MTI

Adatvédelmi megállapodásról tárgyal az EU és az Egyesült Államok

Megkezdődtek a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő átfogó adatvédelmi egyezményről - ezt nevezte a csütörtöki gödöllői amerikai-uniós bel- és igazságügyi miniszteri találkozó legfontosabb eredményének Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A soros magyar EU-elnökséghez kötődő tanácskozáson kiemelt figyelmet fordítottak a számítógépes bűnözés elleni harcra, és teljes volt az egyetértés abban, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a korrupció és a terrorizmus elleni küzdelemben. A légi közlekedésben, az utas- illetve teherszállításban tenné hatékonyabbá az információcserét az az adatvédelmi egyezmény, amelyről a szakértői egyeztetéseket követően hivatalosan is megkezdődtek a tárgyalások - mondta Janet Napolitano amerikai belügyminiszter.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, uniós biztos arról beszélt, az EU és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy előrelépésre van szükség a bel- és igazságügyi együttműködésükben, különösen a személyes adatok védelmével kapcsolatban. A jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos az amerikai-uniós bel- és igazságügyi miniszteri találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az Atlanti-óceán mindkét partján "hiteles, kitartó és megfelelő sebességű" munka kezdődik, amely remélhetőleg kézzelfogható eredményt hoz. Úgy fogalmazott, a polgárok jogainak védelméhez a meglévő bilaterális megállapodások mellett szükség van egy "ernyőegyezményre", amely egyensúlyt teremthet a közbiztonság és az emberek személyes adatainak védelme között.


Cecilia Malmström, az Európai Unió bizottságának bel- és igazságügyi biztosa, Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes

Navracsics Tibor a találkozó legfontosabb eredményének nevezte, hogy hivatalosan is megkezdődtek a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok között kötendő átfogó adatvédelmi megállapodásról. Hozzátette, hogy az adatvédelem garanciális elemeit is tartalmazó megállapodás aláírásáig nyilván több tárgyalási forduló lesz, s mint mondta, "várhatóan nehéz tárgyalásoknak nézünk elébe". Elmondta azt is: a találkozón teljes volt az egyetértés arról, hogy mind a korrupció, mind a terrorizmus elleni harcban az eddigieknél is szorosabb együttműködésre van szükség. Ezt hangsúlyozta Robert Wainwright, az EU rendvédelmi ügynöksége, az Europol igazgatója is, megjegyezve, az Európai Uniónak sokkal szorosabb partnerséget kell kialakítania az Egyesült Államokkal a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben.

Wainwright a legsúlyosabb gondok között említette a kokaincsempészetet, a terrorizmust, és kitért arra, hogy az EU egyre növekvő aggodalommal figyeli az észak-afrikai eseményeket, amelyek nyilvánvaló hatással lesznek az unió belső biztonsági helyzetére. Utalt a tömeges bevándorlás jelenségére, és azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy az alvilági bűncsoportok kihasználják ezt a helyzetet, embereket csempésznek Európába. Az EU-nak együtt kell működnie az észak-afrikai országok hatóságaival és a transzatlanti partnerekkel, hogy meg lehessen birkózni ezzel a kihívással - tette hozzá.

Eric Holder amerikai főügyész, igazságügy-miniszter kijelentette: országa nagy jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek az unióval. A kábítószeres bűncselekmények elleni küzdelemmel kapcsolatban hangoztatta, az országoknak meg kell osztaniuk információikat egymással.

Navracics Tibor fontosnak mondta, hogy a találkozó résztvevői egyetértettek abban: a számítógépes bűnözés a nemzetközi korrupcióhoz és a szervezett bűnözéshez hasonlóan elérte azt a szintet, amely az eddigieknél szorosabb együttműködésen alapuló fellépést tesz szükségessé. Erről beszélt Janet Napolitano is, az amerikai belügyminiszter utalt arra, hogy a találkozón tárgyaltak a kiberbiztonságról, a kritikus hálózatokba történő betörések megakadályozásáról is. Cecilia Malmström uniós belügyekért felelős biztos azt hangsúlyozta: erősíteni kell a felek együttműködését a kiberbűnözés elleni küzdelemben is, hogy hatékonyabban léphessenek fel a támadások ellen.

