Gyurkity Péter

Megbánta a Nokia-szövetséget az Intel

A processzorgyártó vezetése már bánja, hogy a Nokiával működtek együtt a MeeGo operációs rendszer és a tervezett mobilos rajt kapcsán. Utóbbi eközben már a Windows Phone 8 fogadására készül.

A héten került sor az Intel elemzői konferenciájára, amelyen többek között az új Atom chipek debütálásáról, az általuk nyújtott előnyökről, valamint a távolabbi tervekről is szó esett. Paul Otellini azonban arra is kitért, hogy annak idején rosszul választották meg szövetségesüket, ez pedig több negatív következményt is maga után vont.

A cég első embere egészen pontosan arról beszélt, hogy a Nokia nem bizonyult ideális partnernek, legalábbis ami a MeeGo mobil operációs rendszer fejlesztését, valamint a mobil szférában tervezett betörést és az ezt követően remélt gyors terjeszkedést illeti. A gyártó ugyanis több éves munka után dobta a platformmal kapcsolatos terveit, mint ahogy saját Symbian operációs rendszerét sem vélte hosszú távon életképesnek, emiatt pedig végül az új Windows Phone mellett kötöttek ki, amely rögtön több fontos konzekvenciával járt. Egyrészt már nem voltak érdekeltek a MeeGo szoftverrel piacra dobandó készülékekben, másrészt pedig továbbra is lekötötték az Intelt, amely a szövetség miatt nem tudta megkörnyékezni a szegmens konkurens vállalatait.

Többek között ezen váltásnak is köszönhető, hogy az Atom chippel szerelt telefonok az év második fele helyett csak 2012 elején látnak majd napvilágot, eközben azonban a Nokia már a Windows Phone 8 megjelenésére készül. Felmerült ugyanis, hogy a cég az ST-Ericsson U8500 chipkészletet használná ezen készülékekben (ikermagos processzorokkal), amely többek között a Samsung Infuse 4G és a T-Mobile Sidekick 4G telefonokban is helyet kapott. Ez nyilván a második generáció lesz, amely az első hullámban tervezett WP7 okostelefonok után jelenne meg - a pontos időpontokat nem ismerjük, mindössze annyit tudni, hogy a Nokia jövőre 12 változattal készül, amelyek ezen operációs rendszerre épülnek majd.

