Berta Sándor

30 éves a zenei CD

Az első zenei Compact Disc pontosan 30 évvel ezelőtt jelent meg a világpiacon, napjainkra azonban sokan már a CD halálát jósolják. A technológia megváltoztatta a világot, de mostanra a háttérbe szorult.

1981. április 15-én Herbert von Karajan karmester a Philips és a Sony cégek képviselőivel közösen mutatta be a világ első kereskedelmi forgalomban kapható zenei CD-jét. Akkor még senki sem sejthette, hogy az ezüst színű korongok milyen hódító útra indulnak majd. Az új eszköz éveken belül meghatározóvá vált a piacon, teljesen a háttérbe szorította a bakelitlemezeket és ami még ennél is fontosabb: beharangozta a digitális korszakot, amelyben a zenéket minőségvesztés nélkül lehet másolni.

Az első CD-t 1979 márciusában alkotta meg a Philips, a holland gyártó hamarosan be is mutatta az első lemezeket a közvéleménynek. A végső szabványok kidolgozása ezután további egy évet vett igénybe, ebben a munkában már részt vett a Sony is. Az első zenei CD-k az ABBA együttes The Visitors című albumát és Richard Strauss Alpesi szimfóniájának egyik előadását tartalmazták. Utóbbi felvételén a karmester Herbert von Karajan volt.

A legenda szerint egyébként a CD azért lett pont 12 centiméter átmérőjű és 74 perc tárolására alkalmas, mert a Philips mérnökei azt a feladatot kapták, hogy Beethoven 9. szimfóniáját rögzítsék az első próbalemezeken. Állítólag azért választották ki ezt a Beethoven-darabot, mert Norio Ohga akkori Sony-alelnök felesége nagyon szerette. A korongra végül egy 1951-ben eljátszott változat felvétele került fel, amelynél a karmester Wilhelm Furtwängler volt. Ez Beethoven 9. szimfóniájának leghosszabb változata.

Vannak, akik szerint ez a történet igaz, mások kétségbe vonják a valódiságát. Ami viszont tény, hogy a CD robbanásszerűen meghódította a világot. A Dire Straits 1985-ben a Brother in Arms című albumát több mint egymillió példányban adta el. Ez volt az első alkalom, amikor egy album esetében a CD-eladások megelőzték a bakelitlemez-eladásokat. nem véletlen, hogy az ezüstös diszkeknek köszönhetően az 1980-as évek a zeneipar számára abszolút aranykorszakot jelentettek. Akkora volt az őrület, hogy számos korábbi bakelitlemezes kiadványt is újra kiadtak, ezúttal CD-n.

Az 1990-es évek elején megszületett egy formátum, ami a CD halálát vezette fel: az MP3. Az MP3-at eredetileg azért találták ki, hogy megkönnyítsék a rádiósok munkáját, de később már bárki használhatta, hiszen volt egy hatalmas előnye egy CD tartalma néhány tíz megabájtban elfért. Az egyik utolsó szöget a koporsóba az online kalózkodás felerősödése jelentette. Azóta nem is igazán a letöltések, hanem a streaming-ajánlatok jelentik a legnagyobb problémát a kiadóknak. A Compact Disc végülis legalább 30 évet megélt, ez egy pár évre tervezett technológia esetében komoly siker. Az már egy más kérdés, hogy pár év vagy egy évtized múlva a CD-k bekerülnek majd a bakelitlemezek mellé a múzeumokba...

