Berta Sándor

Erőszakosabbá teheti az embereket az internetcenzúra

Két szakember azt vizsgálta, hogy milyen összefüggések vannak a valódi világ erőszakos cselekményei és a világháló cenzúrázása között. Megállapították, hogy az erősödő cenzúra fokozódó erőszakhoz vezet.

Antonio A. Casilli, a Telecom ParisTech kutatója és Paola Tubaro, a University of Greenwich munkatársa egyaránt azt állítja: a politikusok gyakran úgy akarják megoldani az egyes helyzeteket, hogy korlátozzák a kommunikációs lehetőségeket. Ez azonban gyakorlatilag a legrosszabb megoldás. A cenzúra hiánya esetén ugyanis, még ha elégedetlen is egy társadalom, sokkal kevésbé valósulnak meg erőszakos események, sőt csökken az erőszakosságra való hajlam. Ráadásul a két szakember azt is kimutatta, hogy az elégedetlenkedések közötti nyugalmi időszakok is hosszabbak akkor, ha nincs cenzúra.

Casilli és Tubora leszögezték: az elégedetlenkedéseket alapvetően nem lehet megakadályozni, de azt lehet befolyásolni, hogy az emberek miként juttassák kifejezésre a bosszúságukat. Közel sem mindegy, hogy ez békés tüntetéseken, erőszakos cselekményekben vagy néhány blogbejegyzésben valósul meg. Az is sokat számít, hogy az egyes államok, illetve hatóságok miként kezelik ezeket az eseményeket.

A legrosszabb megoldás azonban alighanem az, ha el akarják hallgattatni az internetezőket, illetve a világhálón szerveződő csoportokat. A cenzúra elsősorban azért van bukásra ítélve, mert az internet szinte teljesen az emberek mindennapjainak a részévé vált. Így az online lehetőségek, szolgáltatások korlátozása csak fokozza az elégedetlenséget és olajat jelent a tűzre, mintsem oldaná a feszültségeket.

A kutatók rámutattak: a cenzúra oda vezet, hogy az embereket egyre nagyobb mértékben izolálják az eseményektől. Emiatt azonban az ellenőrizendő személyek vagy csoportok mozgása ellenőrizhetetlenné válhat és ezzel párhuzamosan megnő az erőszakos cselekményekre való hajlam. A tanulmányban leírtakat alátámasztják az egyiptomi események is, hiszen az internet lekapcsolása nem oldotta meg a helyzetet, hanem végül csak tovább fokozta a feszültséget és véres összecsapásokhoz vezetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kenderesi #6
    Erről jut eszembe Orbán évértékelő beszéde 2011-ben.



    Illetve szintén ide tartozik még a választási győzelem sikerét ünneplő több százezres tömeg...



    Ja és erőszak az nem lesz, max. V alakban fognak röpködni mostanában a júdeocionisták...
  • Tetsuo #5
    Es a borton csak kitalacio? Gondolom vannak ra bizoyitekok..
  • bvalek #4
    Régi jól bevált trükk: álellenzéket kell szervezni beépített emberekkel (mint demszky gábor a 80-as években, vagy szabó albert és bácsfi diácska a közelmúltban). A társadalmi elégedetlenségnek pedig a saját emberünkön keresztül kell hangot adni (pl. hofi géza). Akkor biztosak lehetünk benne, hogy az alattvalók fölösleges energiái apátiába és önpusztító pesszimizmusba terelődnek.

    Félreértés ne essék, elismerem Hofi (a legnagyobb amerikai stand-up komikusokat megszégyenítő) tehetségét, de köztudottan Kádár udvari bohóca volt, a rendszer a létező összes kitüntetéssel elhalmozta (emlékeztek a híres színpadi diliházas jelenetre, amin még a hátán is kitüntetés van? milyen ironikus...). Ő volt az, aki megédesítette a népnek beadott keserű pirulát, az emberek jogos dühét pedig önmaguk ellen fordította. A megszállók okozta károkat áthárította a magyarok vélt vagy valós hibáira. Mai szemmel nézve egyik másik felvételen elképesztő gyalázatos dolgokat mond a saját hazájáról, miközben a közönség nevetve tapsol...
  • usersg #3
    Mekkora ész kellett ehhez... Rájöttek, hogy az embereknek felb*ssza az agyát ha korlátozni akarják őket... :D Ez igen. Remélem 6 diploma jár azért ha tudjuk hogy az emberek szeretik a szabadságot, és nehezen viselik ha megszerzett jogokat vesznek el tőlük...
  • hangulati #2
    doktor ur! ha meggornyedek, es jeget teszek a hatamra, raz a hideg...
  • tiaro #1
    Tök jogos. A jó diktátor le se szarja a nép véleményét, amíg petíciókat írnak a neten, azt csinálhat, amit akar. Csak hát ezek ehhez is hülyék általában.