MTI

Otthonról is lekérhető a hiteles tulajdoni lap

Ezentúl akár otthonról is elérhetőek az interneten keresztül a földhivatali adatok, közöttük az ingatlanok tulajdoni lapja is a most lezárult fejlesztésnek, a TakarNet24 projektnek köszönhetően - jelentette be Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára a projekt zárórendezvényén.

Farkas Imre a megbízható föld és ingatlan nyilvántartást a jól működő piacgazdaság egyik fontos követelményének nevezte, egyben jelentős lépésnek az e-közigazgatás rendszerének szélesítésében. Az új elektronikus adatszolgáltatást a www.foldhivatal.hu internetcímen keresztül érhetik el az állampolgárok, ügyfélkapu regisztrációval. Az E-hiteles tulajdonilap-másolat ára 3.600 forint, a nem hiteles tulajdoni lapé 1000 forint.

A tulajdonilap-adatokat már 11 éve számítógépen kezelik a földhivatalok, és 2007 óta az ország teljes területének digitális ingatlan-nyilvántartási térképei is elérhetők elektronikus formában. A fejlesztések fontos állomása volt a TakarNet rendszer kialakítása, amelynek szolgáltatásait külső regisztrált felhasználók (közjegyzők, bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, nyomozó hatóságok) 2003 óta vehetik igénybe munkaidőben.

A földügyi szakigazgatás célja a fejlesztéssel az volt, hogy az ingatlanforgalom mindenki számára biztonságossá, az elektronikus adatszolgáltatások egységessé, elérhetővé és egyszerűbbé váljanak. Ennek érdekében pályázott a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) a VM Földügyi Főosztályának (VM FF) közreműködésével és a minisztérium támogatásával a Digitális Földhivatal koncepció első szakaszát megvalósító TakarNet24 projektre, amelyet a kormány az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programja (EKOP) kiemelt projektjei közé választott. A projekt mintegy 2 milliárd forint támogatást nyert el 2008-ban.

A szolgáltatás a nap 24 órájában elérhető bankkártyás elektronikus fizetéssel. A tulajdoni lap első része (havonta 20 darab) ingyenesen is lehívható. Az ingatlan azonosítása helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresésre is van lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rivalcomp #2
    Az, hogy a www.foldhivatal.hu a "www." nélkül nem érhető el, az azért elég gáz manapság...
  • lexandro2000 #1
    Epp nem mux, a kinezetrol nem mondanek velemenyt, de kihivas lehet chrome/ff/ie ala egyarant optimalizalni valamit pfffff