte mindegyik jelentetett már meg fotót magáról az interneten. A logikus következtetés az, hogy azok a mai 16 évesek, akik rendőrök szeretnének lenni, azok a munkába állásuk idején már ismertek lesznek. Túl késő lesz a képek törlésére, hiszen amit egyszer feltöltött az ember, az örökre ott is marad" - összegezte a tapasztalatokat Mick Keelty.

Az egykori nyomozó hozzátette: ha egy fiatal rendőr nem is töltött fel magáról képeket, a szülei, testvérei, ismerősei tölthettek fel és ezek alapján az illető könnyen azonosíthatóvá válik. Ráadásul az arcfelismerő funkciókat nehéz becsapni, így az is lehet, hogy egy fedett munkát végző rendőr nem is azonnal, hanem csak évek múlva bukik le.

A Facebook arcfelismerő funkcióját tavaly decemberben vezették be az Egyesült Államokban. Júniusban támadta az Artikel 29 nevű európai adatvédelmi szakembereket tömörítő csoport, amely bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. A funkciót bírálta Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég elemzője is. Legutóbb pedig dr. Johannes Caspar német adatvédelmi biztos támadta a megoldást, mondván a Facebook a világ legnagyobb biometriai adatbázisát építi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsoltioregon #60
    "Ki az a Budaházy?"
    Logikailag Budaházy György a legnépszerűbb Budaházy, aki rendőrökre akart támadni.
    De nyilván sok Budaházy György van. Ezért meg kéne adnom a SZIG számát, anyja nevét, szülhely és dátum. Ezeket nem tudom.

    A közlekedésrendszettel kapcsolatos dolgaidat, pedig a NKH-nak, Közútkezelőnek és az illetékes rendőri szervnek jelezd. (Gondolom nem tetted)
  • Elemir #59
    Ki az a Budaházy? Valaki vagy nevezzünk meg teljesen vagy nem. Nekem is ez a családnevem, és nekem sem csak vezetéknevem van. Köszönöm!

    Más:

    Nem a rendőrökkel van a gond, hanem azokkal akik azt vallják, majd a pénzbeszedés megoldja.
    Nem mondom, megoldotta... A rendőröket nem arra állítják rá, hogy a mindennapokban, mindig ugyanott és ugyan úgy szabálytalankodókat elkapják. Sajnos.
    Minden nap ugyanarra megyek, és mindig van egy hely ahol lekanyarodnak és tilos. Ami egy dolog, de balesetveszélyes is.
    Rendőr még sose volt ott.

    Egy másik 3-as kereszteződésben, az elsőbbségtáblát nem nézik, és még nekem ordítanak, hogy nem engedem előre őket.
    Rendőr még sose volt ott.

    A harmadik és negyedik egy lámpás kereszteződés ahol balra kanyarodó sávból rendszeresen egyenesen mennek, majd beerőszakolják magukat és egyenesen tovább haladók közé. Ja ebből az egyik egy rendőrségnél van. Ám, de még rendőrt ott sose láttam.

    A hely Debrecen, várom a lelkes rendőrök érdeklődését.
    (Az 1, 3, 4 esetében szinte kivétel nélkül román rendszámú kocsik.

    Nah kibeszéltem magam, thx
  • Rotyoka #58
    Juj ne, fenn van a neve megy egy több éves kép róla a neten most MI LESZ?!

    Őszinten, MI A FASZT TUDNAK VELE KEZDENI?!
    Tudod hány kibaszott alteregója van mindenkinek?
    Tudod hány ugyan olyan nevű véglény él a földön mint te?


    Istenem, remélem se bankkártyátok, se ilyen pontgyűjtő cuccok, se telefonotok és se tv-tek nincs otthon. Ja és internetet is kávézóból tolod most
  • aaaaa #57
    Lehet törekedni arra, hogy szabályos légy, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor kénytelen vagy megszegni a szabályokat. Például ki kell kerülni valakit, de záróvonal van és sorolhatnám.
  • mad mind #56
    Attól, hogy te nem töltesz fel képet, bárki más megteheti, pl. lányod barátnője/barátja. Naponta többszáz kamera lefényképez, levideóz bármilyen turista lefényképez kirakja a netre. Nem tudod megakadályozni a netes megjelenésed.
    Milyen intézkedést vársz? Ha te sem éred el a céget, akkor ők szerinted elfogják érni?
    Nekem az a kérdésem, hogy attól hogy kint van a képed a neten, mitől vagy veszélyben? aláírom, hogyha bűnöző, vagy beépített ügynök/titkos ügynök vagy, akkor kockázatot jelent, de átlag polgárként semmi hátrányt nem jelent.
  • mad mind #55
    Ez nem igaz. Lehetséges szabályokat betartva vezetni csúcsidőben, csak nem kell figyelni a sok dudáló, átkozódó embert.
  • immovable #54
    :) Nem baj, biztos van aki szeret téged is. :)
  • redfish #53
    No, akkor (mivel a témába vág) elmesélem nektek :
    Én SOHA, SEHOVÁ nem töltöttem fel sem magam, sem a gyerekeim fényképeit, nincs sehol profilunk, a gyerekeimnek is elmagyaráztam, hogy ez miért nem jó...

    Erre most pár napja döbbenten látom, hogy a lányom neve és fotója fenn van a neten (próbaképpen rákerestem a Google-ban)!!!...

    Kiderült, hogy az iskolai fotózást végző "Digiévkönyv" nevű cég a gyerekek és a szülők megkérdezése nélkül minden iskolai fotót feltölt a netre!...
    (Emlékszem, amikor a fotózáshoz az űrlapot ki kellett tölteni, hogy mekkora és milyen fotókat kérünk majd, akkor kifejezetten ráírtam az űrlapra : Nem egyezem bele a gyerekem személyes adatainak, és fotóinak a netre való publikálásához!)

    Nos, most kiderült, hogy a kérésem ellenére a gyerekem fotója és neve kinn van az interneten évek óta, de még egy csomó iskola tanulóinak a fotói is, akik ugyanígy nem járultak hozzá a közléshez!!!...

    Felhívtam az iskola igazgatóját : ők is bosszankodnak rajta, próbálták volna levetetni a fotókat, de a cég elérhetetlen (én is próbálkoztam a megadott számokon, de nem veszik fel a telefont)...

    Panaszt tettem az Adatvédelmi Hivatalnál, remélem valami hathatós intézkedést tesznek!...

    Szóval, hiába próbál óvatosan élni a polgár, ha lehetnek olyanok, akik magasról lesz@rják a törvényeket és mindent megcsinálhatnak!...
  • aaaaa #52
    Pár éve jött egy akció hogy a 3 évnél öregebb mentődoboz már nem felelt meg... Biztos sok új mentődoboz maradt raktáron, valakiknek, akiknek jó kapcsoltai voltak.
    Máskor persze halhatnak halomra az emberek, kórházi várólistákkal, meg nincs pénz a drága műtétre megoldásokkal. Csak az autósokat akarják megvédeni annyira. Ha nem kötöd be magad, halálra bírságolnak, de ha napi 5 doboz cigit szív el valaki, vagy piál éjjel nappal, az nem probléma...
  • teddybear #51
    Ezért sem kell beregisztrálni semmilyen hasonló oldalra. Persze aki mégis megteszi, az ne csodálkozzon.