Napi Online

Ritkaföldfém-lelőhelyet talált Japán

Japán kutatók óriási mennyiségű ritka fémre bukkantak a Csendes-óceán mélyén, amelynek kibányászása megtörheti Kína túlsúlyát ezek szállításában. A ritka fémek az elektronikai eszközök fontos alkotóelemei.

Japán geológusok 100 milliárd tonna ritka fémet találtak a Csendes-óceán fenekét borító sárban, ami fordulatot hozhat a számos high-tech berendezés gyártásához nélkülözhetetlen alapanyagok világkereskedelmének alakulásában - jelentette a BBC. Jelenleg Kína bányássza ki a világ ritkafém-szükségletének 97 százalékát, és a helyi ipar eleve elsőbbséget élvez ennek felhasználásában. Emellett egy tavalyi területi vitában Peking de facto monopóliumát kihasználva a ritkafém-szállítások korlátozásával gyakorolt nyomást Japánra. Tokió azóta más források után nézett - lényegében Oroszországtól, néhány volt szovjet tagköztársaságtól, az USA-tól szerezheti be ezeket a nyersanyagokat Kínán kívül.

A brit Nature Geoscience tudósítása szerint a Tokiói Egyetem tudósai, Kato Jaszuhiro professzor vezetésével 78 lelőhelyet jelöltek meg, amelyek meglehetősen nagy koncentrációban tartalmazzák a kritikus anyagokat. Egy négyzetkilométernyi területen a világ jelenlegi éves ritkafém-felhasználása ötödének megfelelő nyersanyag található. A lelőhelyek 3500-6000 méter mélyen vannak nemzetközi vizeken, keletre és nyugatra Hawaiitól, illetve keletre Tahititől és Francia Polinéziától.

A lehetőség, hogy az ipari termelés szűk keresztmetszetét jelentő nyersanyagok a tenger fenekén hozzáférhetők, már korábban megindította a befektetők fantáziáját: cégek sora áll sorba azért, hogy engedélyt kapjon a mélytengeri ércbányászatra. A Nautilus nevű vállalat már a zsebében is tudhatja az első hozzájárulást, aminek birtokában a Pápua-Új-Guinea körüli vizeken kezd hozzá a bányászathoz egy rezet és aranyat tartalmazó területen. Az új iparág megjelenése ugyanakkor erősen aggasztja a környezetvédőket, akik szerint a tengerfenék feltúrása veszélyezteti a környező élővilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #3
    Hurrá!
    Most már csak a *tűzálló*makikat kell kifejleszteni,és akkor már a Föld belseje is kizsigerelhető lesz !
    Azután...itthagyják a francba a kifosztott Földet,mint egy üres tojáshéjjat,és...
    mennek tovább harácsolni !
    Mondjuk a Holdra,meg a Marsra/ Már akinek lesz rá elég pénze,hogy itthagyja ezt a *sárfészket*ahol már élni sem lehet./
  • 37lz55 #2
    én meg afrikában találtam hatalmas "lelőhelyeket"
    http://www.youtube.com/watch?v=a0xpRk7MYNg
  • Tetsuo #1
    Az utolso vedett zugott is szetcsesszuk. :S