Berta Sándor

A Google határozza meg a világképünket

Évekkel ezelőtt már felmerült az a kérdés, hogy szükség van-e egy európai online keresőre. Egy szakember úgy véli, hogy egy ilyen program kifejlesztése rossz válasz lenne a Google növekvő befolyására.

Az online keresőket üzemeltető cégek egyre nagyobb befolyással és hatalommal rendelkeznek, s éppen ezért ők maguk formálják a társadalmat. Például e szolgáltatások miatt az emberek hajlamosabbak arra, hogy ne jegyezzenek meg dolgokat, hiszen úgy is ott van az internet, ami megőriz mindent. Wolfgang Sander-Beuermann szakértő szerint egy európai nagy internetes kereső helyett inkább sok kisebb alternatív szolgáltatás kell. A szakember 1947-ben született, jelenleg a hannoveri Leibniz Egyetemen működő Alsó-szászországi Regionális Számítógépközpontban dolgozik. 1995 óta ő vezeti a centrum keresőlaboratóriumát, ahol néhány évvel ezelőtt kifejlesztették a MetaGer nevű metakeresőt.

"A Google és a Bing személyében két nagy online kereső is van. Ekkora mértékű fejlődésre hét évvel ezelőtt - a bennfentesek kivételével - senki sem számított. Akkor még sok kereskedelmi ajánlat volt, amik azonban fokozatosan eltűntek a piacról, viszont nem jött létre helyettük alternatív megoldás. Pedig erre szükség lett volna, hiszen ha egy konszern, mint a Google a világ minden tudását össze akarja gyűjteni, akkor ez azt is jelenti, hogy ő határozza meg a világképünket. Amennyiben számos egymással konkuráló szolgáltatás létezne, akkor mindez nem lenne probléma."

"Sok cég számára fontos, hogy a Google első találatai között bukkanjanak fel. A sorrendről titkos algoritmusok döntenek, a világ pedig csak ezt nézi. Nem lenne szükség egy keresőfelügyeletre, viszont fontos lenne, hogy független és legitim szakértők szúrópróbaszerűen megvizsgálják, hogy a piacvezető társaság milyen szempontok szerint rangsorolja a találatokat. Ez önmagában azonban nem változtatna az alapproblémán, a vonat sajnos már elment. Ahhoz, hogy felépítsünk egy olyan társaságot, ami sikeresen veheti fel a harcot a Google-lel, nagyon sok pénz, több milliárd euró kellene. De nem lenne túl ésszerű lemásolni a Google-t, ehelyett le kell bontanunk a társadalmunk technikai struktúrákra épülő pluralizmusát" - összegezte véleményét Wolfgang Sander-Beuermann.

A szakember szerint a Quaero ötlete egész egyszerűen nem működhetett, mivel mindenképpen meg kellett volna előre határozni a legfontosabb mérföldköveket és ki kellett volna dolgozni egy 3 éves fejlesztési tervet. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet megmondani, hogy mi fog történni a jövőben az interneten, éppen ezért a nagy, univerzális megoldások szóba sem kerülhetnek. Alternatívát inkább a sok specifikus kis kereső hálózata jelentheti. A Wikipedia önmagában szintén nem elég, hiszen ott csak a lexikonbejegyzéseket gyűjtik össze. Sok értékes kulturális információt ott hiába is keresnének a felhasználók.

Wolfgang Sander-Beuermann végül leszögezte: az egyetemek és a kutatóintézetek is hibáztak, hiszen nem látták, hogy mennyire hatalmassá válhat majd a Google. Sok intézmény még most sem érti ezt a dolgot. Éppen ezért most először arról kell gondoskodni, hogy a Google mellett jól működő, szabadon elérhető keresők jöjjenek létre.