A Microsoft egyelőre a WP7.5 debütálásán dolgozik, itt a jövő héten kerül majd sor a hivatalos bemutatóra, ezt követően kezdődhet körvonalazódni a WP8.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tutituti #34
    Nekem n900-am van és tolhatták volna a meego\maemo vonalat.Így 0 támogatással elég nehéz testreszabni a "telefont"...
  • Madve #33
    Nem. Ez inkább butulás, és az arra épített üzlet...
  • kisemlős #32
    Ezt hívják üzletnek! :-P
  • Madve #31
    Mellékesen csak az utóbbi egy órában 2-szer újraindult, pedig csak az e-mailemet néztem, meg egy excel file volt nyitva mellette. Mellékesen az excel file megnyitása meg megakasztotta droidot úgy 10 másodpercre...
  • Madve #30
    Ezt már lejjebb írtam.. Nem felelt meg az első iphone által diktált csilivili trendnek, meg már unták a 10 éve ugyanolyan küllemű menüket. Symbian esetében nem tudtak tájékozódni az egyszerű menüben, és véletlenül sem vették észre hogy van multitask, csak az tűnt fel hogy lassul ha basztatja az ember, meg nem állt le a zenelejátszó pedig már nincs is a képernyőn. Ez van, nekik kell mindent szem elé rakni, és semmiképp sem szabad általában 2 szintnél mélyebbre tervezni a menüket.
    Nem nekik való a symbian, és ők vannak többségben. Ez van. Desktopon a start menü sem nekik való, mint ahogy a fájlkezelők sem...
  • Madve #29
    Ezt mondtam, letöltöttem más viewert, de még nem találtam meg, hogy hogyan vegyem rá azt a szutty e-mail klienst, hogy csak letöltse, és ne megnyissa az alapértelmezett office viewerrel, vagy hogy hol tudott az alapértelmezést átállítani. Ez majd meglesz, ha addig el nem adom. Hiába a kétszer jobb hardver, ha azonos használat mellett jobban lassul (legalábbis nálam) és nincs semmilyen főzött rom, gyakorlatilag olyan állapotban van, ahogy kivettem a dobozból, + egy pár appot ráraktam, meg beállítottam a gugli fiókom, meg belőttem egy pár widgetet semmi más változtatás nem történt, csak próbáltam használni, mint az n8-am is. Amit mondok azonos használat mellett többet és jobban lassul, és jóval gyorsabban merül. A merülésre számítottam ilyen fokú lassulásra, újraindulásra nem. A teszteket meg leszarom, ha az én esetemben máshogy jön ki. Mondjuk n8 esetében tudom hogy mikor lassul a hw hiány miatt, de ennél nem, vagy nem a hw az oka. S3 esetében is ott van a swype sgs 2 esetében elsősorban a nagyobb kijelző miatt kényelmesebb legalábbis számomra. Symbian menüje logikus, nem nehezebb mint win alatt a start menün keresztül navigálni. Mindennek meg van a helye, tudod merre keresd, nem csak úgy "oda van hányva" mint 100 db parancsikon az asztalra. 3 kezdőképernyő bőven elég, pláne hogy ha észben tartod, hogy amúgy is egy vagy 2 kattintás egy rakat cucc elérése, ami android esetében a kezdőképernyőn foglalna helyet(pl óra beállítása, naptár, bluetooth, profilok, kapcsolatok stb.).
    Eddig úgy látom, hogy symbian gyári böngészője jobb szövegtördelésben, és valahogy a betűk sem mosódnak el közben.
    Szerintem symbiannál sincsenek különösebb akadályok a személyre szabásnál.
    Symbian menüje valóban nem a legszebb, de van rá elég app, amúgy meg a használhatósága/átláthatósága kárpótol...
    Gyorsindítót meg nem pakolászok ki minden nap, de miután mindent belőttem nem különösebben érdekel hogy kb 2 lépéssel kevesebb amikor azt a heti/havi 1-et módosítom. (amúgy meg nem teljesen igaz, mert ha már van kint app widget, akkor kb ugyanannyi kirakni.)
    Facebook és twitter nem különösebben izgat, az sem zavarna, ha csak akkor frissítené, amikor rá kattintok, vagy rá nézek.
    Hiába google maps nagy adatbázisa, ha netkapcsolat nélkül használhatatlan, és mint navigációs szoftver elág gyenge legalábbis bármelyik elterjedt navigációs szoftverhez képest ide értem a nokia mapsot is. Én elsősorban navigálásra használom és csak másodsorban térképnézegetésre, míg google maps pont fordítva jó. Ovi storeban hiába a kisebb választék, a lényeges appok ugyanúgy ott vannak, csak mint mondtam, vannak dolgok amik ovi storeból ingyen szedtem, droid store-on meg fizetős volt. mondjuk biztos van ugyanez pepitában is, de lényegében perpillanat mindkét telefonon ugyanazok az appok vannak általam telepítve...
    A 25 fps meg rég megoldott, hogy 30 legyen, mint ahogy van gyári alkalmazás panoráma fotók készítéséhez is. N8 esetében gps és a-gps van gondolom ez a gyorsabb pozícionálás oka. N8-at másfél 2 naponta töltöm, az nekem már elég, sgs2 jó ha bírja a nap végéig, akkor biztos nem, ha annyit csesztetem mint az n8-at. A régi symbian tényleg bughalmaz volt s3 esetében csak elvétve talélkozok hibával pláne az 1.2 óta. Sok esetben az emberek a régebbi verziókra gondolnak amikor ezt kijelentik, tehát semmi alap nélkül s3 esetében. Szerintem android jó lesz de még kell neki idő. Talán egy év múlva, addig meg meglátom, hogy mi lesz/milyen lesz a meego-s nokia ha lesz persze...
