Gyurkity Péter

A Microsoftnak is használ az Android terjedése

Bár saját mobil operációs rendszerük eddigi teljesítménye nem ad okot túl nagy örömre Redmondban, az Android előnye számukra is hasznos, ezt pedig a jövőben további licencmegállapodásokkal szeretnék bebetonozni.

A mobil szféra egymással vetélkedő új és kevésbé új szereplőiről eddig is többször hírt adtunk, és lassan már a csapból is az Android egyre inkább magabiztosabbá váló előnye folyik. Ennek ellenére a most megjelent két jelentés az aktuális és a várható helyet meglepő oldalára világít rá, amennyiben azt hangsúlyozza ki, hogy ebből a Microsoft is lekerekítheti a maga jussát.

A Windows Phone 7 a Gartner felmérése szerint jelenleg az okostelefonok piacának alig 1,6 százalékát birtokolja, így nem számíthatunk arra, hogy egyhamar az első helyért vetélkedik majd. Bár a szoftvercég továbbra is bizakodó, a jelek szerint más úton is igyekeznek garantálni saját bevételüket, ezt pedig egyre inkább a riválisok ellen indított szabadalomsértési perekkel, valamint az azokat lezáró megállapodásokkal érnék el. Ilyen volt a HTC vezetésével kötött megállapodás, amely a Citigroup elemzője szerint készülékenként 5 dollárt juttat a Microsoft pénztárcájába, ez pedig jövőre akár 300 millió dollárt is jelenthet számukra hiszen a gyártó 60 millió okostelefonnal számol.


Egy másik hasonló jelentésben arról olvashatunk, hogy miközben a HTC idén 30 milliós példányszámot ért el (vagyis 150 millió dollárt utalt át a szoftvercégnek), addig a Windows Phone 7 licencekből alig 2 millióra mutatkozott igény, ami 15 dolláros árral számolva is összesen 30 millió dollárt jelent - vagyis az Android kapcsán jelenleg ötször annyi pénz folyik be, mint a saját üzletág eredményeként. Márpedig a Microsoft nem lankad, amit jól bizonyít a Motorola ellen az Android használata miatt tavaly indított per (ebben összesen kilenc megoldást említettek saját technológiaként, úgy mint a levelek, kapcsolatok, valamint események szinkronizációja, illetve a külső alkalmazások értesítése az akkumulátor jelenlegi állapotáról), amire a másik fél a Kinect és az Xbox 360 kapcsán prezentált keresettel válaszolt.

2010 januárja óta eddig 23 nagyobb perre került sor az Android miatt, elemzői vélemények szerint pedig a Microsoft több más nagyobb céggel is hasonló megállapodást kötne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #11
    Érdekes, hogy mindig azok mondják azt, hogy az MS "lopott", akik amúgy foggal-körömmel tiltakoznak a szoftverszabadalmak ellen..
  • narumon #10
    Nah pont ezért kell minden céget egyként kezelni. Az általad írt három cég legalább ugyanannyit "lopott" az MS-től és más cégektől mint fordítva.
    Kár kiemelned bármelyiket.
  • chuky123 #9
    lásd kiktöl lopott: Apple, IBM, Xerox
  • chuky123 #8
    És az Ms mennyi mindent lopott másoktól?
    Rájuk is annyi szabadalmi pert lehetne akasztani hogy belerokkannának.
    Szánalmas hogy ilyenből akarnak pénz csinálni ahelyett "innovativak" lennének és nem köpködnének másokra.
  • Skynet85 #7
    nem fogok most végeláthatatlan, és teljesen felesleges vitába bonyolódni, azt se tom miért irtam az elöző hsz-m, hisz vki gg-nek Imádkozik vki M$-nek, de ha az én hsz-em nem releváns, akkor találnék még itt pár ilyet... további szép jó estét
  • Narxis #6
    Az a konkrét hír szempontjából miért is releváns?
  • Skynet85 #5
    mert egyébként a többi multi nem ezt csinálja ugye ??... :D
  • sanyicks #4
    levédetem a lábat és mindenkinek fizetnie kell majd érte, annyiszor ahány lába van. ezerlábúakat megkopasztom!
  • Narxis #3
    Épp ezaz, hogy triviális dolgokért kérik a pénzt, ilyet is csak USA-ban lehet megcsinálni. Remélem feltörlik a flasztert ezzel a pattent troll céggel.
  • narumon #2
    Ha övék a szabadalom akkor a többiek igenis fizessenek érte.