SG.hu

Több frekvenciasáv juthat a mobilkészülékeknek

Az Európai Parlament nagy többséggel támogatta azokat a javaslatokat, amelyek felgyorsíthatják a mobilinternet elterjedését. A képviselők szerint azonban Európának bátrabbnak kell lennie, hogy vezető szerepet játszhasson a digitális technológiában.

Miután a tagállamok az analóg televíziós műsorszórásról átállnak a digitálisra, a felszabaduló frekvenciákat az internetes lefedettség növeléséhez lehet használni. Gyors, szélessávú internetről ugyanis csak vezeték nélküli kapcsolat biztosításával lehet gondoskodni azok számára, akik vidéki területen vagy távoli szigeten élnek. Az első rádióspektrum-politikai program (RSPP) központi eleme az EU digitális politikájának, amelynek célja, hogy 2013-ban teljes legyen az internetes lefedettség az EU-ban, 2020-ra pedig mindenki számára elérhető legyen a legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolat.

Bár a frekvenciák kiosztása nemzeti hatáskörbe tartozik, európai szinten kell megállapítani azokat a szabályokat, amelyek alapján felosztják a spektrumot a szolgáltatók és felhasználók között. Az RSPP segít majd a rádióspektrumok koordinált felhasználásában és gondoskodik a maximális rugalmasságról és elérhetőségről. Több tanulmány szerint a mobilkészülékek forgalma rohamosan nő és évente megduplázódik. Ilyen ütemű növekedés mellett 2009 és 2014 között negyvenszeresére nőhet az adatforgalom.

"Szeretném, hogy Európában legyen a legjobb szélessávú kapacitás és a leggyorsabb internet, mert akkor a modern gazdaság számára elengedhetetlen szolgáltatásokat fejleszthetünk ki. Szeretném, hogy Európa legyen az otthona a Google, a Yahoo és az Apple új generációjának, illetve minden olyan vállalatnak, amelyek a versenyképességet és az innovációt testesíti meg - mondta a hétfői vita során a jelentéstevő Gunnar Hökmark, néppárti, svéd képviselő. A szerdai szavazáson a Parlament 615 igen, 26 nem és 16 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabálytervezetet.

A Bizottság tervei szerint 2013. január 1-jéig az uniós tagállamoknak a 800 MHz-es frekvenciasávot elérhetővé kell tenniük a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára. A Parlament elfogadott egy módosítást, amely lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy 2015-ig vagy azt követően is haladékot kérjenek, amennyiben problémát okoz a határokon átnyúló frekvenciák koordinálása a szomszédos harmadik országokkal.

2013 után a Parlament azt szeretné, hogy a 1,5 GHz és 2,3 GHz sávokat is elérhető legyen a szélessávú mobilinternet számára, míg a mobilátvitel számára biztosított spektrumnak 2015-re el kell érnie legalább 1200 Mhz-et. Ezenkívül a Bizottságnak figyelemmel kell követnie a technológiai változásokat és a spektrumfelhasználás hatékonyságát, hogy fel tudja mérni a további frekvenciák (mint például a 700 MHz sáv) harmonizálásának szükségességét, hogy új felhasználók és szolgáltatások számára helyet biztosítsanak. A tagállamok illetékes miniszterei május 27-én tárgyalhatnak a jogalkotási javaslatról. A Parlament és a Tanács között még nincs megállapodás a végleges szövegtervezetről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!