Szekeres Viktor

Sikoly 4 - Végre egy jó horrorfolytatás!

A 90-es évek sikerhorrorjának negyedik része ezúttal a tinik lemészárlása mellett a gagyi feldolgozások és rebootok szabályait állítja fel és röhögi ki.

Hogy tetszett a Sikoly 4?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Közhely, de muszáj elmondani, hogy a Sikoly 1996-ban megreformálta a horror, azon belül is tinihorror és slasher műfaját. Ez nem kétséges, hiszen lehet szeretni, érteni vagy nem szeretni és nem érteni az első részt (illetve a trilógiát), de az biztos, hogy sokan örültek annak, hogy a Sikolyokban végre nem fogalmatlan karakterek nézik végig egymás lemészárlását, hanem olyanok, akik már láttak életükben horrorfilmet. A filmek jó részében ugyanis mintha nem nagyon létezne mozi, a zombifilmekben például csak ritkán ismerik a karakterek a zombikat - a Sikoly viszont volt annyira meta, hogy a főhősök pontosan tudták, hogy kellene viselkedniük, ha egy film szereplői lennének (mint ahogy azok is), hogy mit kell, mit szabad és mit nem szabad csinálni a horrorokban.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A meta jelzőt a folytatások csak elmélyítették, hiszen a Sikoly 2-ben, azaz a folytatásban további önreflektív filmelméleti viták folytak a folytatások alsóbbrendűségéről, illetve szabályairól, mint ahogy a harmadik részben is terítékre kerültek a trilógiák. Sőt, a Sikoly 2-3-ban már fontos szerepet játszott a meta metája is, hiszen addigra a Sikolyban történtekről leforgatták a Döfés című, film-a-filmben horrort, melynek a Sikoly 4. részére már hét része létezik. (A Sikolyra jellemző módon a negyedik részben egyébként még magát a metázást is kiröhögik.)

A Sikoly 4 tizenöt évvel a Woodsboróban történtek után játszódik, amikor a gyilkosságok évfordulójára időzítve Sidney Prescott visszatér szülővárosába, hogy könyvét promózza. Hogyhogy nem, épp visszatérésére (vagy a gyilkosságok évfordulójára? vagy...?) időzítve ismét elkezdődnek a gyilkosságok a városban, s mint annak idején, egy titokzatos maszkos gyilkos most is tinédzsereket kaszabol le késével. A nyomozás megindul a még mindig rettentő határozatlan Dewey seriff vezetésével, az írói válságban lévő Gale kotnyeleskedésével, miközben Sidney unokahúgát próbálja megvédeni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Aki szereti a Sikoly-filmeket, az minden bizonnyal örülni fog a régi ismerősök viszontlátásának. Wes Craven, a rendező, valamint a forgatókönyvet készítő Kevin Williamson ki is használja az időt, hogy nosztalgikus párbeszédeket bontson ki Sid, Dewey és Gale között, melyek egy alkalmi nézőnek unalmasak lehetnek, azonban egy rajongót mindenképpen örömmel töltenek el. Főleg, hogy nem sok olyan horrorsorozat van, melyeknek (nem gyilkos) főszereplői visszatértek volna az összes epizódra, itt megtörtént - a nagy kérdés, hogy egy esetleges Sikoly 5-re is együtt marad-e a banda.

Itthon a Sikoly 4 megkapta a "csak 18 éven felülieknek" szóló korhatár-karikát, ami már csak azért is fura, mert a filmben, a horroroktól szokatlan módon nem váltogatják egymás a fineszesebbnél fineszesebb halálnemek. A fegyver is szinte mindig a kés, azonban, ha a szúróeszköz elszabadul, akkor bizony özönlik a patakvér - talán ettől sokallt be a hazai Korhatár Bizottság. (Egyébként a rengeteg haláleset zöme talán azért is hatásos, mert azok egyszerűségük miatt kivételesen kíméletetlenek.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azzal, hogy a Sikoly-sorozat mindig is fene okosnak és frappánsnak akart látszani, persze önként vonult a kritikusi, illetve rajongói össztűz elé, hiszen Wes Craven sokszor megkapta, hogy fura dolog, ha filmjeiben kiröhögi a horrorkliséket és -hibákat, de utána ő is elköveti mindazokat. Persze ezt is fel lehet fogni afféle kikacsintásnak, mint ahogy az egész Sikoly-sorozat egy hatalmas kacsintás, amit minden bizonnyal a horrorokat jól ismerők inkább élveznek, mint azok, akik nincsenek tisztában annyira a zsánerrel.

