Szekeres Viktor

A mestergyilkos - Statham tud jó filmet is készíteni?

Jason Statham átment Charles Bronsonba. Új filmjében nincs jófiú, csak rossz és rosszabb, hisz az gyilkosokról, a társadalom söpredékéről szól.

Hogy tetszett A mestergyilkos?
 • Tetszett, jó film
 • Közepes lett
 • Gyengén sikerült
Jason Statham a Gépállat SC és az Olasz meló után ismét felfedezte magának a feldolgozásfilmeket. 2008-ban elkészítette a Halálfutamot, majd 2010-ben rövid időn belül ugyanis előbb leforgatta a 13 amerikai remake-jét, remek szereposztásban (más kérdés, hogy moziba sem került a végeredmény), majd pedig Charles Bronson nyomdokaiba lépett A mestergyilkossal. A szerencsétlen, Szív Tv-s időket idéző címből az ember azt is hihetné, hogy a film egy tipikus darálás lesz, amit megszoktunk Stathamtől, de szerencsére (másoknak pedig sajnos) erről szó sincs.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Részünkről a "szerencsére" kitétel működik, hiszen hiába testesítené meg jól Jason Statham korunk akcióhősét, valamiért elég gyenge filmeket tolnak alá. Pedig annak idején olyan remekekben kezdett, mint a zseniális A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a még zseniálisabb Blöff. Mint ahogy az is jellemző, hogy legnagyobb sikere a már említett Olasz meló volt, egyszemélyes filmjei közül pedig a legpozitívabb közönségreakcióval A banki meló bírt - az említettek egyik sem tartozik az akciófilmek közé, Statham azonban mégis újra és újra megpróbál a videótékák alsó polcaira kerülni pár lövöldével.

Új filmjében az angol színész Arthur Bishopot alakítja, aki az eredeti cím szerint szerelő, a magyar szerint mestergyilkos, és végülis utóbbi nem hazudik, hiszen olyan bérgyilkos a karaktere, aki diszkréten végzi el feladatát, nyom nélkül öl, általában balesetnek vagy természetes halálnak álcázva a tettét. Az ősprofi Bishop azonban nemsokára olyan feladatot kap, ami egy cseppet sem tetszik neki, ráadásul még egy fura csomag is a "nyakába szakad".

Érdekesen kezdődik A mestergyilkos, ugyanis a kötelező bemutatkozást és öndefiniálást követően útjára indul a film, a néző pedig közben azon morfondírozik, hogy milyen irányt vesz fel a továbbiakban, hisz az közel sem egyesélyes. Az alapszituációból ugyanis többféle megoldás is kínálkozik, s a készítők mindegyik egyértelmű irányt elkerülik, tehát nem lesz a főhősből a kapott melót visszadobó, lelkiismeretével egyértelműen hadakozó, puhány bérgyilkos, aki csak vissza akar vonulni álmai tanyájára, hogy ott vízidisznókat tenyésszen.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Ez persze mind szép és jó, azonban az már kevésbé, hogy a film felére kikristályosodó irány sem túl nyerő, főleg, hogy a készítők nem igazán alapozták meg Bishop pálfordulását, minek hatására a közönség eléggé hitetlenkedve figyeli az események alakulását. Azon eseményekét, melyek hatására a magyar cím is hitelét veszti, hiszen a mestergyilkos valóban mester karaktere jócskán lead profizmusából. Más kérdés, hogy éppen emiatt nyerheti el többek tetszését a film, ugyanis az inkább thrillerként induló film itt vált át akciófilmbe - sajnos meglehetősen tipikusba, amolyan Stathamesbe.

A mestergyilkos nem egy rossz film, remekül indul, nagyon hangulatos a kezdés, egy nem tipikus Statham-film ígéretét nyújtja, csak éppen az irányváltás a film felénél nem túl szerencsés, ráadásul akkor még az addigi remek kísérőzene is átvált valami tucatmuzsikává - mint ahogy a film is tucatfilmmé. Ezért pedig nagy kár, még akkor is, ha adott volt az alapanyag, amitől fura módon folyton olyan helyeken tértek el, ahol nem kellett volna. Azt mondanunk sem kell, hogy a az eredeti befejezésen is változtattak, ami ugyancsak nem szolgált a film előnyére.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Akinek pedig szerencséje volt, az az MGM-en elcsípte szombat este 22:30-kor a Charles Bronson-féle verziót, akinek meg nem, az május 17-én kedden, éjfél után 15 perccel kutakodjon a csatornán. Az eredeti változatra szívesen mondaná az ember, hogy sokkal jobb, mint a Statham-féle, de nem teheti. Annak idején, szó se róla, a Mestergyilkos valóban erős film volt, de mára már erejét vesztette és Bronsonon kívül színészileg sincs topon. Így hiába bátrabb, a mai mozizók zömének az új, és címében névelőt viselő A mestergyilkos jobban be fog jönni, minden hibája ellenére is. Már persze, ha szeretik az olyan filmeket, ahol nincsenek jófiúk, csak rosszak és rosszabbak.Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A mestergyilkos (The Mechanic)
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 92 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Simon West
forgatókönyvíró: Richard Wenk, Lewis John Carlino
zeneszerző: Mark Isham
operatőr: Eric Schmidt
producer: René Besson, Robert Chartoff

