Szekeres Viktor

Rio - Madár-majom háború!

A Rio napok alatt az év eddigi legsikeresebb filmjévé vált, bár hátborzongató belegondolni, hogy ehhez mi mindent kellett bevetnie Hollywoodnak.

Hogy tetszett a Rio?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Tavasszal úgy tűnik, hogy Rio de Janeiro került középpontba Hollywoodban, hiszen a legújabb Halálos iramban is Rióban játszódik, és természetesen cikkünk tárgya is, a Rio, mely a 20th Century Fox animációs műhelyének (Jégkorszak, Horton, Robotok) legújabb terméke. Meglepő módon a film nem egy Rio nevű állatról szól, hiszen csak Brazília legismertebb városához van köze - ha a főszereplőről nevezték volna el a filmet, akkor Azúr (eredetiben: Blu) lett volna a címe.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azúr egy kék arapapagáj (a film szerint ara makaó), akit meglehetősen fiatalon és tapasztalatlanul madártolvajok rabolnak el, hogy Amerikában értékesítsék. Szerencséjére azonban egy minnesotai városkában lepottyan az őt szállító teherautó platójáról, ezt követően pedig egy kislány fogadja be őt. Gyorsan ugrunk is 15 évet az időben, Azúr addigra már igazi háziasított jószággá vált, gazdája pedig azt a hírt kapja, hogy ő fajtájának utolsó hímpéldánya, s egy nőstény vár rá Rióban esetleges párosodás céljából.

A Rio már az első percben egyértelművé teszi, hogy milyen műfajt képvisel, hiszen rögtön egy megannyi madár részvételével létrehozott énekes össztánccal nyit, hogy utána öt percen belül két fennkölt zenével kísért, szívhez szóló jelenetet prezentáljon - így általában befejeződni szoktak a filmek, nem kezdődni. De legalább ez is segít felkészíteni a nézőt a tömény giccsre, amit a Rio okádni fog rá az elkövetkező 75 percben. (Egyedül a film zárósnittjére nem lehet felkészülni, az elmúlt évek egyik leggyomorforgatóbb képét kapjuk akkor ugyanis.)

Nagyon hamar kiderül, hogy a Rio csak akkor működik, amikor az állatok vannak a középpontban. Míg ők egymás között jól elvannak és korlátozottan viccesek is egy-két jó mellékkarakternek köszönhetően, addig az állat - ember párosítások már kevésbé fogják meg a nézők. A mélypont azonban egyértelműen az emberek története. Teljességgel érthetetlen, hogy a készítők miért zökkentik ki a filmet a medréből nem egyszer azzal, hogy a két ember főhős vagy a rosszfiúk érdektelen sztoriját előre görgessék. Miközben az állatkarakterek zöme működőképes, addig az emberek nagyon gyengék.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Rio egyértelműen az akciójelenetek terén akar kiemelkedni, ha valaki kedveli az üres, tartalom nélküli, olykor több perces száguldozásokat, repkedéseket, annak nagyon be fognak jönni ezek a szórványos szegmensek. Főleg 3D-ben, hiszen a térhatás némileg felturbózza ezeket a részeket, de pár, 10%-kal látványosabb percért nem biztos, hogy megéri a felár, hiszen egyébként nem sok pluszt ad az ember orrán csücsülő szemüveg. (Ha már pozitívumok, akkor ki kell emelni a magyar verzióból az újfent zseniális Galambos Pétert Luiz szerepében.)

Az akció mellett a zenére és az éneklésre koncentrál még a film, de ezt semmiképp sem lehet a pozitívumok között említeni, hiszen a Lionel Richie-s, a szambázós és a reagge-szerű dalokkal mindössze az eredetileg 40-50 perces filmhosszt próbálják növelni. Az iszonyatosan giccses betétek talán rögtön a startnál még nem űzik el a racionális embert, de a harmadik vagy negyedik össztáncnál nagyon sokan fogják azon kapni magukat, hogy körmeikkel hasítják fel az előttük ülő székének háttámláját - igazi büntetést jelentenek ezekek a betétek.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hollywood a Táncoló talpak után ismét szállított egy olyan animációs filmet, melynek majdnem minden porcikáját szívből lehet gyűlölni. A Rio, ha nem is a teremtés, de a marketing csodája, hiszen már a premier után egy-két héttel biztosra vehető, hogy ott lesz az év legsikeresebb filmje között. Pedig rémisztően sovány a koncepció, igazából csak a legfiatalabbak fogják élvezni, akik egyébként is minden rajzolt- és gyerekfilmért oda vannak, valamint azok, akiket a látvány kárpótol a történetnélküliségért. (Itthon amúgy még az említett fiatalok is hátrányban lesznek, köszönhetően annak, hogy a betétdalok zöme a popos jelleg miatt nem kapott magyarítást, így időről-időre az ifjoncok csak nézni fognak, ahogy kedvenc szárnyasaik idegen nyelven zenére halandzsázni kezdenek.)

