Hunter

Rejtett hieroglifákra bukkant a piramis-kutató

A gízai nagy piramisba beküldött robot kutatóegység elkezdte feltárni a 4500 éves síremlék titkait. A piramis egyik rejtélyes járatát lezáró ajtón túl készült első felvételeken vörös festékkel írt hieroglifák láthatók.

Ezeket a jeleket elvileg most látta először emberi szem a piramis építése óta. A felvételek új részletekkel szolgáltak arról a két különös rézből készült elemről is, melyeket az úgynevezett "titkos ajtók" egyikébe ágyaztak be. Az egyiptológusok azt remélik, hogy a jelek segítségével megfejthetik a monumentum szokatlan építészeti titkait és a titkos járatok célját. "Úgy véljük, a hieroglifák megfejtése segíthet az egyiptológusoknak kitalálni, miért építették ezeket a rejtélyes járatokat" - mondta a robotot tervező Rob Richardson, a Leeds Egyetem mérnöke.


A New Scientist ábrája a hieroglifák elhelyezkedéséről

A Kheopsz, más néven Hufu fáraó által emeltetett nagy piramis az ókori világ utolsó fennmaradt csodája. Az építmény a gízai fennsíkon elhelyezkedő három piramis legnagyobbika, amiről 1872 óta tudják, hogy alagutakat rejt magában. A feltételezések szerint ezek titkos kamrákhoz vezethetnek. A régészek eddig csupán találgatni tudtak a négy járat, vagy inkább akna funkciójáról, mivel azok túl keskenyek ahhoz, hogy egy ember fel tudja deríteni.

Két akna, melyek a felső, vagyis a "király terméből" indulnak ki, a szabadba vezetnek, azonban az alsó kettő, melyek közül az egyik a piramis szívében elhelyezkedő "királynő termének" déli, a másik pedig az északi oldalán helyezkedik el, eltűnik az építményben.

Az általános nézet szerint ezek rituális járatok, amiket a halott fáraó lelke számára alakítottak ki egyfajta átjáróként a túlvilágra. A mindössze fél méter körüli átmérőjű járatokba először 1993-ban sikerült betekintést nyerni, amikor egy német mérnök, Rudolf Gantenbrink egy robotot küldött a déli járatba.

65 méter megtétele után a robotot megállította egy mészkő tábla, amit két, akkor rézfogantyúnak tűnő elem ékesített. Kilenc év elteltével Zahi Hawass, Egyiptom régészeti vezetője élő televíziós adásban indított el egy újabb robotot a déli járatban. A világ lélegzet visszafojtva figyelte, ahogy a robot lyukat fúr a táblába, hogy egy kamerát átjuttatva egy újabb ajtónak tűnő objektum táruljon a nézők elé. Másnap Hawass az északi járaton indította el robotját, ami több éles forduló és ugyancsak 65 méter megtétele után egy újabb mészkő táblába ütközött. Ezt, akárcsak a Gantenbrink ajtót, két rézfogantyú díszítette.


Kompozit felvétel a kőtábla mögötti kamra padlójáról

"Egész életemet a Nagy Piramis titkainak tanulmányozásának szenteltem. A célom, hogy rájöjjek, mi van a titkos ajtók mögött" - nyilatkozott korábban a Discovery News-nak Hawass, aki egy ideig Egyiptom régészeti miniszteri posztját is betöltötte. A rejtély megoldásának érdekében Hawass létrehozta a Djedi projektet, egy nemzetközi expedíciót, amit Kheopsz fáraó varázslójáról neveztek el, aki a történelmi feljegyzések szerint segédkezett a piramis megtervezésében. A Djedi csapat összeválogatásánál a fő szempont a robot volt, erre pályázatot írtak ki, melyben számos gépezet mérette meg magát. A legjobbnak nyilvánított gép az angliai Leeds Egyetem tervei alapján készült és valóban tovább jutott elődjeinél.

