Berta Sándor

Megváltoztatják az afrikaiak életét az okostelefonok

A fejlődő országokban a nagyon olcsó androidos készülékek miatt nő az interneteléréssel rendelkezők száma. Jó példa erre Kenya, ahol a Huawei cég IDEOS nevű modellje egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Kenyában az átlagos jövedelem rendkívül alacsony, a 38 milliós lakosság 40 százaléka naponta kevesebb, mint 2 dollárból él. Ennek ellenére az afrikai államban a Safaricom nevű mobil szolgáltató már 350 000 darabot adott el a 80 dolláros készülékből. Az olcsóságnak természetesen oka van, a Safaricom nem véletlenül tudja ennyire alacsony áron kínálni az IDEOS-t, a Huawei ugyanis a hardveren spórolt.


A kijelző például csak 2,8 collos és az integrált memória is csupán 256 megabájt. Mindezek ellenére egy teljes értékű androidos okostelefonról van szó, amit ráadásul alkalmazások telepítésével számos új funkcióval is kiegészíthető. Az eladási adatokból kitűnik, hogy a hardveres gyengeségek a helyieket cseppet sem érdeklik, sok kenyai számára az IDEOS hatalmas lépést jelent az információs társadalomba való belépés felé.

Ezzel párhuzamosan teljesen megváltozik a mindennapi életük is, s itt nem csak a kommunikációról van szó. Az okostelefonok és az internethozzáférések számának növekedésével a gazdaság előtt is új perspektívák nyílnak meg. Nemrég például bemutattak egy M-Farm nevű alkalmazást, amelynek segítségével a helyi gazdálkodók tájékoztathatják egymást az egyes régiókban megvásárolható termények és termékek áráról és ezáltal az eddiginél nagyobb mértékben befolyásolhatják a piac történéseit. Egy másik mobilszoftvert a Makerere Egyetem munkatársai fejlesztettek ki, s a növénybetegségekkel, illetve azok elterjedésével kapcsolatos elemzések elkészítésében nyújt segítséget a gazdálkodóknak. Így azonnal megtudható, hogy mely területeken milyen betegségek sújtják a növényeket és fel lehet készülni a termények kiesése nyomán kialakuló helyzetre is.

Más mobil programok javíthatnak az egészségügyi ellátáson azáltal, hogy segítenek az embereknek diagnózisokat felállítani és egyúttal javaslatokat tesznek, tanácsokat adnak az egyes betegségekkel kapcsolatos kezelésekre. Ráadásul tájékoztatják a felhasználót arról is, hogy az adott kezelés a környezetükben hol érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #21
  "A másik: A 80 $ is elérhetetlen annak, aki napi 2 dollárból él."
  Miért? Amikor itthon 3K fizetések voltak és "betört az IT" az országba még is sokan vettek még csóróék közül is pl. C64-et. Akkor már lement 200K-ról olyan 80-ra?
 • globint #20
  Nekem a lányom egész családjával közép-afrikában élt és dolgozott 4 évig. Kb. az a helyzet mint nálunk, vannak akiknek az sem gond, ha totálkárra töri valaki a full extrás Audi terepjárójukat, másoknak meg csak a piacon elpergett hulladék marad.....
  A 85$ meg elég sok embernek megengedhető, az üzemeltetéssel együtt.
  Egyébként éppen ezért dühít, amikor éhező afrikaiakat mutatnak, és segélyeznek.
  Mert valóban sok ilyen van, csak a honfitársaikra kéne lelkileg ezt ráterhelni.
  Persze a lejárt, vagy a lejárathoz közeli hadi tartalékot valahová el kell sütni....
  Mellesleg én is részt vettem idehaza a szegények megsegítésére érkezett nyugati adomány szétosztásában.
  1. a kaják 70% lejárt szavatosságú műzli volt, amit a szegény kisebbségiek semmibe sem néztek, de nem a szavatossági problémák miatt.
  2. 20% ami nem lejárt szavatosságú volt, az közel ahhoz, és táplálkozásilag nagyon fontos cukormentes üdítők voltak.......
  3. 10% pedig bébiétel, hogy a gyermekeik legalább tudják, milyen a nyugati lazacos borsópüré konzerv....
  Szóval, a szegénység, rászorultság viszonylagos, és más léptékű, mint a mi gondolkodásunk szerint.
 • DjDano #19
  Na igen Bonfire csak okoskodik, de szövegértelmezési képessége 0
 • tviktor91 #18
  Na ezért szaporodtak el a trollok a neten.
 • Zolivok #17
  wáháhá majd Afrika életét az változtatja meg amikor felvásárolják az egészet/kolonizálják/begyalázzák + vívna rajta 3. vh .t mert amennyi nyersanyag ott van még a föld kérget 1km.enként fogják függőlegesen persze eladni kb lesz ott mozgás a jövőben
 • thsanyi5 #16
  A 2$-ból él és a 2$-ból eszik nem ugyanaz. Hallottam én már magyar embertől is 120k fölötti fizetéssel, hogy abból alig lehet megélni. Részemről én 20k-ból már elég jól elvagyok kajával. Az annyiból megélni inkább az egyéb költségeket jeleni. Nálunk bejönnek a számlák, ezért nem olyan sok még a 120k sem. Persze, hogy nem lesz az ha télen 40k csak a havi fűtés ¢¢ Náluk nem feltétlenül van fagy télen > ilyenre nem megy el az emberek pénze. A kaját meg sokan maguknak termelik meg a mezőkön, a 2$ pedig alighanem a napi bevételét jelenti. Még az is meglehet, hogy ezt a pénzt tisztán félre tudják rakni.
 • COOLancs #15
  Nem hiszem hogy az IT milliókat húzott volna ki a nyomorból, hiába az okos telefon, tőke nélkül szart se lehet elérni.
 • AZTA #14
  Gyanítom hogy ott nőkre se költenek túl sokat :D Nem kell ide-oda vinni, főleg ha nincs is hova :D
 • asysoft #13
  "38 milliós lakosság 40 százaléka naponta kevesebb, mint 2 dollárból él"->lakosság 60%-a ennél többől-> ~22 millió ember. Gyaníthatóan közülük kerül ki a 350 ezer érintett...
 • pasi29uk #12
  Olyan jókat nevetek most :D Cimborám néhány hónapja fordult telefonokkal először pont Kenyában és úgy eladta az összeset mint a szél... üzlet van benne az biztos.
  Néhány kommentelő látom próbál okos lenni úgy, hogy nem érti az ottani életvitelt és gondolkodás módot. Érdekes például, hogyan lehet egy ilyen nyomorult országnak olyan jó pénze? Miért nem (v. nagyságrendekkel kevésbé) stresszesek ott az emberek?