Pintér Sándor belügyminiszter egy szerdai, a számítógépes bűnözéssel foglalkozó budapesti nemzetközi konferenciára utalva közölte, az amerikai és magyar bel- és igazságügy-miniszterek egyeztettek arról, hogyan lehet megakadályozni az olyan törvénysértő cselekményeket, amelyeket külföldi szervereken keresztül hajtanak végre. A belügyminiszter rámutatott: a például Magyarország tekintetében dehonesztáló, törvénysértő tartalmakat közlő internetes portálok problémájának rendezéséhez meg kell vizsgálni azt az alapvető jogi kérdést, hogy meddig terjed a szólásszabadság. "Ezt kell közösen megfogalmazni ahhoz, hogy valamennyien eljárhassunk ebben az ügyben, ne csak Magyarországon legyen ez elítélendő jogsértő cselekmény, hanem abban az országban is, ahol a szerver telepítve van" - mondta.

Eric Holder az Egyesült Államokból származó "ízléstelen, problémát okozó tartalmakkal" kapcsolatban arról beszélt, hogy országában a szólásszabadságot az alkotmány védi, ezért ezt a jelenséget nehéz szabályozni. Tisztában van azzal - mondta -, hogy bizonyos amerikai eredetű tartalmak káros hatásúak lehetnek külföldön, és meg kell találni a szóban forgó anyagok forrásait. Navracsics Tibor arról beszélt, hogy az amerikai fél tágan értelmezi a szólás-, illetve információszabadságot. Az Európában egyre inkább teret nyerő és a közfelfogás részévé váló szabályozás - hogy tudniillik nem minden tartalom közlése engedhető meg az internetes tartalomszolgáltatásban - "az Egyesült Államokban még úgy tűnik, hogy várat magára" - jegyezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Kiberzaklatas mi?! A gyerekneveles senkit sem erdekel egesz Europaban sot, a vilagban. Teljesen felrecsuszott degeneralt tarsadalmunk van, ahol pl. 18 eves koraig 16 ezer gyilkossagot lat a tv-n kersztul egy fiatal, egy atlag amerikai csalad napi 8 orat nezi a tv-t.. stb.
 • Amergin #6
  Na ja, mindenki tudja, hogy mire is megy ki a játék
 • physis #5
  Két példa sikeres polgári perre,1, 2, persze ez Magyarországon, de valamilyen módosított formában feltehetőleg az USA-ban is bejött volna (a szerzői jogi érvelés mindenképp, mert azt nemzetközi egyezmény szabályozza, és az USA éppúgy inkorporálta, mint Magyarország).

  A baj az, hogy a fiatalkorúakra kihegyezett kiberzaklatás ellen ez kevés védelmet ad, a nagy látencia miatt. Utóbbi az USA-ban is egyre nagyobb nagyobb probléma, ld. Hope Witsell öngyilkossága, és a hasonló jelenségekhez kötődő perek, ill. jogalkotás. Mindenesetre ott maga a téma kevésbé tabu, mint nálunk, legalább a vizsgálati eredmények elérhetőek (cikkek, hatástanulmányok).
 • physis #4
  Feltehetőleg itt a büntetőjogi eszközökről van szó.

  A "zavarkeltő tartalmak" szolgáltatói azonban sokszor polgári peres úton is megfoghatóak. Elég arra gondolni, hogy magyar a közösségi portálok összes képe formálisan jogvédettnek minősül, beleértve a kamaszok hétköznapi profilképeit is. (Ennek oka az, hogy az iwiw és a myvip nem törődik szerzői jogokkal, ezért az alapértelmezés lép érvénybe, az alapértelmezés pedig Magyarországon és az USA-ban is az, hogy a kép készítője automatikusan birtokolja a saját képéhez fűződő szerzői jogokat.)

  Ez csak egy példa, de még sok más ilyen polgári jogi kiskapu is elképzelhető lehet az állam számára.