A projekt a déli járat felderítésével indult, ami a Gantenbrink ajtónál ér véget. A korábbi expedíciókkal ellentétben a Djedi robotja egy mikro endoszkópot kapott, ami nem csupán mereven előre, hanem különböző irányokba is képes nézni, a hajlékony eszköz pedig elég kicsi volt, hogy átférjen a korábban fúrt lyukon és alaposabban szemügyre vegye a mögötte húzódó kamrát, felfedezve a vörös hieroglifákat. "A vörös festés nagyon gyakori Gíza környékén" - mondta Peter Der Manuelian, a Harvard Egyetem egyiptológusa. "Ezek általában a kőműves-, vagy a munkás csoportok kézjegyei, amik számokat, dátumokat, vagy akár a területen dolgozók neveit is tartalmazhatják"

A kutatóknak a két rézelemet is sikerült tüzetesen megvizsgálniuk, amit mindeddig csak szemből láthattak. "A kampók hátulja visszafordul önmagukba. Miért? Mi volt a céljuk ezeknek az elemeknek? A hurkok túl kicsinek tűnnek, hogy bármilyen mechanikai célt szolgáljanak" - magyarázta Richardson, aki szerint az új információk kizárják azt a feltételezést, hogy a rézelemek fogantyúk lennének, inkább valamilyen díszítő funkciója lehet. "Emellett az ajtó hátulja le van csiszolva, tehát fontos elem lehetett. Nem úgy néz ki, mint egy egyszerű durva kődarab, amit a törmelékek elszigetelése érdekében raktak be" - tette hozzá a projekt kutatási vezetője, Shaun Whitehead, a brit Scoutek UK régészeti kutatásokra szakosodott cég munkatársa, a kamera tervezője.


Kompozit felvétel a kőtábla hátsó felületéről, rajta a "fogantyúkkal"

Kate Spence, a Cambridge Egyetem egyiptológusa szerint a szűk járatok semmilyen gyakorlati funkcióval nem rendelkeznek, csupán szimbolikusak. "A fém kampók szimbolikus fogantyúknak tűnnek, a királynő terméből induló aknák észak-déli irányúak, nem kelet-nyugatiak, ezért én azt gyanítom, hogy szimbolikus a funkciójuk, ami a csillagokhoz köthető" - mondta.

Az elkövetkező hónapokban további érdekességek láthatnak napvilágot. A robotot számos egyedi eszközzel szerelték fel, köztük egy parányi "robotbogárral", ami képes átjutni egy 19 milliméter átmérőjű nyíláson is. Az eszközök közül az egyik legfontosabb egy magfúró, valamint az a miniatűr ultrahangos műszer, amivel letapogathatják a falakat, megállapítva a kő vastagságát. "Ezután az északi járatot fogjuk felderíteni" - mondta Richardson.

A csapat 2011 végéig be szeretné fejezni a munkálatokat, a felfedezésekről várhatóan 2012 első hónapjaiban olvashatunk bővebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hugo Chavez #372
    Nem az összeesküvésen volt a hangsúly az előző hozzászólásomban.
  • Cef #371
    Nem hiszek az ilyesfajta összeesküvéselméletekben. Tudom, hogy vannak összeesküvések, de azok közel sem olyan mélységűek és kiterjedésűek mint ahogy azt sokan hiszik. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy tényleg csak egy önjelölt szenzációhajhász írta a cikket. Túl sok ilyet láttunk már.
  • Hugo Chavez #370
    OK, csak a "column four" -ig olvastam újra.

    Az biztos, hogy én innen nem tudom eldönteni, hogy ezek a dolgok igazak e vagy hamisak, mivel még a vázákat is csak rajzon láttam. Képnek az nem nevezhető.
    Ha maradunk az összeesküvés elméleteknél, akkor nem túl nehéz néhány bizonyítékot eltüntetni, majd azt mondani, hogy csak átverés volt az egész.

    Vannak viszont olyan dolgok amiket nem lehet eltüntetni.
    (Lentebb már emlegettem egy könyvet ezzel kapcsolatban.)
    Angliában a hange-ek építési helyeit megvizsgálva érdekes dologra jött rá F. David. A kereszténység terjesztésekor ezeket a szent helyeket úgy rombolták le, hogy a helyeikre kerültek a templomok, kolostorok. Kiderült, hogy ezek a helyek pontos mértani alakzatokon fekszenek. (Egy kört kb 8-10 pont határoz meg)
    Van pl két kb 10 km átmérőjű kör, melyek egymással átfednek. A metszéspontokba berajzolva egy piramist pontosan a Kheops piramis oldalainak dőlésszögét kapjuk meg. Stb.

