Szekeres Viktor

Az új Harry Potter 3D-je is besült

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész térhatásúra konvertált verziója tavaly óta nem látott tömegeket vonzott a 3D-s vetítésekre, azonban arányaiban még így is csak közepesen teljesített.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész, ahogy az várható volt, nem a 3D-vel hódított a nézők között, egyrészt a sötétsége, másrészt konvertált mivolta miatt. Amerikában ennek ellenére minden idők legnagyobb 3D-s premierjére került sor több mint 3100 mozi részvételével, melyek közül 274 IMAX is akadt. A nézők zöme, nagyjából kétharmada azonban 2D-ben nézte meg a filmet, a bevételek mindössze 43%-a származott 3D-s vetítésekről, ezzel az új Harry Potter is nagyjából azt a 40-45%-os 3D-s bevételi arányt volt képes produkálni, mint a nyár legtöbb térhatású filmje, természetesen a 60% körül teljesítő Transformers 3 kivételével.

Persze minden csak nézőpont kérdése, hiszen míg az első bekezdés a 3D-s bevételek alacsonyabb hányadáról szól, addig a bevétel abszolút nagyságát vizsgálva azt is meg lehet állapítani, hogy a film minden idők második legerősebb 3D-s teljesítményét produkálta. Ugyanis a 169 millió dolláros hétvégi bevétel 43%-a is hatalmas összeg, 72,5 millió dollár, s ennél többet csak az Alice Csodaországban hozott, még tavaly. Tim Burton ugyancsak konvertált filmje 81,3 millió dollár 3D-s hétvégi bevétellel büszkélkedhetett, ami 70%-a volt a 116 milliós hétvégi amerikai nyitányának.

Az IMAX-mozikban azonban a Harry Potter már legyőzte Alice-t - előbbi 15,5, utóbbi 12,2 millió dollárral debütált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #11
  nabazmeg, hír tv. helyben vagyunk.
 • zetortraktor #10
  Te aztán baromira tudsz értelmezni magyar szavakat.

  "Azért mert a cikk beharangozó pár szava után azt hittem, hogy gyengén sikerült a HP 3D-ben. "

  Erről nem is érdemes cikket írni, hiszen abban egyetértés van, hogy a HP 3D-je béna konvertált és felesleges, ráadásul az egész film sötét, így nem is jön ki. Persze, hogy szar, de a hír arról szól, hogy ennyien tavaly óta nem néztek 3D-t.

  Szerintem kezdd el megint olvasni a cikket, ahelyett, hogy TV2-es példákkal égetnéd magad. Pontosan le van írva benne, hogy mi a helyzet a HP-vel és a 3D-vel. Semmi szenzáció nincs benne, csak a tények. Kivételesen.
 • tizedes1 #9
  Már megint a szenzációhajhász cikkírás gyöngyszeménél tartunk és a cikk írójánál!
  Miért kell ezt ebben a formában erőltetni? Jah kérem, lehet azt mondani, hogy akkor miért vagyok itt!
  Azért mert a cikk beharangozó pár szava után azt hittem, hogy gyengén sikerült a HP 3D-ben. DE NEM így van, csak második kedvenc Viktorunk megint alkotott egy nagyot. Ha ezek a ferdítések ennyire általánossá válnak, akkor az igazságot már nem fogják elhinni sem a filmről, vagyis, hogy jó a 3D és a film is, sem pedig egyéb hírről.
  PL amikor az M7 leállósávjában meg tudott állni az a busz, ami kigyulladt menet közben, azt a HIR TV élőben úgy tudósította, hogy a sofőr időben észlelte a hibát, majd lehúzódott és mindenki épségben leszállt a buszról.
  A TV2 pedig így: ki kellett menekíteni azokat az utasokat, akiknek a busza kigyulladt az M7 autópályán.
  Olybá tűnik nekem, hogy sokan nem érdekeltek abban, hogy az igazságot tisztán és érthetően tegyék közzé számunkra, mind inkább abban érdekeltek, hogy a saját ízlésük, mely nagy népbutító jelleggel van tele, megtalálja az emelt díjas smsen keresztül kommentáló nézőket.

  és egy vicc, hogy ki, mit, hogyan közöl:
  ...évi futball-szezonban a marketing osztály kiélezett csatában a második helyet szerezte meg, míg a karbantartók mindössze egyetlen győzelemmel, az utolsó előtti helyen végeztek...
 • immovable #8
  Nem hinném, hogy ennyire súlyos lenne a helyzet. Westendben is 3 teremben nyomták 3D-ben, míg egyben ment 2D-ben, ha jól emlékszem a hétvégére. Én is 2D-re mentem, mert nem szeretem a 3D-t. Fáraszt és nekem nem jelent nagy élményt, de persze ez ízlés dolga, így nem vita tárgya. :)
 • kalapos01 #7
  Oda van az is írva, hogy filmet még ennyi 3D-s teremben nem mutattak be.

  És ha egy filmnél 72M jön a 3D-ből és 8M a 2D-ből, akkor ott nagyon bejött a 3D-s nézésre buzdító kampány.
 • WoodrowWilson #6
  Ja, csak ezt nem tudjuk mihez hasonlítani. Lehet, hogy minden egyes terem 100%-os kihasználtsággal ment, és az 57% azért ment 2D-re, mert már csak ott volt hely (nyilván nem ez a helyzet, de ennyi adatból nem lehet leszűrni semmit).
 • immovable #5
  A 43% pontosan megmutatja, hogy mennyien nézték 3D-ben. Az, hogy ez hány teremben ment tökmindegy.
 • WoodrowWilson #4
  Nem, a hír arról szól, hogy a bevételek 43%-a jött 3D-ből, de ettől még nem tudjuk meg, hogy a 3D termeknek milyen volt a kihasználtsága, lehetett akár magas is. Ahogy az előbb írtam, ha csak össz 80 milla lenne a bevétel, de a 3D-ből ugyanúgy 72, akkor most arról szólna a cikk, hogy mekkora siker volt a 3D.
 • kalapos01 #3
  Amúgy szimpla matek az egész. Ki lehet számolni, hogy mondjuk azzal, hogy pluszban ráfordítottak egy filmre 40 millió dollárt, hogy konvertálják, mennyi plusz bevétel keletkezett, és, hogy milyen bevételi arány mellett lenne nyereséges a konverzió. Rohadtul nem mindegy, hogy minden második vagy minden harmadik néző fizet többet. A HP-nél gondolom nyereséges lesz a dolog, de egy Thornál rohadtul nem térült meg a konverzió.
 • kalapos01 #2
  "Azt kéne megnézni, hogy a 3D vetítéseken mennyire voltak tele a termek."

  Épp erről szól a hír, hogy a nézők többsége inkább 2D-ben nézte meg. Mondjuk nem is csoda, ilyen filmnek minek 3D?