Sir Bob Geldof, a Boomtown Rats együttes énekese átélte a CD megjelenését. Néhány nappal ezelőtt a következőket nyilatkozta: "A minőség szempontjából egy zenei CD még mindig egy kicsit jobb az MP3-as zeneszámoknál. Mi régen a stúdiónkban nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a zenénk tökéletes legyen. A CD és a bakelitlemezek közül egyértelműen az utóbbi biztosít jobb zenei minőséget, ezt minden hangmérnök megerősítheti. A Boomtown Rats egyik albuma volt a világon gyártott 11. CD-lemez. Aggódtam és azt kérdeztem, hogy ugye azért csinálunk egy lemezt is? Mire jött a válasz, hogy az az idő már elmúlt... Amerre jártam, mindenhol panaszkodtam és nem tudtam elfogadni ezt az új technológiát."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #54
    Ennyire nem egyszerű de nagyjából igen. Azért írtam mondjuk a 100 ezres külső hangkártyát mert általában abban jobb DAC van mint egy 100 e forintos házimozi erősítőben.
  • Vamp17 #53
    Lehet h az en informatikai tudasom a hibas, de ha adott egy digitalis kimenettel felszerelelt alaplapi hangkari, meg egy 100 ezres kulso hangkari, szinten digitalis kimenettel es ha ezeken kikuldunk egy kernel streaming-es lejatszoval (pl foobar2000+WASAPI output) lejatszott zenet, egy digitalis bemenettel rendelkezo erositobe, ami elvegzi a digit/analog atalakitast es tovabbkuldi ezt az analog jelet a hangfalaknak, akkor ott hangminoseget csak az erositon beluli dolgok, illetve a hangfalak es a hozzajuk vezeto kabel hatarozza meg nem?
  • Tetsuo #52
    Igazabol teljesen mindegy. A legtobb ember igenytelen.
    A legtobb ember alapvetoen muveletlen es kepzetlen pl. zeneileg (is). Nem is akar kepzett lenni, csak kovetni a trendeket.
    Nekik teljesen feleslegesek a B&W hangsugarzok vagy a csucsminosegu DAC-k.

    Ez nem csak a zenere igaz, minden muveszetre, szorakozasra.
    Hiaba a technika, ha maga az alkotas vagy a musor maga butito, fuggoseget okozo, manipulativ SZAR.
  • kryst #51
    Érdekes, hogy mindig az mp3 jön fel mint fekete bárány, viszont ezen kívül sok ilyen tömörített formátum van. Én most is azt mondom, hogy az mp3-nak is meg van a helye, és a rendes veszteség mentes formátumnak is. Mp3 hordozható kütyükben bőven jó. Cd meg hasonló meg Hi-Fi cuccokban érdemes. Az emberek 90%-a meg amúgy sem veszi ezt észre, hogy mp3 vagy Cd, főleg a 320kbit-nél. Amúgy a másik, hogy nagyon elterjedt az mp3 azt a wareznek is lehet köszönni, mert, a neten fellelhető zenék mind mp3-ba vannak. Vannak igaz már most is Lossless zenék, de már ezt későnek tartom, mivel már akkora tábort épített fel az mp3 hogy nem nagyon lehet ennek véget vetni egyhamar.
  • narumon #50
    "Nekem is volt olyan integráltam amibe minden egyes frame behallatszott a videokártyáról, most pedig olyan van aminél tökig felhangosított erősítőre kapcsolva sincs alapzaj."

    Jah és ezt keveri sok ember; az, hogy valami tisztán szól nincs alapzaj, vagy pattogás az nem egyenlő azzal, hogy jól szól. Nekem csöves erősítőm van aminek a technikájából adódóan van alapzaja, még ha a mai technika miatt elenyésző is, de ettől még hangban nagyon le tud verni sokféle zajmentes ultraHD lópikula újtechnika ideoda erősítőt. Mint ahogy az LP a mindenféle zajai ellen is nagyon könnyen megverhet egy CD lemezt hangzásban.
  • narumon #49
    A végével egyetértek, de veled meg az a baj, hogy mindenkit egy kalap alá veszel. Részemről van olyan hangrendszer ami már sznobság; barátom több mint 10M cucca, már részemről is az, bár az biztos, hogy kurva jól szól, de a legfelső árkategóriában már nüansznyi különbségért is milliókat kell fizetni, ez nekem már nem éri meg. Viszont egykétszáz ezere forintért meg nem lehet olyat összerakni ami nincs tele kompromisszumokkal és ezt még egy alig vájt fülű ember is tisztán érzi.