    Sajnos egy 300 oldalas könyvet nem tudok pár mondatban leírni.
  • Cef #369
    Igazad van, újra átolvastam, tényleg nem a levelek miatt kellett összetörni.

    "Besides this I found in the collection the other material objects which my grandfather had said came from Atlantis. One was a ring of the same peculiar metal as the coins or the medals. There was a strange looking elephant of fossilized bone, an extremely archaic vase and some other objects which I will not discuss now. The map by which the Egyptian captain had sought for Atlantis was there too."
    Nekem úgy tűnik ott volt a térkép.

    Egyébként ezt találtam Paulról:
    Paul Schliemann was the self-declared grandson of Heinrich Schliemann the discoverer of Troy. He was at the centre of an early Atlantis hoax in 1912 when he declared in a New York newspaper article that he had inherited, from his grandfather, artefacts made in Atlantis. He claimed to have ancient documents describing the destruction of Mu and insisted that the Azores were a remnant of Atlantis. Neither the artefacts nor Paul Schliemann ever materialised, in fact, an investigation revealed that Heinrich did not have a grandson named Paul.

    Additionally, he claimed to have arrived at the solution of the Atlantis mystery after studying the Mayan Troano Codex in the British Museum. Unfortunately, the Troano Codex was housed in a museum in Madrid where it still resides. This error was compounded by his reference to Atlantean coins which is completely anachronistic as coinage only came into use in Lydia around the time of Solon.

    In spite of all of this, the story was widely quoted and is still accepted as reliable by some writers. The full story is now available on the Internet.
  • Hugo Chavez #368
    Már régen olvastam ezt a cikket és mivel elég furcsákat kérdeztél, elolvastam újra.
    Az atlantiszi vázákba nem voltak levelek rejtve, legfeljebb mellékelve.
    Azért kellett széttörni a vázát, hogy megtalálják benne a négyzet alakú fémlapkát, ami titán-réz-alumínium ötvözet volt. Ez az agyagba volt ágyazva. Nem pénz érme volt, az írja a cikk is, hogy érme vagy medál.
    Az egyiptomiak valóban elmentek megkeresni Atlantisz maradványait, de nem jártak sikerrel. Schliemann nem a térképet találta meg, hanem olyan papiruszt amiben beszámoltak erről az utazásról.
    A cikkből az derül ki, hogy már a nagyfater is eléggé titkosan kezelte a kutatásait, hogy Paul aztán mire jutott én sem tudom. Utána kellene nézni. De, ha semmire, az sem jelent semmit. Meg is vehették a hallgatását.

    Visszatérve az agyagedénybe ágyazott fémlapkára. Könnyen el tudom képzelni, hogy valamilyen vezeték nélküli fűtési célt szolgált. Hasonlíthatnám pl az indukciós főzőlap működési elvéhez. (Vagy akár hűtést is.)
  • Cef #367
    Ja, és még valami. Miért van az, hogy csak a Schliemann család talál atlantiszi pénzérméket különböző ásatásukon.
  • Cef #366
    Nem bagatellizálják el a régi írásokat. Voltak gazdasági feljegyzések, voltak történelmi feljegyzések, ezekről senki nem állítja, hogy nem igaziak. Viszont az irodalmi művek valóságtartalma már kétséges. Persze lehet valóságalapjuk(van amelyiknek volt, itt csak általánosságban mondom), csak nehéz szétválasztani a valóságot a fikciótól. Szerintem meg ők sem fantáziáltak kevesebbet mint mi. Az ilyesmi nem kultúrafüggő, inkább az emberi természet része. Én is inkább a Krétai verzióra tippelek. Valószínűbbnek tartom, hogy Platón egy általa jól ismert katasztrofális eseményből faragott egy kitalált történetet, ami nem is történt a hazájától olyan messze, minthogy tényleg hallott volna egy hiteles történetet egy messzi civilizációról, ami időben és térben is távol esett tőle.

