Berta Sándor

Kártérítést kell fizetni a használt szoftverek után?

Egy német tartományi bíróság elmarasztalt egy olyan személyt, aki használt szoftvereket telepített a számítógépére. Az illetőt kötelezték az érintett programok eltávolítására, a jogsértő gyakorlat befejezésére és kártérítés fizetésére.

A Frankfurt am Main-i tartományi bíróság az Az: 2-06 O 576/09 számú ítéletében kimondta, hogy a usedSoft cég ügyfele köteles eltávolítani a PC-jéről az általa korábban megvásárolt használt szoftvert, a jövőben nem telepíthet ilyen programokat a gépére, továbbá kártérítést kell fizetnie és ő viseli az eljárás összes költségét is. Az indoklás szerint a beszerzett dokumentumok nem voltak elegendőek annak bizonyítására, hogy az alkalmazás valóban jogtiszta és törvényesen került az illető birtokába. A felhasználó által kapott licencek ezt nem támasztották alá minden kétséget kizáróan, ráadásul az ügyben már 2009 óta vita van és ennek során egyszer sem sikerült megfelelően bizonyítani a szoftverek jogtisztaságát.

Dr. Swantje Richters, a Microsoft Németország jogásza szerint a döntés egyértelműen bebizonyította, hogy ha az emberek használt programokat akarnak vásárolni, akkor nem szabad megbízniuk a saját készítésű licencigazolásokban, a különböző nyilatkozatokban és más kétes eredetű papírokban. Ráadásul a német Legfelsőbb Bíróság már 1994-ben kimondta, hogy ha valaki azt állítja, hogy a felhasználási jogok a birtokába kerültek, akkor be is kell bizonyítania ezt.

"A Microsoft ismét megpróbálja az egész használt szoftverkereskedelmet bűncselekménynek beállítani. A tény ezzel szemben az, hogy más bíróságok és a müncheni ügyészség megerősítették az üzleti modellünket. A Microsoft azonban megpróbálja elbizonytalanítani az ügyfeleinket és felderíteni a forrásainkat, hogy utána elzárhassa azokat. Csak azt tudjuk tanácsolni az embereknek, hogy ne hagyják magukat elbizonytalanítani" - reagált az ítéletre a usedSoft szóvivője.

A használt szoftverek értékesítésének kérdése már régóta napirenden van. Hazánkban 2009 nyarán indult el a használt szoftverek legális piaca. Európában a szakértők 2,1 milliárd euróra becsülték a használt szoftverek piacának értékét. Több esetben indultak perek: egy kaliforniai kerületi fellebbviteli bíróság tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy Timothy Vernon online kereskedő nem adhatja el a birtokában lévő AutoCAD szoftver 14-es kiadását. Európában az Európai Bíróság dönthet a használt szoftverek kérdéséről. A testületnek azt kell kimondania, hogy vajon tovább értékesíthető-e egy használt program vagy sem, s ha igen, akkor ez milyen feltételek mellett tehető meg. (Az esetben szintén az usedSoft az érintett, az Oracle is beperelte.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ferceg #74
  "1. A föld minden lakójától havonta kötelezően beszedni 100$-t.
  2. Olyan gépek.............."

  Annyira nem elvadult otlet, egyebkent :) Bar ez teljesen masrol szol, ez az otlet mar eszebe jutott masnak is (hogy pl. x idonkent kotelezo legyen uj mosogepet venned, de aztan inkabb maradtak a hamar elromlo cuccoknal, meg a marketing nephulyito erejenel)