  • jeti00 #28
    ja és nem véletlen, hogy szinte már egyik nagy gyártó se használ symbiant, de ezt a programozók biztos jobban tudják!
  • jeti00 #27
    usb otg, gps és kamera ok, de virtuális 5.1 és HDMI kivezérlés van, akku sebesség és maga a hw min 2x jobb (akku csak 450mha-val), gyári office viewer helyett is tölthető más, van ott kínálat. böngészője pedig a teszteken a legjobb, ami itt kiakad symbin is és mp-ekkel lassabb (hw hiány). Vékony és könnyű az pedig szándékos (de ez spec nekem se tetszik), symbian menünél vagy csúnyább és bonyolultabb? Androidon lehet a legtöbb dolgot személyre szabni. Mondjuk a legjobb lenne két hasonló hw-n lévő os-t hasonlítani, de nokiánál még sokat kell erre várni sajnos. S3-on a billentyű tragikus, forgathatjuk amerre akarjuk, egyszerűen cserélni kéne, variálni sem lehet. Összesen 3 kezdőképernyő van, erre se fér ki sok minden. Droidon sokkal egyszerűbb bármilyen beállítás, pl gyorsindító kirakása mert sokkal kevesebb lépésből áll. S3 2-3 alkalmazás után már lassú és akad. Facebook és twitterből 24 óránként kijelentkezik, ovi mapsnél a google maps sokkal nagyobb adatbázzisal rendelkezik, hangszórója elég gyatra. Ovi store 17k anyag, aminek nagyrésze videó és háttér droidon meg70 k csak alkalmazás. Újraindulásra panaszt csak főzött romoknál tudok, s3 meg elég sűrűn mert kifogy a memóriából de ezt s4-ben állítólag kijavítják teljesen. (ez pedig nem saját vélemény, csak mindenhol ebbe ütköztem: symbian egy bughalmaz)
    Szerintem a wave neked is tetszene, gyors, erős, nem fagy, nem akad, van egy kis súlya mert nagyrésze fém, a-gps is tökéletes benne akkut pedig 3 naponta töltöm. Minden formátumot lejátszik, de van néhány gyermekbetegsége: nem tördel, nincs teljes flash, de ezeket szeptemberben pótolják. kamera sajna itt se túl erős de hd-t azért rögzít szépen (n8-al szemben 30 fps-el és nem 25-tel). kevés az app, de ami kell akad rá és legalább kevés a szemét és nincs hibás program :)
  • Madve #26
    Türelmesen játszok vele 2 hete. Mint mondtam már közel van, de még szémomra nem teljes. N8 és sgs2 között azért más komoly különbségek is akadnak, amik nehezítik az átállást.
    Pl. hiányzik az usb otg, hdmi de hogy, nuku dolby surround, led villanó a xenonnal szemben, a kamera egyszerűen szar képeket készít azonos körülmények között n8-hoz viszonyítva, és az sgs2 akkujának az élettartama egy vicc. A kijelző fasza tény és való, és android látványos. A gps jóval lassabban lokalizál mint n8 esetében, és mellékesen a nokia maps is hiányzik a használhatóságával és ingyenességével. Az egész telefon súlytalan, és nem egy kényelmes fogású valami, véleményem szerint lehetett volna kicsit vastagabb, és máris lett volna benne hely egy nagyobb akkunak, vagy akár kettőnek. Android többször lassul és komolyabban mint symbian, és 2 hét alatt egy pár spontán újraindulást is tapasztaltam. A gyári office viewer egy fos, gyakorlatilag többször sikerült kifagyasztanom 3 és 8 mega közötti excel fájlokkal. Próbálkoztam másokkal is, de egyszerűen nem sikerült rávennem az e-mail klienst, hogy csak letöltse, ne megnyissa kapásból a fájlokat, az alapértelmezett office appot meg még nem találtam meg hol kell állítani. A gyári böngésző egyszerűen szarul méretezi az oldalakat, szövegtördelés meg lapkezelés nem igazán működik jól, az apróbetűk meg torzulnak, és szinte olvashatatlanok amit a kijelző nem indokolna. Opera szebben közeli az oldalakat, de az is szarul tördel a kijelzőhöz képest, és persze nem minden esetben jó az sem. Idegesít hogy multitask esetén egyes dolgok pauseolva vannak, míg mások nem, és hogy kénytelen vagyok egy csomó cuccot feladatkezelőből bezárni, mert az esetek többségében nincs olyan lehetőség, hogy leállítás. Kikapcsolt állapotban nincs töltés, és ébresztés sem, és gyárilag az android menürendszere kb olyan mint az 1 bites user ikonokkal teleszórt desktopja, és itt nem a kezdőképernyőkre gondolok. Hiányzik az fm transmitter, és nem értem, hogy mi a franc zabálja az akkut zenehallgatásnál, vagy szimplán csetelésnél(olyan 2-3 óra alatt kb. 50% még nem próbáltam ki, hogy mennyi, ha egyszerre csinálom a kettőt).
    Hiányzik az óra megjelenítése is lezárt állapotban, gondolom van rá app, még nem kerestem rá, kíváncsi lennék az mennyivel rontaná a készenléti időt.
    Vannak dolgok amik tetszenek is szó se róla pl tényleg eyecandy az egész megjelenése, meg a kies air is egy jó alkalmazás. De mást nagyon nem tudok kiemelni, mert symbianon is ott van. Android store sem nagy durranás, inkább csak több dolog fizetős mint az ovi store esetében. Jó gondolom több a játék, de az számomra másodlagos, vagy még kevésbé fontos.

