Szekeres Viktor

A közönség kezd kiábrándulni a 3D-ből?

Mostanában a nézők egyre kisebb hányada dönt a térhatású élmény mellett. Más kérdés a nagy sikereknél a "kisebb hányad" is sokkal több jegyvásárlót jelent, így talán felesleges vészharangot kongatni.

A 3D-s technológia egyik legnagyobb előnye, hogy általában a néző maga döntheti el, hogy kíván-e élni a térhatás élményével: aki odavan a trükkökért, kunsztokért, a konvertált illúzióért, az nyugodtan kifizetheti pár dollárral vagy pár száz forintot a térhatásért, akinek pedig elege van abból, hogy csak szemüvegen keresztül mozizhat, az vásárolhat olcsóbb jegyet.

Az Amerikában a hétvégi filmes teljesítményeket elnézve úgy tűnik, hogy sokan az utóbbi csoportba tartoznak, ugyanis a Kung Fu Panda 2 esetében 45%, a Karib-tenger kalózai negyedik részénél 44%, míg a Thornál csak 41% volt az összes eladott jegy közül a 3D-s előadásokra szólók aránya. Ezeket a számokat a Thornál lehet magyarázni azzal, hogy már több hete moziban van a film, azonban a másik két alkotás még viszonylag frissnek számít.

Az év korábbi térhatású premierjei esetébenek a 3D-s előadásra jegyet váltók aránya a következő volt: Zöld Darázs - 69%, Sanctum - 84%, Justin Bieber: Never Say Never - 84%, Gnómeó és Júlia - 58%, Féktelen harag - 96%, Anyát a Marsra! - 66%, Rio - 58%, Pirosszka 2 - 77%, Thor - 60%, Karib-tenger kalózai 4 - 46%. Ezen adatokból az látszik, hogy a közönség az eredetileg 3D-ben forgatott filmeket díjazza leginkább több pénz kifizetésével, s ezek közül is azokat, melyet valamiféle kunsztot tartalmaznak, lásd a víz alatti barlangrendszerben játszódó Sanctum és a minden másodpercében a képpel trükköző Féktelen harag - a két idei film, amelynek a 3D-je nyújthatott valami pluszt. No, meg persze a nálunk még nem játszott Justin Bieber-film is idetartozik, hiszen azt már korábban is láthattuk, hogy a koncertfilmek helyenként nagyon látványosak térhatásban,

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #15
    Többségében egyetértek azzal amit írtál, sajnos hiába vannak kiváló szinkronszínészeink ha a rendezők és azok akik válogatnak elcseszik az egészet. Régen élmény volt szinkronos filmet nézni, mert gyakran a magyar szinkron jobban illett a karakterhez vagy magához a színészhez mint a színész saját hangja! De most? Volt hogy elkezdtem nézni egy filmet szinkronosan és egészen addig jutottam amíg a főszereplő kissé kasztrált hangú szinkront kapott... mintha egy Bob Sapp szinkornja a Steiner Kristóf lenne. (Steiner ellenben remek szinkronokat követett már el eddig)

    Én nem divatból fikázom a szinkronokat... adok lehetőséget a magyaroknak, csak ha elcseszik akkor inkább váltok.
  • winnie #14
    "a mostani filmek többsége (tisztelet a kivételnek) ilyen szempontból értékelhetetlen. "

    pedig a mostani filmekben és máshol is végre olyan hangok vannak, akik ősprofik, akik nem csak két órába között szinkronizáltak hobbiból, mert volt idejük, hanem olyanok, akiknek ez a munkájuk, akik csak ezt csinálják. ez utóbbiak sokkal profibbak, mint azok, akiket máshonnan ismerünk.

    egyébként, ha a szinkron, akkor nem a munkásemberek hangjával van a baj. sokkal égetőbb a rossz szöveg vagy a rossz rendezés, ami magába foglalja a rossz hangválasztást. a foglalkoztatott színészek, hangok általában jól teszik a dolgukat.

