MTI

Portál az Olaszországban kutatóknak

Megkésve ugyan, de Olaszország is megnyitotta a külföldi kutatók munkáját segítő Euraxess internetes portálját. A honlap hasznos információkkal szolgál az Itáliában rövidebb vagy hosszabb ideig dolgozó magyar kutatók számára is.

Az olaszországi egyetemeken és kutatóközpontokban ösztöndíjjal vagy más szerződéssel dolgozó külföldi kutatóknak segít a május 23-tól működő Euroaxess.it honlap. Az európai kutatói mobilitást ösztönző program magyar nyelvű, de angolul is konzultálható honlapja megelőzte a csak mostanra elkészült olaszt, mely egy nyelven, angolul szolgáltat hasznos információkat az Itáliába készülő európai kutatóknak elsősorban arról, “hogyan éljék túl az itáliai bürokrácia csapdáit" - írta az Euroaxess olasz lehetőségeiről a La Repubblica napilap.

Az olasz kultúrát és tudományt jól ismerő külföldi tudósok ezen a portálon nem csak az ösztöndíj- és álláslehetőségeket találják meg; segítséget kapnak a mindennapi problémák megoldásához is. Arról, hogy Olaszországba költözve hogyan fizessenek adót, miként működik az olasz egészségügy, melyek a munkaügyi előírások, hogyan lehet lakást bérelni és hogyan írathatják be gyerekeiket az olasz iskolába. A honlap röviden összefoglalja az olasz történelmet az ógörög gyarmatosítóktól egészen a Tiszta Kezek korrupcióellenes ügyészi vizsgálatsorozatig, vagyis a tizenhét évvel ezelőtti eseményekig. Az utóbbi évek történéseit nem kötjük a külföldiek orrára - jegyezte meg a napilap.

Magyarországról egyedül Rómába évente több mint harminc ösztöndíjas és kutató érkezik, ennek a számnak közel fele képzőművészeti ösztöndíj - közölte a Római Magyar Akadémia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!