    Na ennyi első körben. Ilyesmire lettél volna kíváncsi?
  • asysoft #25
    Tény, hogy Symbian papíron "többet tud", mint a legtöbb mai konkurense, de 5800-ám után vallom, hogy inkább tudjon kevesebbet, de azt lehetőleg hiba nélkül (pl email kliens .eml csatolmánytól nehogy már lehaljon). Persze lehet, hogy Symbian^3-ban már javításra került a legtöbb idióta hiba, illetve nem jelentek meg újabbak (ezt is szerettem, szinte minden firmware-rel megjelent valami új probléma, persze néhány azért javításra is került), de telefon cserénél tapasztalataim miatt tiltólistára került a Nokia - pontosabban a Symbian. Grafikus felület sem valami fényes, korántsem használja ki az érintőképernyő által nyújtott lehetőségeket, illetve nem kényelmes (copy-paste használata körülményes volt, főleg, mivel a 4(?) vagy több egymás után álló számjegyet telefonszámként kezelte; arról nem is beszélve, h nem is működött mindenhol (pl WLAN jelszót nem lehetett beilleszteni)) - persze ez lehet, hogy Annával javul.
    N9 elvileg jön (hogy MeeGo-s vagy Maemo Harmattan lesz-e végül, nem tudom), de nem ez lesz az elsődleges OS-ük. WP7-el amúgy várjunk, holnap végre kiderül, mit fog hozni a Mango, persze az nem valószínű, hogy WM-et utolérje nyitottságban; de az iOS-t minden bizonnyal beéri.

    opeca (#3): J2ME terén SE is igen erős volt, sok API-t támogatott, gyorsan is futtatta őket, K550i-m még két alkalmazás párhuzamos futtatására is képes volt (+ volt copy-paste, vicces, hogy ilyen téren egynémely okostelefont is leiskolázta:))