MTI

Az uniós tagállamok szigorítják a kiberbűnözés büntetését

Az uniós tagállamok megállapodtak, hogy szigorítják a kiberbűnözőkre kiszabható büntetéseket, miután az utóbbi hetekben komoly támadások érték a francia kormány, európai intézmények és a Citigroup számítógépes rendszereit.

Az új szabályozás értelmében, amelyet még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, a hackerek legkevesebb ötévi börtönbüntetéssel sújthatók, ha a bíróság bűnösnek találja őket az információtechnológiai rendszerekben történt súlyos károkozásban. Szigorúbb büntetésekkel sújtják a zombi számítógépes hálózatokon - más néven botneten, azaz kéretlen üzenetek, spamok küldésére programozott fertőzött számítógépek hálózatán - keresztül elkövetett törvénysértéseket is, valamint az internetes alapú személyazonosság-lopást. Az illegális adathalászat is bűncselekmény lesz a jövőben az Európai Unióban.

A 27 tagállam abban is megegyezett, hogy felgyorsítja az Europolon, az Európai Unió rendvédelmi ügynökségén belül létrehozandó kiberbűnözés elleni egység felállítását célzó igazságügyi és rendőri együttműködést. "A tagállamok e széles támogatása alapján képesek leszünk intézkedni" - mondta újságíróknak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az uniós igazságügy-miniszterek luxemburgi tanácskozása után. A kormányok világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek a számítástechnikai biztonsági stratégiák kidolgozása érdekében a kibertámadásokkal és az államok közötti elektronikus hadviseléssel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Februárban Franciaországot érte kibertámadás a G20 országcsoport pénzügyminisztereinek párizsi tanácskozása előtt, a márciusi uniós csúcstalálkozó előestéjén pedig európai intézményeket vettek célba számítógépes bűnözők. A héten a Citigroup amerikai székhelyű pénzintézet kártyatulajdonosaira vonatkozó adatokat szereztek meg hackerek, de támadás érte a Google, a Sony, a Nintendo és a Lockheed Martin cégeket is. A spanyol hatóságok pénteken jelentették be, hogy őrizetbe vették a magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport spanyol részlegének három vezetőjét. A csoport vállalatok és kormányok honlapjaira hatolt be világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #1
    Csak nem az IMF es cucc miatt? :O