    Elolvastam, amit linkeltél, vannak benne érdekes dolgok, habár voltak benne furcsaságok is bőven. Például, hogy az atlantisz létét bizonyító vázákba voltak rejtve a nagyapja levelei, amikhez ha hozzá akart férni szét kellett törni? Az egyiptomiak elmentek megkeresni atlaniszt és a nagyapjának sikerült megszerezni a térképet amit követtek? Volt nála egy rakat szerinte megdönthetetlen bizonyíték de magánál tartotta? Nekem kicsit hihetetlen. Főleg, hogy rajta kívül ezeket senki nem vette észre? Ráadásul sehol nem találtam, hogy Heinrich Schliemann kereste volna atlantiszt, pedig azt állítja, hogy a nagyapja munkásságát folytatta. De lehet csak én nem voltam elég alapos.
  • Hugo Chavez #365
    1912-ben írta ezt a cikket Trója felfedezőjének unokája.
    Olvassátok el.

    Mivel a legtöbb ember a mai világból indul ki, általában azzal bagatellizálják el a régi írásokat, hogy biztos kitalált történet. Ki van színezve a valóság.
    Én úgy látom régen kevesebbet hazudtak, csak ez számunkra olyan hihetetlen.
  • Deer #364
    Szerintem Atlantisz létezett: ma mínoszi (krétai) kultúra néven ismerjük. Kb. Platón előtt 1000 évvel kitört Théra (ma Szantorini) vulkánja és a kitörés következményeként létrejövő szökőár elpusztította a krétai civilizáció nagy részét. Volt erről műsor, a legtöbb dolog, amiket Platón Atlantiszról írt nagyrészt megegyezik a mínoszival. (Pl.: bikakultusz). Szóval szerintem Platón ismerte a történelmét és nem kizárt, hogy kiszínezve, más helyre téve azt írta meg történetét.
    ---
    A régészekről meg eszembe jutott egy vicc:

    A görögök ásnak az ókori romok alatt és vezetéket találnak.
    Mit bizonyít ez? - Hát, hogy az ókori görögök telefont használtak.
    Na az olaszok is kutatnak a római kori romok alatt, de nem találnak semmit. Erre büszkén: ez annak a bizonyítéka, hogy a rómaiak már mobiltelefont használtak.
  • Cef #363
    Nem tudom elképzelni, hogy Atlantisz megtalálása bármiféle komoly gazdasági, társadalmi vagy politikai kihatással lenne. Az átlagemberek hűznének egyet, majd mennének vissza nézni az x-faktort, az atlantiszhívők büszkén vernék a mellüket, a tudóstársadalomban viszont ez lenne az évezred felfedezése és gyökeresen átformálná az eddigi ókorról alkotott képet. De mivel ez már több ezer évvel előtt volt kétlem, hogy komoly kihatása lenne a mindennapi életünkre.

    Az egyszerre robbantak ki civilizációk előzmény nélkül az azért erős. Megfigyelhető, hogy hogyan fejlődött a civilizáció a primitív kis városoktól, egészen a nagy, fejlett városállamokig és így tovább. Nem az történt, hogy egyik nap az emberek kijöttek a sárkunyhójukból és felhúzták Babilont. Hiányos a tudásunk a történelem előtti időkből, de ez nem indokolja, hogy kellett lennie egy szuper civilizációnak. De ha volt, őnekik is el kellett érniük azt a fejlettségi szintet valahogyan. Biztos vagyok benne, hogy voltak olyan civilizációk, amikről nem tudunk, de Atlantisz szerintem nem létezett. Platónon kívül senki nem írt róla. Ha jól emlékszem ő is azt írta, hogy 10 000 évvel azelőtt létezett. Akkor ő honnan tudott róla? Számomra ez olyan mintha 1000 év múlva valaki megtalálná a Mars mentőakció egy példányát, megnézné, és elindulna keresni az idegeneket a Marson, mert ha ez van benne, akkor biztos igaz, plusz olvasta a feljegyzésekből, hogy akkoriban sokan láttak ufót. Elismerem, Trójánál így volt, de egy esetből még nem lesz törvényszerűség. Az ókoriaknak is volt fantáziájuk, ahogy mi is megfilmesítünk történelmi eseményeket fiktív főszereplőkkel, ők is megtették(pl.: Illiász). De mi is írunk kitalált dolgokról, ahogy ők is írtak.