Berta Sándor

World-Check, a világ legnagyobb terrorista-adatbázisa

Civil szakemberek 2000 óta gyűjtik a terroristákkal és szervezeteikkel kapcsolatos információkat. A World-Check nevű adatbázis hatékony segítséget jelent a világ titkosszolgálatainak.

A World-Check nyilvántartásához jelenleg a világ 300 (!) titkosszolgálatának van hozzáférése. Az üzemeltetők szerint az itt összegyűjtött és elemzett adatoknak köszönhetően az elmúlt évtizedben számos merényletet sikerült meghiúsítani. Az adatbázis munkáját jelenleg körülbelül 450 biztonsági szakértő segíti. A rendszer fontosságára jellemző, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek 21 résztvevője és tervezője közül 15-ről, valamint a londoni metróban elkövetett merénylet három fő felelőséről és a madridi robbantás fő gyanúsítottjáról egyaránt tartalmazott információkat, ezáltal pedig jelentős mértékben segítette a hatóságok munkáját.

A World-Check központja Londonban van. A 400 000 terrorista és terroristagyanús személy adatait tartalmazó adatbázishoz azonban nem csak titkosszolgálatok és rendőrségek férhetnek hozzá, hanem akár bankok is. A hálózat rendkívül egyszerű mottó alapján működik: kövesd a pénz útját! Vagyis az a fő stratégia, hogy a szakértők igyekeznek lenyomozni a terroristacsoportok pénzmozgásait és így jutnak az elkövetők, vagy a merényleteket tervezők nyomára.


Az antiterrorista szervezet vezetője John S. Solomon. Az amerikai férfi Kairóban tanult, folyékonyan beszél arabul és korábban a Jamestown Foundation terrorizmus-szakértője volt. Elmondta, hogy a nyilvántartásukban nem csak nevek szerepelnek, hanem az is, hogy milyen pénzügyi modellek alapján működnek az egyes csoportok vagy milyen útvonalakat használnak utazásaik során.

"Rendszerünk körülbelül 300 titkosszolgálattal és a világ 49 legnagyobb bankjával van közvetlenül kapcsolatban, emellett a világ 5000 legfontosabb pénzintézetével tartjuk a kapcsolatot. Elmondható, hogy 2001. szeptember 11. után megnőtt az ügyfeleink száma. Az információkat 450 kutató gyűjti össze, ők a Föld különböző régióiban élnek. Vannak gazdasági szakértők, egyetemi kutatók, és vannak olyanok is, akik titkosszolgálatok tagjai. A terrorista-hálózatokhoz a pénzmozgásokat követve jutunk el. Mindig is ez volt a titkosszolgálatok fő stratégiája. Folyamatosan figyeljük az online kaszinókat és az internetes fizetési platformokat. A 2005. július 7-i, londoni merénylet elkövetői például mindannyian online kaszinók tagjai voltak és a pókertermeken keresztül látták el őket pénzzel. Néha csak megfigyeljük ezeket a portálokat, néha viszont be is záratjuk" - nyújtott bepillantást John S. Solomon a World-Check működésébe.

A platformot 2000-ben alapította a dél-afrikai David Leppan. 2001-ben az adatbázisban 65 000 személy adatait tárolták, őket vagy a szervezett bűnözéssel hozták kapcsolatba vagy politikai szélsőségesek voltak. Jelenleg a nyilvántartásban 400 000 ember adatai szerepelnek, közülük körülbelül 30 000 terrorista. Mindegyik terroristacsoportnak saját jellemzői vannak, ezek lehetnek ideológiai vagy egyéb fő tényezők. A kutatók célja, hogy ezeket megtalálják, csak ezután kezdhetik el feltérképezni az egyes sejteket és a köztük lévő kapcsolatot. Ha pedig ez is megtörtént, akkor már megakadályozhatók a merényletek.

