Berta Sándor

Számítási felhőkre tér át az amerikai kormány

Az Egyesült Államok kabinetje úgy döntött, hogy a jövőben a számítási felhő technológián alapuló megoldásokat akarja előnyben részesíteni, éppen ezért a következő években bezárják a kormány tulajdonában lévő szerverközpontok 40 százalékát.

Vivek Kundra, az amerikai kabinet informatikai vezetője elmondta, hogy a lépéssel várhatóan több milliárd dollárt takaríthatnak majd meg. A Barack Obama vezette kormány tulajdonában jelenleg 2000 szerverközpont van, a következő években ezek közül 800-at számolnak fel. A cél a költségek csökkentése és az elvégzett munka hatékonyságának növelése.


Vivek Kundra
A tervekből kiderült, hogy a legnagyobb költségmegtakarítás azáltal érhető el, hogy a szerverközpontok számára az eddiginél jóval kevesebb hardvert és szoftvert kell megvásárolni. Emellett természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a 800 szerverközpont bezárásával komoly áramszámlát lehet megspórolni és jelentős mértékben csökkenni fog a kibocsátott káros anyagok mennyisége is.

Kundra kiemelte, hogy a centrumok felszámolása már önmagában 3 milliárd dollárral csökkentheti a kiadásokat. A program első szakaszában, még az idén 137 létesítményt szüntetnek meg, majd 2012-ben további 41 központ jut hasonló sorsra. Más források szerint viszont idén 195, a jövő év végéig pedig összesen 373 számítógépközpont szűnik meg. A szakember ugyanakkor azt nem volt hajlandó elárulni, hogy az intézkedésnek köszönhetően hány embert bocsátanak majd el. Becslések alapján viszont a számuk elérheti a több ezret is.

Az amerikai kormány jelenleg a világ legnagyobb IT-eszköz vásárlójának számít, informatikai kiadásokra évente közel 80 milliárd dollárt ad ki. A célkitűzések szerint az átszervezéssel évente 5 milliárd dollárt lehet megtakarítani. Arról egyelőre nem született döntés, hogy mi lesz a felszabaduló épületek sorsa. Csak a belbiztonsági minisztérium alabamai szerverközpontja akkora területet foglal el, mint három futballpálya. A legtöbb kormányzati szerverközpont ugyanakkor jóval kisebb alapterületű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #8
    szerinted a bites kódolás szavak azt jelentik hogy 54354354353454334543 karakteres jelszó? :D
  • Jonah #7
    Igen, és a monitorra ragasztják fel a jelszót : Suzanna89
  • Rotyoka #6
    Rábasznak egy 2000 bites kódolást aztán azt visznek be amit akarnak
  • aaaaa #5
    Most nem gond, hogy munkahelyek szűnnek meg ezrével. Bezzeg ha a kiadók bevételeiért megy a sírás, egyből megértőnek kell lennünk, és vásárolnunk azt is, amire semmi szükségünk, csak hogy nehogy megszűnjenek azok a munkahelyek...
  • kvp #4
    "win98-at mikor használták szervernek? talán nt4 nem?"

    Sajnos nem. Egy win98-as gep is kepes alapveto file szerver feladatokat ellatni (megosztott mappa, webszerver, stb.) es pl. az amerikai bevandorlasi hivatalnal is volt par ilyen rendszer. A lenyeg, hogy vesznek N darab egyforma gepet, az egyikre raboknek, hogy az lesz a szerver es kesz. Attol meg a 'szerver' hasznalhato sima munkaallomasnak is es sajnos tobbnyire hasznaljak is.

    De 2000 kornyeken meg volt az amerikai legieronek aktiv PDP-je is, arpanet-es cimmel. (katonai valtozat, eleg strapabiro) Bar azon szerintem naponta kilobyte-ban merheto szintu volt csak az adatforgalom. Az ursiklokban pedig kepesek voltak 8088-as processzorokat hasznalni es csak 30 ev utan kuldtek oket nyugdijba. Mondjuk ami mukodik azt nem erdemes levaltani, de azert akkor is...

    Egyebkent a GSA az amerikai kormanyzat szolgaltato reszlege, tehat ok adjak az irodai hatteret a legtobb kormanyszervnek, ezert ha ok atallnak valamire akkor elobb vagy utobb a hadseregen kivul mindenki mas is azt kapja.
  • sanyicks #3
    win98-at mikor használták szervernek? talán nt4 nem?
  • kvp #2
    Csak azokat a szervezeteket erdemes felhobe vinni, ahol nincs erzekeny adat. Joreszt a kis irodak windows-os szervereit fogjak megszuntetni, helyette lesz egy internetes rendszer. A katonai rendszereket azert erdemes kulon tartani. Alternativa meg a sajat felho, tehat egy kormanyztai kozponti rendszer letrehozasa es egy hasonlo mar van a hadsereg kezeleseben. Biztonsagi szempontbol mindegyik atjarohaz, de amugy sem baj ha egy kormanynak nincsennek titkai.

    A szerverekben viszont max. a nemesfemek ertekesek, mert szinte mind roncs, pl. van koztuk meg mukodo win98-as _szerver_ is. Erteket a felszabadulo nagyobb ingatlanok jelentenek, mig megtakaritast a felszabadulo munkaero fizetese. Olcsobb es jobb lesz a rendszer, cserebe kevesbe biztonsagos es fuggeni fog az internettol. (amit szinte nyom nelkul meg lehet tamadni kulfoldrol) Meglatjuk mi sul ki belole, de allamcsod kozeli helyzetben valoszinuleg a felszinen maradas fontosabb mint az adatbiztonsag.
  • nlght #1
    Vajon a picipuhának már előre lezsírozták az üzletet? A kínaiaknak vajon mennyivel lesz könnyebb betörni hozzájuk, mint a CIA/FBI/NASA adatközpontokba?

    Mindenesetre legjobban az fog járni, aki majd bagóért megveszi a kiárusított szervereket...