  http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c
 • Piel #73
  Van egyetemista ismerősöm, akinek a dolgozatait rendszeresen a MS legújabb programjaival kell elkészítenie, mert egyébként a prof. szóba sem áll vele. Én szóltam neki a tiszta szoftverről, neki, hogy azt a pár ezer forintot és az iskolai igazolást megéri, ha megveszi. Nagyon csodálkozott rajta, és megköszönte. Az iskolában ahol megkövetelik az MS szoftverek használatát, miért nem tájékoztatják rendesen a nebulót, hogy pici pénzért megveheted, de ezért ezt meg ezt kell tenned!? Vagy a beiratkozáskor közölték, hogy mindenkinek rendelkeznie kell Microsoft Office legújabb verzióival? Hát egy fittyfenét! Oldja meg mindenki magának! Jó magyar szokás szerint.
 • Piel #72
  Nem eléggé világos a cikkben szereplő történet a jogi háttér miatt. Magyarországon a bíróságon a jogsértést kell bizonyítani és nem fordítva. Van ugyan kivétel, de azt a törvényben világosan ki is fejezi a jogalkotó. Tehát nálunk nem elegendő a bíróságon az, hogy valaki nem tudja igazolni a szoftverének származását. Nekem sincs meg a számlám a talán 2004-ben vásárolt Windows XP Home operációs rendszeremről. A regisztrációmat, meg talán a MS őrizgeti... Az APEH miatt kell az adópapírokat eltenni 5 évig, a többire meg nem kötelezhet senki.
  Az autókat nem szabad szabadon átalakítani, főleg chip-pelni! Az autóban a motor teljesítményét, a féket, a futóművet csak hatósági engedéllyel lehet módosítani, mert ez típus módosításnak minősül! Ha módosítod, hatósági engedély nélkül nem vehetsz részt a forgalomban. Igaz nem a gyártó, hanem a törvény védi az autó műszaki módosítását. Tehát ez nem hiszem, hogy ide vágó téma lenne.
  Vissza a témához. Réges-régen vásároltam én is a gépemre XP Home operációs rendszert OEM verzióst. A felhasználói feltételek között csak annyi szerepelt, hogy csak ugyanarra a gépre telepíthető. Gondoltam, hogy így tiszta rendszerrel könnyebb lesz. Azután jött a fekete leves. A rendszer új volt, de a videó kártya driver-e miatt összedőlt 1 hónap alatt. Újrahúztam, majd megint összedőlt. A negyedik alkalommal már nem engedte a saját rendszeremet aktiválni! Felhívtam az ügyfélszolgálatot, kb. 20 perc várakozás után sikerült is beszélni az ügyfélszolgálattal. Nagyon kedvesen közölték, hogy 1 év alatt csak háromszor aktiválhatom az általam vásárolt operációs rendszert. Na tessék! És még én voltam a jópofa, hogy vettem, és nem loptam tőlük egy rendszert! Igaz a driver probléma megoldódott, de erre nem számítottam! Ezek után én is csak azt vásárolok meg ami nagyon szükséges... A többi meg nem is érdekel. Nem játszok, ezért nem meglepő, hogy a win mellé felkerült egy Ubuntu is. Igaz eleinte azzal is voltak driver problémák, de nem kellett őket felhívnom, hogy nem enged aktiválni... Én azt mondom, hogy érdekelne a kedves bíró úr számítógépe, esetleg lehet, hogy azon is van egy-két olyan program, aminek a származását ő sem tudja igazolni... Szerintem.
 • silanor #71
  Én azt nem értem, hogy miért a vásárlót perelték be (aki jóhiszemű volt) és nem a céget aki eladta?
 • a bajusz #70
  Mennyire beteg dolgok vannak, te jó ég... Lehet, még örülhetünk, hogy mifelénk nem dívik az ilyen, csak a warez-oldalakat izélgetik - lenne is dolga a bíróságnak, ha minden nem száz százalékosan jogtiszta szoftvert használó honfitársunkat bíróság elé citálnák... Itt meg szerencsétlen fickó abban a hiszemben volt, hogy legális a programja, valószínűleg fizetett is érte, aztán mégis megszívatták Egyébként nem csoda, hogy a szoftvercégek csőrét böki ez a használtprogram-biznisz, hiszen ezzel komoly mennyiségű potenciális vásárlót veszíthetnek. Azért az MS elmehet a fenébe
 • Mike at home #69
  valszeg nem egyetem

  szándékosan kötözködsz, vagy szerinted mindenki akkora idióta mint te? ne nyilvánvaló dolgokra építsd az érveidet

  közép és általános iskola nem oktatás
  akkor mi a fityfene?