    Olyan ez mint a jó bor; van akinek egy párszáz forintos bor már maga a mennyei manna, de csak addig amig nem az élvezetért issza és nem kezd el minőséget inni. Ha a háttérben hallgatsz zenét - ha csak vedeled a bort, akkor gyak mindegy, szerencsés vagy mert nagyon olcsón meg tudod úszni az ivást és a zenehallgatást is. Ha azonban már odafigyelsz, hogy jujj basszus ezen a hangfalon olyan hangja van a nagybőgőnek ami a másikon fel sem tűnt - olyan letisztult egységes íze van a bornak, hogy a másik egy fűrészpor hozzá képest, és ezt az élményt szeretnéd visszakapni akkor bizony újra és újra a zsebedbe kell nyúlni, és sajnos elég mélyen, egészen addig lehet ezt fokozni ameddig te jómagad látod értelmét. 3-5e forintért már nagyon jó borokat lehet kapni, és 30e forintért is lehet olyat kapni amire azt mondom, hogy jobb, de nem annyival amennyibe kerül, tehát én otthonra magamnak nem vennék olyat. Nüanszok sok pénzért, és embere válogatja, hogy kinek mennyit ér egy nüansz.
  • sanyicks #48
    Nem csak akkor igaz... nehogy azt hidd hogy a 30k összvissz lejátszóba jobb dacot szerelnek mint egy integrált hangkártyába... sőt valszeg sokkal rosszabbat. A külső tápos marhaságot hagyjuk már, rendes hangkártyát és alaplapot kell venni ami védve van a zajtól (nem biztos hogy többe kerül), azt hello.
    Nekem is volt olyan integráltam amibe minden egyes frame behallatszott a videokártyáról, most pedig olyan van aminél tökig felhangosított erősítőre kapcsolva sincs alapzaj.

    Ez a többszázezres hangrendszerezés egyszerű sznobság, bemeséli magának hogy jobb és ő bizony hallja, és olyan jól sikerül hogy tényleg elhiszi.
    Miközben még mindig a leggyengébb pont a végpont: a hangfal és fülhallgató...

    Meg sok itt a profi masterelő emberke is. Ők majd akkor foglalkozzanak a minőségi adc-vel meg hasonlókkal, ha nem az első dolguk az hogy tökig felhúznak minden potmétert, rányomnak egy jó kis dinamika kompressziót, "me' úgy hangosabb a rádijóban"...
  • Gerygrey #47
    Érdekes, hogy micsoda elméleti vita alakul ki minden ilyen cikknél.

    Én inkább csak zenét hallgatni szeretek. Nekem a jó zene az, ami MP3-ban is pozitív élményt nyújt :) Na meg mutasson valaki olyan (bakelit-)lemezjátszót, amit a bringa kormányára pattinthatok, és útközben is hallgathatok bármit az általam összeválogatott zenék közül.

    Ha kifogástalan hangminőségre vágyom, akkor elmegyek koncertre, olyan hangcuccom úgysem lesz, mint egy jobb helyen. Egy tízezer forintos füleshez pedig tökmindegy a hangforrás.
  • narumon #46
    Ez max abban az esetben igaz, ha van egy brutál jó hangkártyád. Cd lejátszóból is van olyan mi jól olvas és még mellérakják a hangkeltő technikát is. Pc-n hiába van egy jó olvasód, kevés embernek van otthon 100e forintos külső hangkártyája.
  • Chakotay #45
    Akár hogy is van a cd soha nem szólt olyan szépen mint a bakelit,az mp3 meg egyenesen tré.A cd elterjedését inkább az emberek lustasága okozta,meg az hogy sok ember a Teszla lemezjátszójának a hang minőségéből indult ki.86-ban volt egy Videoton-akai hifitornyom aminek a lemezjátszója akai volt és volt hozzá egy olyan kütyü ami csontra le seperte a lemezt,így még egy sercenést sem lehetett hallani,és gyönyörűen szólt,azóta sem halottat olyan minőséget és sajnos voltam olyan ostoba,hogy át váltottam cd-re.Pofán is vágott mikor meg halottam hogy milyen gyengén muzsikál,főleg a rock zenében,bár a komolyzene jól szól rajta,de ez nem csoda mivel úgy látszik arra találták ki.