szereplők:
Jason Statham (Arthur Bishop)
Ben Foster (Steve McKenna)
Donald Sutherland (Harry McKenna)
Mini Anden (Sara)
Tony Goldwyn (Dean Sanderson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dredd #14
  jó film, érdemes megnézni.
 • Mózsi bá #13
  Ne légy már ilyen ideges és felfuvalkodott. Tök jó lenne olvasni, ha nem aláznád magad ezerrel, miközben szerinted fényezed magad.
  "Ha pedig láttad volna a filmet, ott pontosan elmondják, hogy mi a szerelő. A magyar feliratban le is írják.." - Láttam a filmet, tehát a mondatod eleje ostobaság. A mondatod vége "méginkább".
  "Még ki is emelik, hogy van másik jelentése. (A sajtóközleményben is le van írva, amit minden hülye kritikus másolgatni szokott.)"
  Akkor másolgasd. Hülye kritikusnak jó leszel. Egyébként nem tűnt fel, hogy én a cikkírónak írtam, amit írtam? Vagy te vagy az?:))) Draculálok:))) Ha angol szlengügyben segítség kell, számíthatsz rám. Nyugi viki:) És a magyarnál sem állok meg. A szlovákot meg sem merem említeni, hogy nagyon fényezzelek téged... Illetve magamat:)))
 • NEXUS6 #12
  Höhö!
  Szerintem ne reménykedj, legalább is ne ilyen látványosan:)))
  SZVSZ épp elég buzulás volt benne, nekem még sok is.

  Kellet a csaj be, kicsit lehetett volna dögösebb.
 • zetortraktor #11
  Amúgy a filmnél azt lehetett sajnálni leginkább, hogy ebben a verzióban sem merték kiemelni a homoszexuális szálat, amit az erdetiben ki kellett húzni szkriptből. Sőt, pánikszerűen Statham alá adtak egy csajt két jelenetre, hogy nehogy azt higgye a néző, hogy bimbózó románc van mester és tanítványa között. Ettől még az van, ez egyértelmű. Mert Staham karakteréből rohadtul nem lehetett kinézni, hogy elkezd tanítóskodni és ennyire hanyag lesz emiatt. Csak a másik iránti vonzalom vakíthatta el.
 • zetortraktor #10
  Megjött a mai móka adak Móka Miktől! :)))

  Tök jó olvasni ilyen láma kommenteket, amikor idejön egy felfuvalkodott, magát nagytudásúnak tartó, enyhén ideges emberke és miközben aláz, ezerrel magát fényezi, hogy ő mennyire vágja a szlenget. Hogy aztán a végén leírja, hogy az angolul tuti, nem tud, aki szerint a mechanic szerelő. Érdekes a következtetés. Ha pedig láttad volna a filmet, ott pontosan elmondják, hogy mi a szerelő. A magyar feliratban le is írják.. Még ki is emelik, hogy van másik jelentése. (A sajtóközleményben is le van írva, amit minden hülye kritikus másolgatni szokott.)
 • Mózsi bá #9
  Már elnézést kedves "kritizáló" Szekeres Viktor, de illene kicsit utánanézni a dolgoknak, mielőtt ostaboságokat írsz le. Idézet: "Új filmjében az angol színész Arthur Bishopot alakítja, aki az eredeti cím szerint szerelő,..." - Az eredeti cím szerint egyáltalán nem szerelő, már, ha kicsit fogékony vagy az angol, még inkább az amerikai szlengre. Nos, ha így lenne, akkor tudnád, hogy a mechanic - az eredeti Winner filmben The Mechanic - bizony jó bőven jelent mestergyilkost, bérgyilkost, analógiaként "assasins"-t, mint bérgyilkosokat. Azt is megsúgom Neked kedves Szekeres Viktor, hogy maga a szleng akkoriban lett igazán önálló szó, mikor Winner filmje kijött. Szóval csaknem 40 éve. Nem kéne elfelejtened a kritizálást?Úgy értem, magyar nyelven. Mert angolul tutira nem tudsz...
 • Kindred Blades #8
  "Statham tud jó filmet is készíteni?"
  Statham nem tud jó filmet készíteni. Tudtommal nem is nagyon készít, csak színészkedik.
  Mindenesetre mind a Ravasz, az agyban, mind a Blöffben remekelt már korábban is, így ha értelmes lenne is a kérdés, akkor is felesleges lenne.
  Sőt, valljuk be, az Expendables is csak a Story és hasonló jólértesült magazinok szerint bukott film (azért említem épp azt, mert a helyiek is egyre inkább hajaznak azokra, sebaj, ezt is olvassa majd a feleségem), s meg kell hagyni, valóban remek visszatekintés a nyolcvanas-kilencvenes évek tesztoszteronömpingjére.

  Szóval igen, Statham tud jó filmet csinálni.
  A Mestergyilkos pont nem az. Közelébe nem jön az eredetinek, s a homoerotikus témát is túlerőltetik.
 • lamer the true #7
  A Crank 1 miatt elfogult vagyok kissé, de nem túlzok, ha azt mondom nem lett rossz.
 • Laza #6
  Szerintem nem egy nagy szám ... a régi szép időkben sokkal jobb akciófilmek voltak. Ez eléggé unalmas, a közepe felé indul be, de nagy pörgésre senki se számítson.
  A szokásos Statham B kategóriás minőség ...
 • kalapos01 #5
  Béna hollywoodi happy end a vége, semmi zseniális nincs benne.