Szó se róla, a Rio ízig-vérig professzionális termék - de csak egy termék, amit nagyon alaposan megterveztek, s amikor a hozzávalók mennyisége túlcsordult, akkor elsőként a lélek került a kukába. A lelketlenséget kiszámított érzelmekkel, színkavalkáddal és tanmesével próbálják a készítők helyettesíteni, de szerencsére a repülésre képtelen Azúr történetének szitáján átlát a közönség. A Rio végeredményben nem is annyira film lett, hanem inkább egy zenés revü. Annak talán nem rossz, de filmnek rettenetes.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Rio
színes, magyarul beszélő, amerikai animáció, 96 perc, 2011
megtekintése minden korosztály számára ajánlott

rendező: Carlos Saldanha
forgatókönyvíró: Don Rhymer
zeneszerző: John Powell
operatőr: Renato Falcao
producer: Christopher Jenkins, Bruce Anderson

szereplők:
Jesse Eisenberg (Hamvas Dániel - Azúr)
Anne Hathaway (Németh Borbála - Csili)
Tracy Morgan (Galambos Péter - Luiz)
Leslie Mann (Zsigmond Tamara - Linda)
Jamie Foxx (Rajkai Zoltán - Nico)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrlujoak #16
    Egyszer nézhető film volt a számomra. Tipikus, de aranyos történettel.
    Viszont a kutya - Luis - mindent vitt. Haláli nyálcsorgatós kis karakter lett!
  • myvalentin #15
    Kiszámítható? Mégis miről beszélünk? Ez egy animációs vacak a szokásos már sablonvilágból. Egy papagáj aki nyomi a végén meg ő lesz a góré... ide a bökőt ha nem így van. Tényleg így van. Egyestét film, nem több, és annak is a torrent verziója, mert nem azért nem megyek el moziba, mert nem érdekel túlzottan, hanem hogy még véletlenül se támogassam az ilyen ipari szemét gyártóit.
  • zetortraktor #14
    Pont azt írod, ami a kritikában is van, hogy gyerekeknek jó. A kritikát nyilván nem ők olvassák és legalább a felnőttek is megtudják, hogy egyébként szar. Attól, hogy egy film szar, még simán ajánlható gyerekeknek. A Teletubbies is gáz, mégis tökéletes nekik. Mi itt a probléma?
  • Murder3 #13
    szokásos nem egy rossz, kiszámítható.
    gyenge lezárás nem elég érdekes főstory.

    ha nem lenne benne az a pár ének akkor még egész elfogadható lenne, persze így is az.

  • FefeeX #12
    Én meg erre most azt mondanám, hogy végre egy jó rajzfilm, ami 14 éven aluliaknak készült. Lehet, hogy a sok, magát okosnak tartó ember számára giccses, stb, de aki erre azt írja, hogy gyengén sikerült... Olyan van, hogy nem tetszett. De a maga kategóriájában szerintem nagyon is jó lett a rajzfilm, és inkább ezt nézetném a gyerekemmel, mint azokat amiket jóra pontoznak azok akik ezt lehúzták...
  • Tetsuo #11
    Raadasul ez nem is a tobbsegtol fugg.
  • Tetsuo #10
    Nahat, ezzel egyetertek.
  • kalapos01 #9
    Azzal csak a saját véleményed erejét csökkented, hogy idegbeteg módon vagdalkozol, ezzel éppen magadat járatod le. Neked is van véleményed. Másnak is. Persze fog változni a szavazás, de egyelőre elég nagy az egál. Akkor most hülye, aki szerint közepes vagy gyenge? Olvasd el, mit írtam alattad. Én nem fogom megnézni, de az ilyen kornyikálós baromságok sokaknál eleve 1/10-ről indulnak.

    Hogy tetszett a Rio?
    Közepes lett (34%)
    Gyengén sikerült (34%)
    Tetszett, jó film (32%)
  • Merces #8
    ideklikkeltél, idekommenteltél, támogattad a Viktort,jól végezte a dolgát......akármennyire siralmas is ,bár az utóbbi időben nem ir rossz cikkeket ,már ha ő irja(ezt most nem olvastam..)
  • Segal #7
    Komolyan nem értem az SG hozzállását Viktorhoz. Zsarol titeket, vagy a főnök rokona vagy mi hogy ennyi f**** után még mindig alkalmazzátok.... Temérdek büntető meg kegyetlen meg hasonló idétlen cím, legtöbbször majdhogynem anyázás a hsz-ekbe stb. Akinek ennyire nincs érzéke a filmekhez az menjen inkább egy teljesen más területre dolgozni. Azzal egyetértek hogy a táncoló talpak egy borzalom azt én sem tudtam végignézni de a Rio az egyenesen nagyszerű. Ismerettségembe is többen látták és nekik is nagyon tetszett tehát nem én vagyok az elvakult de biztos vagyok benne hogy ide is jönnek majd akik látták és dicsérni fogják. Tehát tessék csak megnézni az utóbbi idők legjobb animációsa a film Szerencsétlen Viktor idebüfögését még figyelmen kívül hagyni