A Quaero létrehozásának ötletét Jacques Chirac államfő is támogatta. A programot Németország és Franciaország közösen kezdte kifejleszteni. A projektben részt vett többek között a Bertelsmann, a Siemens, a MediaSec Technologies, a Deutsche Telecom, az SAP, a Lycos Europe, a France Télécom és a Thomson-Brandt, továbbá több egyetem és kutatóközpont. Németország 2007-ben kiszállt a programból. 2008 márciusában az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a francia kormány 99 millió euróval támogassa a Quaero nevű internetes kereső létrehozását. Miközben az európai projekt lassan a feledés homályába merült, a Google gyakorlatilag nélkülözhetetlenné vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #12
    és akkor meg mivan? beírtam atom na ide süss: választhatok angol-magyar wiki között(a magyart tán magyar írta, bár kitudja lehet fordítás tudod mit nem érdekel),
    vehetek procit(hmm nem fogok hiába mondta a google),
    olvashatok egy magyar blogot(bár tuti a google emberei irták, szal most aztsem)

    még mindig nem tudom mi az az atom, gyakorlatias leszek, beirom hogy "mi azaz atom"

    hmm még mindig wiki meg vmi intel, görgetek egyet nini pécsi tudomány egyetem megnyitom elolvasom megtudom mi azaz atom

    mennyiben befolyásolt engem a google? mármint a világképemet?
  • gombabácsi #11
    egyébként bármilyen gazdag is a google, nekem valami nagyon nem oké itt, szerintem részben egy nagy lufi az egész

    pl egy kis gazdasági válság (nem olyan nulla mint ami volt) letörölheti a színről az összes többi hasonló netes céggel együtt
  • Crane #10
    Na akkor írd be légy szíves a Google-be, hogy atom. :) Jó, értem, hogy csak szemléltetni akartad a befolyásolás mechanizmusát, de ez egyáltalán nem így működik.

    És nem értem mi titkos a Google találati rangsorolásában? Teljesen nyilvános: Google PageRank
    Ha már ezzel foglakozik az öreg, akkor rákereshetne a Google-ban pár dologra. :D (lehet MetaGer nem túl hatékony :D)
    Abban viszont igaza van, hogy a Google lemásolása teljesen felesleges erőfeszítés lenne.


  • Rotyoka #9
    Ő rendezi a keresési sorrendet ember..
  • Tomalak #8
    Ezt kiküszöbölendő jártunk iskolába, illetve neveltek a szüleink. Aki buta vagy ilyen szinten befolyásolható, hát annak már tökmindegy :D
  • Vazeratti #7
    Nem tudod mi az, hogy "atom", rákeresel. A google először kidobja az összes Hirosimáról szóló cikket és valahol az 1000. körül azt, hogy jelenleg az egyik legtisztább energiaforrás (tekintsünk el attól h az-e v. sem, sarkítom a példát), akkor mi alakul ki a világképedben? "Az atom rossz."
    Ha fordított a helyzet? Ha Hirosima csak az 1000. Akkor mi lesz a kép? "Az atom jó".
  • Tomalak #6
    Mekkora kapitális baromság! Ezzel kb azt mondta, hogy a google írja az összes magyar sőt az összes európai oldalt is... vagy netán csak arra enged kereni ami a google-nek is tetszik? na ne röhögtessen már. Biztos Gmail-en is irok a csajomnak egy levelet és a google válaszol és fordítva óriási :D
  • Laza #5
    A keresőben max keresek ... és már a világképemnek megfelelő konkrét dolgot.
    A szaros TV 1000x jobban befolyásolja azt amit a világról gondolunk ...
  • pakeszke #4
    en is csodalkoztam hogy a gugli az mar mindent visz amikor mas cikkben eppen azt olvastam hogy a facsbuk kezdi atvenni a szerepet

    viszont volt egy facsbuk mikrofos megallapodas ami alapjan keersheto lesz majd a facsbuk

    a felho meg egy technologia es nem egy felulet amin keresnel vagy barmi...
    pl. te is betolhatod az osszes adatodat felhobe... jol is neznenk ki ha abban keresni tudnek(jo jo a cegek tudni fognak keresni :))) )
  • FoodLFG #3
    A papper láthatóan nincs képben. Amíg a keresőkre veri a nyálát, addig egyre több információ halmozódik fel google/facebook/microsoft/apple felhőkben, amik hozzáférhetetlenek. Na azokba keressen! good luck

    Szóval majd ha ilyen problémákról kezd el beszélni, akkor talán majd elkezdek rá figyelni, addig csak tervezgesse a keresőket. Az államok meg költség csak az adófizetők pénzét felesleges szarokra.