HENT hírlevél

Franciaország elégedett kalózkodás elleni törvényével

Pozitívumként értékelik a franciák egy friss felmérés szerint az ún. fokozatos válasz rendszerét elindító kalózkodás elleni törvényt. A jogszabályt végrehajtó szervezet által készített tanulmány azt mutatja, legális szolgáltatások igénybevételére ösztönöz az intézkedés.

A francia kulturális miniszter, Frédéric Mitterrand által bemutatott felmérés eredményei szerint már érezhető a 2010-ben hatályba lépett kalózkodás elleni törvény pozitív hozadéka. A HADOPI törvényként ismert jogszabály az ún. fokozatos válasz rendszerét vezette be Franciaországban, amely előírja, hogy figyelmeztetésben kell részesíteni a jogsértő internetezőket, akik magatartása, többszöri eredménytelen figyelmeztetés esetén, bírói jóváhagyás mellett akár az internetkapcsolatuk határozott idejű felfüggesztésével is szankcionálható.


Sarkozy és Frédéric Mitterrand

A Billboard.biz beszámolója szerint a törvény végrehajtó szerveként létrehozott HADOPI ügynökség 1500 válaszadót kérdezett meg a jogszabály eredményességéről. A reprezentatív felmérés eredményei szerint a franciák 50 százaléka minősíti pozitív kezdeményezésnek a törvényt. Ugyanennyien állították, hogy az intézkedés motivációt jelent arra, hogy a szórakoztató és egyéb tartalmak keresése során inkább a legális hozzáférést biztosító szolgáltatásokat válasszák. Az adatok szerint azon megkérdezettek 72 százaléka, akik maguk kaptak figyelmeztetést, vagy van olyan ismerősük, akit a hatóságok a kalózkodásra figyelmeztetettek, állította, hogy jelentősen csökkentette illegális letöltéseinek számát.

A HADOPI ügynökség 2010 októberében kezdte meg a figyelmeztető levelek kiküldését a kalózkodáson ért internetezők felé. Ez év januárjáig adataink szerint mintegy 50 ezer felszólítást postáztak, egyben elindították a fokozatos válasz második lépését, azaz már olyan személyeknek is küldtek ki figyelmezetést, akiknek az már a második levelük volt. Marie-Françoise Marias, az ügynökség elnöke szerint jelenleg naponta átlagosan 5000 darab figyelmeztetést küldenek ki az internetezőknek, köztük nagy számban második körös jelzést. Az elnök szerint a harmadik lépésre, azaz a bíróság bevonására ez idáig még nem volt szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vato loco #4
    "Az adatok szerint azon megkérdezettek 72 százaléka, akik maguk kaptak figyelmeztetést, vagy van olyan ismerősük, akit a hatóságok a kalózkodásra figyelmeztetettek, állította, hogy jelentősen csökkentette illegális letöltéseinek számát."

    Naja, nyilván nem fogja bevallani hogy azóta is ugyanúgy másolgat, hiányzik a fasznak hogy mégjobban basztassák érte. Közben meg hátuk mögött kiröhögi a HAPCI meg egyéb fasszopó embereket, és töltöget tovább, ahogy kell.
  • chuky123 #3
    köszönjük Galameri
    Mostmár érdemes volt élnünk