    egyébként is szinkronprobléma nem létezik. az emberek zömének teljesen mindegy a hang és a minőség. a többség esetében a szinkronnak csak két jellemzője létezik: a "van" és a "nincs". a szinkronon sokszor csak azok rúgóznak, akiket nem is érint.
  • regnvm #13
    Magyarországon magyarul beszélnek egy filmben?Felháborító! Magyarul jelenik meg egy játék nem a menő angollal?Egyszerűen nem jutok szóhoz. Tiltsuk be a Magyar nyelvet éljen az angol!!!!! Aki meg németet,olaszt,franciát tanult mint én az égjen el a pokol tüzén! Éljen az angol és mindenki dögöljön meg aki nem beszéli az isteni Amerika nyelvét... (Ja és az iwiw is egy sz*r mert Magyar,a Facebook a menő mert az nem) Sok szánalmas Magyar ellenes barom :(
  • Narxis #12
    Dettó
  • M0RN1NGST4R #11
    bocs az offért de azokhoz szeretnék szólni akik rögtön Molnibalage torkának ugrottak, amiért nevén nevezett egy problémát. igen, szokás divatból is fikázni, de nem hiszem, hogy minden esetben erről van szó.

    én is osztom azt a véleményt, hogy zseniális szinkronhangjaink vannak, de valahogy a mostani filmek többsége (tisztelet a kivételnek) ilyen szempontból értékelhetetlen. Leginkább azért, mert mintha az idősebb generációt elkezdték volna mellőzni, az új meg talán még nem érett be. Sajnos az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy nagyon sok kiváló szinkronszinész húnyt el az utóbbi időben.
  • Kensin #10
    Nem nyújt sokkal több élményt, mint a sima 2D-s mozi, az viszont olcsóbb, meg nem is irritál benne az ál-3D (amitől sokaknak megfájdul a feje).
    Szóval ez nem ugyanaz, mint a színestévé...

    Ha már ahhoz akarod hasonlítani, akkor olyan mintha a fekete-fehér mozi idejében kitalálták volna hogy piros lesz az egész kép, és eladják drágábban, mint "színes mozi", mert végül is van benne szín. :)

    Ha valahogy sikerül majd elérniük a valódi 3D-s képet (vagyis nem egy 2D-s felületre vetítenek 2 külön szögből felvett képanyagot, hanem egy 3D-s "vetítőtérbe" helyezik el a képet), na az lesz az igazi durranás, az már meg fogja érni a plusz pénzt.

    Ez a mostani módszer egy nagyon érdekes élmény, de nem másfél/két órán keresztül egyfolytában
  • endrev #9
    Már miért ábrándulna ki? Kiábrándultunk a színestévéből csak azért, mert kezdtük megszokni és kiismerni?

    Már megint sületlenségeket ír...
  • Marko001 #8
    Mióta vannak a 3d-s filmek, egyedül az Avatar-t néztem meg Imax-ben. Nagy élmény volt akkor, de valahogy nem vágyom azóta sem a 3d-re, pedig voltam moziban nem egyszer.
  • Broafka #7
    és hogy a témához szóljak:

    Persze, ez mindig így van, amikor bejött a 3D-s jópofaság asszem az Universal vidámparkba akkor királyság volt, aztán jött a mozikba, az is királyság volt: "felveszünk egy szemüveget, és kijön a képből a figura, whooooaaaaaaaaoooo, hogy miről szólt, kit érdekel?"
    De azért ezt nem lehet ilyen szinten meghagyni, hogy sikeres legyen. Azért az emberek egy idő után mégiscsak rájönnek hogy a látványvilág mellett a storyt is figyelik.
  • Sith #6
    Szerintem a legnagyobb baj az hogy a filmek 90% ban mondjuk a 90 perces filmben 10 percben van szerepe a 3D nek az összes többi jelenetben tök mindegy hogy 3D vagy 2D az élmény.. jó jó persze nagy szám elsőre.. de aztán ennyi