Berta Sándor

Megbüntették a fájlcserélők elleni harcban segédkező ügyvédi irodát

A felhasználóknak szerzői jogi figyelmeztetéseket küldő ACS:Law céget a brit adatvédelmi felügyelet marasztalta el, de a hivatal megkönyörült az ügyvédi irodán, így nem kell a teljes büntetést kifizetnie.

Az ACS:Law Nagy-Britanniában kétes hírnévre tett szert, amit elsősorban annak köszönhetett, hogy könyörtelen harcot hirdetett a fájlcserélőkkel szemben és agresszíven segített a film- és zeneiparnak a szerzői jogsértésekkel kapcsolatos figyelmeztető levelek kiküldésében. Mindez azt eredményezte, hogy az ügyvédi iroda rövid időn belül ismertté vált a szigetországban. A Which? nevű magazin például rendszeresen beszámolt a cég módszereiről és arról is, hogy a legtöbb megkeresett és megfenyegetett internetező egyáltalán nem érezte úgy, hogy bármilyen jogsértést is elkövetett volna.

Egyelőre nem derült ki, hogy az ACS:Law hány ártatlan embernek küldött felszólítást. Ennek oka egyrészt, hogy az ügyekből soha nem lett per, így a megvádolt személyeknek sem kellett bíróság előtt védekezniük. Sokan félelmükben inkább fizettek, csak hagyják őket békén. A másik ok, hogy Andrew Crossley, az iroda korábbi vezetője kivonult az üzletből. Az ACS:Law azonban nem ezért került újra reflektorfénybe, hanem mert kiszivárgott, hogy a cég és az internetszolgáltatók közötti adatátvitel titkosítatlanul történt, így a különböző adatokba és dokumentumokba elvileg bárki betekinthetett.

A Information Commissioner's Office azonnal vizsgálatot indított az ügyben és végül elmarasztalta az ügyvédi irodát, illetve Andrew Crossley-t, mivel azok megsértették a hatályos adatvédelmi törvényt. A határozat szerint az ACS:Law köteles lett volna 200 000 angol font büntetést fizetni. Kiderült azonban, hogy a cég közel sincs jó pénzügyi helyzetben, így a hivatal módosította a döntést és úgy döntött, Crossley-nek csak 1000 angol fontot kell fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #9
    Kíváncsi vagyok ha olyan bandák állnának mögém mint a Metallica, Ac/Dc, Elbow, System of a Down, Ozzy Osbourne stb. (SOAD és Ozzy kritizálta nem is gyengék régen a jogvédőket)
  • Rotyoka #8
    Én most szívből beperelném a világ összes jogvédőjét.
  • AbyssLord #7
    Ez van. Így működik a világ. Megölsz egy embert, az gyilkosság. Megölsz egymilliót, az statisztika...
  • Retechegér #6
    Én a felhasználók helyében beperelném ezt az irodát, és nem 200ezrete hanem 200millát téríttetnék meg velük ezekután a pofátlan "lezsírozásuk" után.
  • Amergin #5
    Joglőröket nem fogja a törvény. Az rájuk nem érvényes! Vannak még így páran kishazánkban is.
    Működés közben a rendszer
  • egynyári üröm #4
    ezt magyarországon is művelik, mi az internetszolgáltatótól kaptunk egy expert kis felsorolást a letöltött CSI részekről, leírták, hogy ugyan ez itt legális, de azért ejnyebejnye, és inkább töltsetek le a mi saját fizetős oldalunkról, ami itt és itt található...
  • aaaaa #3
    Normálisabb helyekben ezt zsarolásnak hívják, amit műveltek, és kemény börtönbüntetéseket osztanak ki érte, nem nevetséges összegű pénzbírságokat. Most az teljesen mellékes, hogy ezt egy ügyvédi iroda, vagy a közvetlenül maffia követi el. A lakásmaffia ügyvédeit is le szokták sittelni, néha néha. Több ezer ember jogalap nélküli zsarolásáért mindössze annyi a büntetés, mint amennyi nálunk jár egy komolyabb gyorshajtásért, vagy egy be nem kötött biztonsági övért ???
  • CptObvious #2
    ÓÓÓ hogy oda ne rohanjak. Rossz anyagi helyzet. A több gyermekes családanyát MILLIÓKRA büntetik, mert megosztott néhány zene számot. Ezek meg itt embereket fenyegetnek, félemlítenek meg és megússzák alig 300ezer forinttal, mert hát nincs miből fizetniük. (majd el is hiszem) Ugyan már... Fizessen akkor helyettük a megbízó. A nagy és hatalmas film és zene kiadók. pfff. szánalom.
  • Merces #1
    b****** a rohdékok,hogy rohadna le az egymásbaérő f***** ezer font mi.....