Az információkat egy nagyítható világtérképen helyezik el, az egyes sejteket különböző rövidítésekkel (SIMI, HuJI, IJG, ETLO stb.) látják el. A csoportok Jemenben, Szomáliában, Észak-Afrikában, Irakban vagy éppen Európában és Észak-, illetve Dél-Amerikában találhatók, s összesen több tízezer tagjuk van. "Mindenki ismeri Ali babát, de senki sem ismeri a 40 rablót. Nos, mi az utóbbiakat keressük" - jegyezte meg a szakember.

John S. Solomon ezután kitért bin Laden halálára, ami stratégiai, de egyben szimbolikus győzelem is volt az antiterrorista mozgalom számára. Az al-Kaida 2001. szeptember 11. után hierarchikus szervezetből hálózattá alakult át. Éppen ezért nem igazán lehet tudni, hogy mennyire fontos szerepet játszott az elmúlt években az al-Kaida belső ügyeiben bin Laden. Bár szimbolikus figura volt, de alig vagy egyáltalán nem volt befolyása az egyes akciókra. 2001. szeptember 11. után az al-Kaida főideológussá vált, azonban ez nem szabad, hogy megtévessze az embereket. "Az al-Kaida bin Laden nélkül is veszélyes. A vezetők nyomás alá kerültek, de ezzel párhuzamosan más csoportok aktivizálták magukat, elsősorban Pakisztánban, Szomáliában, Jemenben és az Arab-félszigeten" - szögezte le a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #19
    Mehe..Facebook for Terrorists...Asszem megyek es regelek..Remelem van mar "Pozolj RPG-vel" illetve "Szavazz a legjobb felautomata fegyverre" resz....
  • flavius74 #18
    Mi lesz egy pár év múlva, ha megszűnik a készpénz? Bankkártya lesz csak, majd az se. Az emberek bőrébe lesz beépítve a bankkártya, személyi igazolvány, jogsi, minden egyéb adat, stb., stb.. Bárkit, bármikor félretehetnek, számla egyenleg letiltás stb.. Vajon mit fog vásárolni az illető, ha nem lesz készpénz? A közellenség című film megismétlődik (Will Smith), csak sokkal jobb technikai eszközökkel. Sajnos. De ez a világ közeleg. És sajnos ártatlan emberek ellen is használhatják. Fogják!
  • Merces #17
    „benne vagyok,én is benne..........”
  • hangulati #16
    nagyon faradt vagyok most, lehet, hogy valami elkerulte a figyelmemet. civil szervezetrol beszelnek. ilyen alapon akar en is uzemeltethetek egy ilyen adatbazist? ha igen, akkor nagyon sok mindent nem ertek. csak maradjunk a bankok titoktartasi kotelezettsegenel: hogy lehet, hogy barmilyen "civil" szakember megszerezheti a penzmozgasrol szerzett adatokat? (termeszetesen tudom, de ettol meg nem lesz legalis a dolog)
  • Lmntal #15
    Egy apró észrevétel: pontosan tudják kinek mennyi van a számláján - a tiédet is, csak te nem költekezel kirívóan -> ergo nem vagy terrorista. - de attól még tudják...
  • Amergin #14
    Ja, meg ne feledkezzünk meg a Black Water nevezetű amerikai terrorszervezetről sem, amelyik iraki civileket öldösött egy célból: megfélemlíteni a lakosságot.
    Rábízták a piszkos munkát, amit a sereg már nem vállalhatott be (a polgári lakosság írtását). A hadseregnek megmaradtak a börtönök, meg az "ellenőrző pontok", mert az usákok ott szeretnek "vadászni", így veszett oda a legelső magyar élet is Irakban...
  • Murder3 #13
    ne higgyetek senkinek hisz mindenki hazudik.....
  • egynyári üröm #12
    vigyázz a szádra, mert még a végén az összes macgyver-típusú gemkapocsexpertet kollektíve felteszik a listára, aztán annyi az utazgatásnak!
  • vision5 #11
    A pártokat is felvették a terrorszervezetek listájára?
  • richard45 #10
    Rotchild-ék és Rockefeller-ék merre maradnak?