Hunter

Technicolor-erőt sejtet egy különös jel

A fizika világa a Fermilab Tevatron részecske ütköztetőjének egy váratlan észlelésétől, egy azonosítatlan részecskétől hangos, ami gyökeresen megváltoztathatja a fizikusok elméleteit a természet működéséről és arról, hogyan szerzik tömegüket a részecskék.

Az új részecske valószínűleg nem tartozik bele a részecskefizika Standard Modelljébe, a részecskék és a természet erőinek kölcsönhatásait leíró, általánosan elfogadott elméletbe. Egyesek szerint ez lehet egy új természeti erő, az úgynevezett technicolor első jele, ami választ adna a Standard Modell több problémájára, igaz általa újabb megválaszolásra váró kérdések merülnének fel.

Az észlelés a Fermilab másodpercenként kétmillió protont és antiprotont ütköztető CDF kísérletének adataiból tűnt ki. A nyolc évet felölelő adathalmaz azokat az ütközéseket vizsgálja, amik egy gyenge nukleáris erőt közvetítő W-bozont, valamint egy szubatomi részecskékből, úgynevezett kvarkokból álló sugárpárt állítanak elő. A fizikusok elmélete szerint az W-bozonok és a sugárpárok keletkezésének száma csökkenni kezd a sugárpárok tömegének emelkedésével, a CDF adatai azonban valami egészen különöset tártak eléjük, egy újabb emelkedést az események számában, amikor a sugárpár tömege 145 GeV szint környékén mozgott, ami egy plusz sugárpárokat létrehozó, körülbelül 145 GeV súlyú új részecskére utal. "Egyenletes csökkenésre számítottunk" - mondta a CDF csapat tagja, Pierluigi Catastni, a Harvard Egyetem kutatója. "Ehelyett az események egy területen koncentrálódó többletét észleltük, ami egy megugrásnak, egy részecske tipikus jelének tűnik"

Annak, hogy egy ilyen megugrás egy statisztikai szerencse legyen mindössze egy az ezerhez az esélye, amit háromszigmás eredménynek neveznek, ami még nem elegendő ahhoz, hogy felfedezésnek minősítsék, ehhez egy ötszigmás eredmény kellene, melynél a hiba esélye egy a millióhoz. "Láttam már háromszigmás hatásokat, amik aztán el is tűntek a süllyesztőben" - mondta Kenneth Lane, a Boston Egyetem kutatója. Ennek ellenére a fizikusok többsége biztos abban, hogy nem hibáról van szó, ezért érthetően igyekeznek beazonosítani a részecskét.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a rejtélyes részecske nem a régóta keresett Higgs-bozon, ami az elméletek szerint tömeggel ruházza fel a részecskéket. "Ez egyértelműen nem egy Higgs-szerű objektum" - mondta Rob Roser, a CDF szóvivője. Ha az lenne, akkor az emelkedés háromszázszor kisebb lenne, mitöbb egy Higgs részecske alsó kvarkokká bomlana, ilyesmire azonban egyáltalán nem utalnak a Fermilab adatai.

"A Higgsnek egyetlen általam ismert modellben sincs olyan változata, ahol a termelődés üteme ilyen magas lenne. Ennek valami másnak kell lennie" - mondta Lane, aki úgy véli, tudja mit találtak. 20 évvel ezelőtt a Fermilab fizikusával, Estia Eichtennel már megjósolta ezt a jelet, ami most a CDF-ben felbukkant. A két kutató a technicolor-elméleten dolgozott, ami egy ötödik alapvető erő létezését vetítette elő a már ismert gravitáció, elektromágnesesség, valamint az erős és gyenge nukleáris erők mellé, ez az elmélet azonban akkor elvérezni látszott. A technicolor nagyon hasonlít az erős erőhöz, ami összetartja a kvarkokat az atomok magjában, a különbség csupán az, hogy magasabb energiákon működik, illetve képes tömeggel felruházni a részecskéket, fölöslegessé téve a Higgs bozont.

Az új erő új részecskék garmadájával érkezik. Lane és Eichten modellje szerint egy technicolor részecske, amit technirhonak neveztek el, általában egy W-bozonná és egy másik részecskévé, egy technipionná bomlik. Új tanulmányukban, Lane, Eichten és a Fermilab részéről Adam Martin azt állítja, hogy a két sugarat előidéző rejtélyes részecske egy 160 GeV körüli tömeggel rendelkező technipion lesz. "Ha ez valóban így van, akkor az emberek nem fogják tovább keresni a Higgst, inkább elkezdik felderíteni ezt az új, részecskékben gazdag világot" - tette hozzá Lane.

Azonban, ha a technicolor helytálló is, akkor sem fogja megválaszolni a Standard Modell által nyitva hagyott összes kérdést. Például a fizikusok meggyőződése, hogy az univerzum korai szakaszának hatalmas energiáikat mozgósító közegében a természet alapvető erői egyetlen szupererőben egyesültek. A szuperszimmetria a fizikusok elsőszámú esélyese egy, a Standard Modellen túlmutató elméletre, ami kikövezné az utat azokhoz az erőkhöz, amik nagy energiákon egyesülnek, a technicolor azonban nem erről szól.

