HENT hírlevél

Szerzői jogi reform jöhet Németországban

Az alkotók érdekeit szem előtt tartó szerzői jogi reform szükségességéről beszélt a német kulturális miniszter. Bernd Neumann szerint be kell vonni a kalózkodás elleni harcba az internetszolgáltatókat, a kalózkodó állampolgárokat pedig figyelmeztetésben kell részesíteni.

A német Zöld Párt javaslatára reagálva jelentette be a német kulturális miniszter, hogy az ország szerzői jogi reformját az alkotók érdekeinek szem előtt tartásával kellene végrehajtani. A Zöld Párt olyan kulturális adó bevezetését javasolta, amely megkönnyítené a felhasználók hozzáférését a szerzői jog által védett tartalmakhoz. Bernd Neumann miniszter azonban hangsúlyozta, nem látja okát annak, hogy a felhasználókhoz igazítsák a jogszabályokat. A kulturális miniszter szerint nem terhelhető a kreatív alkotókra az online elérhető jogvédett tartalmak ingyenessé tételének költsége.

Neumann szerint olyan jogszabályok bevezetésére lenne szükség, amely bevonja az internetszolgáltatókat a kalózkodás elleni küzdelembe. A miniszter nem tartja kizártnak olyan intézkedés elindítását, amelynek keretében jogsértő magatartásukra figyelmeztetnék a kalózkodó internetezőket, és ezek eredménytelensége esetén jogi következményeket helyeznének kilátásba.

A német zeneipari képviseletek több alkalommal is hangot adtak csalódottságuknak, hogy a német szerzői jogi szabályok felülvizsgálata még nem történt meg, és a jelenlegi helyzet szerint az új jogszabály legkorábban csak a 2013-ban esedékes parlamenti választások után léphet életbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!