A Sikoly 4-ben is akadnak olyan megoldások, amiket egyébként kiröhögnek a szereplők, hogy idővel saját farkukba harapjanak, de ettől eltekintve (vagy talán éppen ezért) a film hozza magát, simán felér az elvárásokhoz. Nyilvánvalóan az örök klasszikus első Sikolyt nem fogja überelni, de a rengeteg negatív kritika ellenére is korrekt harmadik részt könnyedén túlszárnyalja. A végeredmény mindenképp intelligens lett és szokás szerint humoros, de ami a legfontosabb: jó, nagyon kellemes meglepetés. Ezt pedig nem sok mozis negyedik rész mondhatja el magáról. A legkeményebb kritika, amit meg lehet fogalmazni az, hogy még mindig nem elég bátrak a készítők. Talán ezért is voltak zűrök az eredeti forgatókönyv körül. (Utóiratként: sajnos a magyar felirat kritikán aluli lett, botrányos dolgokkal van tele és nem egyszer félrevezeti a nézőt.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Sikoly 4 (Scream 4)
színes, feliratos, amerikai horror, 103 perc, 2011
csak 18 éven felülieknek

rendező: Wes Craven
forgatókönyvíró: Kevin Williamson
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Peter Deming
producer: Wes Craven, Iya Labunka

szereplők:
Neve Campbell (Sidney Prescott)
David Arquette (Dewey Riley)
Courteney Cox (Gale Weathers-Riley)
Emma Roberts (Jill Roberts)
Hayden Panettiere (Kirby Reed)
Rory Culkin (Charlie Walker)
Alison Brie (Rebecca)
Nico Tortorella (Trevor Sheldon)
Marielle Jaffe (Olivia Morris)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mochee #15
    Nekem a legnagyobb kedvencem a Sikoly trilógia. Ezt a filmet vártam attól a pillanattól kezdve, hogy megnéztem a hármat. (ami egyébként remek lett, nem tudom sok embernek mi baja vele)
    Tegnap megnéztem és iszonyatosan bejött. Nálam biztos az év horrorja lesz, remélem sikeres lesz anyagilag és még folytatják.
  • adampierson #14
    Jaaa... és Freddy Krueger az elsőben? Akik ezeket észre veszik, kizárt, hogy ne élvezzék a sikoly filmeket :)
  • adampierson #13
    Ki emléxik még Jay-re és Néma Bobra a Sikoly 3-ból? Mert aki igen, az tudott szórakozni a trilógián XD Alig várom már, hogy lássam ezt a részt is :D
  • smaszi #12
    "szekeres viktor cikket nem szokás dicsérni. Újak vagytok?"

    Nyilván nem, de miért kellene rögtön úgy bólogatniuk, mint az a "bizonyos kutya"?!
  • cateran #11
    Mar azt hittem csak en vagyok igy ezzel..:D
  • BlueRain #10
    Nagyon jóóóóó!!!! 2003-as texasi óta végre valami...nem is csoda, hiszen Wes Craven:D:D Nagyon meglepett ez a film így 2011-ben. Mégis van isten!
  • zetortraktor #9
    Nézd meg a szavazást. Az olyan filmeknél, ahol kell valami előműveltség a 100%-os műélvezethez, simán lehet, hogy valaki minden utalásnál, belső poénnal halálra röhögi magát, míg mellette a másik csak néz, hogy most mi van. Ezen ne rágd magad. A Sikoly tényleg kurva jó, a folytatásai már kevésbé.
  • JMáté #8
    Én mindig azt hittem hogy a Sikoly szar, de ez a cikk végre felnyitotta a szemem: valójában csak én vagyok túl hülye hozzá!
  • Molnibalage #7
    Egyetlen részt sem láttam eddig. :)
    A '90-es évek össszes 'tinihorroja' kimaradt nálam, hogy az n+1-dik Fűrész is...
  • JL666 #6
    szekeres viktor cikket nem szokás dicsérni. Újak vagytok?