MTI

A kommentekre nem vonatkozik a médiatörvény

A médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki, és az internetes vagy nyomtatott sajtótermékek esetében eleve csak a június 30-át követően megjelent tartalommal kapcsolatban alkalmazható - mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja.

Koltay András úgy fogalmazott: a július 1-jétől alkalmazható jogszabályok változást hoznak a sajtójog korábbi állapotához képest, a szabályozás azonban csak a szerkesztett tartalmakra vonatkozik. A komment még akkor sem tekinthető szerkesztett tartalomnak, ha moderálják azt, hiszen nem a szerkesztő döntésén múlik, hogy mi kerül ki az internetes oldalra - utalt a médiatanács tagja a Népszava egyik cikkéhez fűzött kommentek ügyére, amellyel kapcsolatban a média- és hírközlési biztos vizsgálódik.

Mint ismert, a Népszava Online június 8-ai cikkével (Schmitt Pál: erős jellem volt Mádl Ferenc) kapcsolatban tájékozódik Bodonovich Jenő. "Ismereteim szerint a médiabiztos azt próbálja kideríteni, hogy a kifogásolt írás vagy szöveg egyáltalán a médiaszabályozás hatálya alá tartozik-e, hiszen ő maga is csak szerkesztett tartalommal kapcsolatban vizsgálódhat" - mondta a médiatanács tagja.

Koltay András a július 1-jétől a nyomtatott és elektronikus sajtótermékekre alkalmazható jogszabályokról elmondta még: bár ezen alapvető szabályok jórészt eddig is léteztek valamilyen formában a jogrendszerben, a médiatörvény világos eljárásrendet határozott meg, elsősorban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát jelölve ki a vizsgálatok lefolytatására. A sajtóra olyan alapvető szabályok vonatkoznak (emberi méltóság és a gyermekek védelme, a gyűlöletbeszéd tilalma), amelyek megsértése ellentétes a demokratikus jogállam alapértékeivel, és amelyek betartása szükséges a működőképes társadalmi nyilvánosság fenntartásához.

Hozzátette: a testület célja az, hogy elsősorban a szakmai szervezetekre bízza a szabályok felügyeletét, erre a társszabályozás ad lehetőséget. A médiatanáccsal szerződő szakmai szervezetek - eddig egy ilyen megállapodás jött létre a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével - felhatalmazást kapnak a nyomtatott és internetes sajtótermékekkel kapcsolatban beérkező panaszok kivizsgálására.

A szakmai szervezet eljáró tanácsának döntése nyomán megszülető elsőfokú határozattal szemben szintén a szakmai szervezetnél lehet fellebbezéssel élni. A médiatanácshoz csak akkor kerül egy ügy, ha a másodfokú döntést is vitatják a felek, a testület azonban ebben az esetben is csak az eljárás jog- és szabályszerűségét vizsgálhatja - fűzte hozzá Koltay András.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nett #5
  A szólásszabadság helyzete ma:
  A megélhetési éljenző egy látogatott "ballib" oldalon felteszi a kérdést a megélhetési rettegőnek, hogy: "miért mit nem írhatsz le te ...?" De a megélhetési éljenző a választ sajnos már nem látja megjelenni, de ezt csak a megélhetési rettegő tudja.
 • bvalek2 #4
  Eszem a csöpp kis félős szívüket ilyenkor. Mondjuk az volt igazi Abszurdisztán, amikor több újság címlapon(!) jelentette be, hogy megszűnt a sajtószabadság... ezen a cikken is jól látszik, hogy józan szabályozás történik, és az utódpárt köreiben összevissza hazudoztak róla.

  Csak ilyenkor az a veszély is fennáll, hogy mi lenne, ha a Fidesz tényleg elnyomó törvényeket hozna? A kormánypárt sem szentek gyülekezete. Ki fogja felhívni rá a figyelmet? A megélhetési rettegők annyiszor kiáltottak már farkast, hogy ha tényleg jogtiprás történne, senki sem venné komolyan a róla szóló híreket.
 • Komolytalan #3
  Azért az indexen hogy eljátszották már a nagy halált múlt héten (sezlonyon pl letiltották a commentelést, még cikk is volt erről).
 • FoodLFG #2
  Az sg megmenekült! XD

  Olyan helyeket nem is olvasok, ahol nincsenek kommentek.
 • bino512 #1
  még jó XD