  íhy van, ott a konzol
  nem kell külön oprendszert megvennem, adják a géphez

  ez konzoljáték nem 25k

  többivel egyetértek
 • TreDoR #68
  Te tényleg valami ritka hulye vagy. Ha letoltok egy trial programot, minek venném meg utána dobozosan, mikor upgradelheto? Ezekszerint nem csak dobozos szoftvert nem vettél soha, de online sem fizettél még soha programért. Jah, bocs, de lehet, hogy igen, amikor annó orrba-szájba sms-warezoltál
 • DontKillMe #67
  "milyen érdekes, hogy az iskolálban is csak az MS-t tanítják"
  -Mondod te. Melyik iskolában?:))) Kérdezz meg pls egy egyetemistát. Ne beszéljünk középszintű oktatásról, mert az nálunk nem nevezhető oktatásnak. És mivel az a szint nem az a szint, ami egy informatikusnak elég, ezért nem igaz az állításod. Informatikai szakon nem csak MS specifikus oktatás zajlik. Bárhol rákereshetsz tematikára. Nem kötelező MS terméket használni. Nekem sem tetszik, ami itt zajlik, de amíg százalékosan ekkora differencia van desktop környezetben MS vs. nem MS termékek közt, addig nem lehet mit tenni, a hegemóniát nem lehet megtörni. Nem mellesleg a legtöbb játékot rá lehet bírni más környezetben való futtatásra. Ha nem is natívan. Sok játékot eleve úgy adnak ki, hogy MS és MAC alatt is futtatható, natívan. Nekem is van ilyen játékom, két lemez van a dobozban. Egyik MS-re, másik MAC-re. Érdemes felkeresni linuxosoknak a playonlinux oldalát. Sok hasznos leírás van, ami megkönnyíti a játékok feltelepítését és futtatását Linux alatt. Ha meg végképp nem bírsz vele, ott a konzol, olcsóbb, mint a PC és nincs ilyen gondod. De lássuk be, hogy itt a legtöbb embernek nem az a 25 ezer ft fáj, amit ki kellene adni egy legal OS-re OEM kiszerben..:)). Hanem a többi, amit szintén ki kellene pattintani a legal szoftokra, gammákra. Erre írtam, hogy nem kötelező. Játékon kívül minden másra PC-n ott a linux, játékra meg venni kell egy konzolt. Ennyi. A többi csak hiszti. Ha nem telik, hát nem telik. Nekem sem, nem is játszom. Játszom azzal, ami ingyen van. Vagy megveszem gyűjtögetve, akár hónapok alatt csak egy játékot és csalások nélkül játszom vele, játéktól függően akár hónapokig. Sokkal jobban meg fogod becsülni hidd el, ha pénzedbe kerül valami, mintha nem..:). Aztán meg nem muszáj megvenni mindig a legújabb játékokat. Vársz pár hónapot és máris budget kategóriában megvehető. Mindjárt nem 12 ezer, hanem csak 2. A Crysis 1, WH, Wars akcióban all in nem volt 2 ezer. Én ráérek. Nekem egy játék egy év után is új lesz..:). Meg kettő után is.
 • Mike at home #66
  mondod ezt te egy olyan szoftverről ami megkerülhetetlen kváziszabvány

  milyen érdkes, hogy az iskolálban is csak az MS-t tanítják
  utána meg azt mondod ha nem tetszik ne hazsnáld
  csakhogy pl. pc+játék esetén rá vagyok kényszerítve hogy az MS termékét hazsnáljam, holott nem akarom
 • Mike at home #65
  leírtam miért ugrik a jótállás
  ami teljesen logikus is
  miért kelleen jótállást adni arra, amit te átalakítottál. azárt vállaljon valaki büntetőjogi felelősséget mert te valamit berhelés közben elcsezsel?