  Ha az állam fel kíván számolni egy kellemetlen portált, akkor ugye van a büntetőjogi fellépés, de az, mit a cikk is írja, nehézségekbe ütközik. De épp az előbb említett okok miatt lehetne egy másik út is az állam számára. Az állam megkeresi az egyes áldozatokat, vagy legalábbis lehetővé teszi a számukra, hogy azok keressék meg őt, és akkor az áldozatok számára lehetne valami egységes segítséget adni, hogy azok kezdeményezzenek az USA-ban polgári pert. Ennek már talán kevesebb akadálya lenne, hiszen egy polgári pernek nincs politikai felhangja.

  Magyarul, az állam a politikai-diplomáciai felkérés helyett/mellett inkább látszólag a háttérben maradna, és jól működő infrastruktúrát nyújtana a konkrét hús-vér sértetteknek, hogy formálisan ők járjanak el maguk a saját (polgári jogi jellegű) sérelmeikkel az amerikai bíróságon. Ha jól össze van fogva a mögöttes infrastruktúra, akkor az érintett sértett felet nem terhelik a szakmai, anyagi nehézségek.

  Ezzel persze meg az lehet a fő nehézségég, hogy a kellemetlen portálok egy része direkt a kamaszokat, kiskorúakat célozza meg áldozatként (különböző kiberzaklató oldalak), ők pedig polgári perre képtelenek (még a legmasszívabb állami segítséggel sem), sőt még sokszor saját szüleik elől is titkolják a dolgot. A nagy látenciájú jelenségek ellen nehéz harcolni, ezért aztán mégiscsak szükség lehet külön diplomáciai, államközi, nemzetközi egyezményekre is, hiszen nem minden kezelhető a polgári jog eszközeivel.
 • DontKillMe #3
  "Navracsics Tibor arról beszélt, hogy az amerikai fél tágan értelmezi a szólás-, illetve információszabadságot. Az Európában egyre inkább teret nyerő és a közfelfogás részévé váló szabályozás - hogy tudniillik nem minden tartalom közlése engedhető meg az internetes tartalomszolgáltatásban - "az Egyesült Államokban még úgy tűnik, hogy várat magára" - jegyezte meg."

  -Navracsics egyre lejjebb helyezkedik el azon a listán, akit tisztelek. Pedig előkelő helyen szerepelt eddig.

  "hogy tudniillik nem minden tartalom közlése engedhető meg az internetes tartalomszolgáltatásban"

  -Azt hiszem, pont a Fidesz hangoztatta a legjobban a sajtószabadságot. Hogy is van ez? Emlékeztet a régi időkre - igen arra, amit a Fidesz úgy tud fikázni - amikor is nem volt mindegy, hogy mit mond az ember. Mert vagy nem mondhatott, vagy ha mondott, annak következményei lettek. Kezdünk ebbe az irányba tendálni.
  A Pintért meg tüntessétek már el!
 • DontKillMe #2
  "bűnözés elleni harcra, és teljes volt az egyetértés abban, hogy szorosabb együttműködésre van szükség a korrupció és a terrorizmus elleni küzdelemben."
  -Ismét olyan címszavak, amik mögé el lehet bújtatni a szabadság és a jog teljes eltiprását. Az amik már megmutatták, hogyan kell a terrorizmus szó mögé mindent bepakolni. (fegyverlobbi, indokolatlanul nagy és felesleges ipari beruházások a leigázott országokban, olaj lopása feltűnés nélkül, látszólag teljesen jogosan.)
  Vajon ma miért csak Líbiában vannak jelen, amikor másik száz helyen ölik a civileket? Nincs már messze az az idő, amikor egymás torkának ugranak. Már most is feszült a helyzet. ez az egész egy színjáték. Egy előre megírt forgatókönyv.
  Aki egyik oldalon terrorista, az a másik oldalon hős. Az amik Afganisztánban terroristák, mert ok nélkül öltek/ölnek civileket. Szép, új világ.
 • Cat #1
  Nagyon nem tetszik nekik a kuruc.info :)