Ahhoz, hogy rájöjjenek, melyik elmélet a helyes, az adatok további elemzésére van szükség, igazolandó az új jel valós mivoltát. A költségvetési megszorítások miatt a Tevatron az idén leáll, a CDF csapat szerencséjére azonban még bőven van elemzésre váró adat. "Az elkövetkező hónapokban kétszer ennyi adattal újra elvégezzük az elemzést" - nyilatkozott Roser.

Eközben a Fermilab másik detektora, a DZero saját adatai elemzésével egy független megerősítést vagy cáfolatot igyekszik adni a jelenségre. A CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) fizikusai ugyancsak hamarosan elég adattal fognak rendelkezni, hogy lefuttassák saját keresésüket. Tanulmányukban Lane és munkatársai több módszert is javasoltak a technicolor részecskék keresésére. "Az elmúlt hat hónapban nem alszom túl jól" - mondta Lane. "Ha ez az, aminek hisszük, akkor egy egészen új világot fedeztünk fel a kvarkokon és leptonokon túl"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nagydög #62
    Hulyekbol kimerithetetlen keszletekkel rendelkezunk. Az internet elterjedese pedig ujabb es ujabb eddig ismeretlen keszleteket tar fel.
  • dronkZero #61
    Hát akkor hajrá, előtted a feladat. Nem ismert jelenségre tervezz alkalmazást! Ezt mégis hogyan gondoltad?

    Mondjuk... fizikában ez nem szokás, de a csodadoktorok, bioptron lámpák, akkupunktúra, gyógyító webgömb, aurafotózás és hasonlóknál ez a bevett gyakorlat. Amíg létezik hülye, aki fizet érte...
  • JMáté #60
    "szülessen néhány ezer tudományos dolgozat, amit csak ez a néhány ezer ember olvas el"
    Ez a lényeg. Elég bátor dolog olyanokat mondani hogy évtizedek óta nem történt semmilyen áttörés, amikor 50-60-70 évvel ezelőtti elméletekkel sincs valaki tisztában. Most őszintén, közületek hányan értik legalább a kvantumfizika alapjait? Mert én biztos nem, pedig az már piszkosul régi. "A tudás magabiztossá tesz, de a tudatlanság méginkább" szokták mondani.
    Az alapkutatásról meg annyit hogy amikor Faraday elkezdte tanulmányozni az elektromágnességet (tudjátok, azzal működik ma gyakorlatilag minden ami minket körülvesz) tőle is mindig megkérdezték hogy "és ez mire jó?". És erre ő azt válaszolta (de az is lehet hogy ez valaki teljesen más volt, nem tudom biztosan): "Mire jó egy gyerek? Felneveled, aztán hátha lesz belőle valami"
    Azt nem értettem soha hogy hogy gondolhatják intelligens emberek hogy ha valaki tanul valami kis alapszintű matematikát (tenzorok, komplex-változós generátorfüggvények, kvaterniók, hipermátrixok), attól elveszti azon képességét hogy néha megkérdezze: Jani, mostan mi mi a faszt csinálunk itten. Nem, erre ők is képesek, és valószínűleg megnyugtatóan meg is tudják válaszolni. A tudósokat pedig -veletek ellentétben- egyáltalán nem érdekli a pénz (lásd Grigorij Perelman), hiszen tudják hogy úgyis meghalnak előbb-utóbb, és csak egy valamit hagyhatnak hátra: egy működőképes fizikai elméletet.
  • NEXUS6 #59
    Most mondjam, hogy tökre igazad van?
    Hát mondom!
    :D

    OK kell az alapkutatás. Is.
    Meg kellene egy olyan projekt, ami azt mondja, hogy na emberök, sejtjük, hogy van ez a Higgszbozont, de mire is jó ez?
    Pl azt mondja az egyik embör, hogy mivel gyakorlatilag ez ad tömeget a részecskéknek, akkor esetleg lehet olyan mezőt generálni, ami a tömeget megszünteti és egy bazi gyors űrhajót, repülőt, vonatot, akármit lehet vele csinálni. Vagy csak ha ilyen mező hatása alatt ütközik a diszkódrogos fiatal vasárnap hajnalban frontálisan a török kamilyonnal, akkor nem esik ezer darabra, az autóbaleset gyakorlatilag 100%-ig megszüntethető. Tökmindegy.
    Az állam meg azt mondja: OK ezt megveszem, itt a pénz, 5-10 év múlva kérem azt a szerkezetet, ami ilyen mezőt generál.

    Szal kellene egy épkézláb gyakorlati haszonnal is járó projekt, amilyen az atombomba volt a negyvenes években, a Hódraszállás a hatvanas években.

    Ilyen állami projekt ma nincs, ami a fizikai kutatásokhoz kapcsolódna. Márpedig akkor a gyorsító sajna csak arra jó, hogy szülessen néhány ezer tudományos dolgozat, amit csak ez a néhány ezer ember olvas el.
    Ahhoz sajna viszont drága az LHC.
    Tényleg az államnak kéne pénzt adni, meg az állam feladata az is hogy cserébe viszont valamit követeljen. Ma meg egyik sincs.
  • dronkZero #58
    "Így viszont akik ott üldögélnek és várják, hogy megjelenjen a Higgs bozon, nem fogják engedni a forradalmi gondolatok felerősédését mert azzal az egész mai fizikai irányvonalat megkérdőjeleznék"

    Az gondolom egy percig sem zavar, hogy nincs olyan, hogy mai fizikai irányvonal... Legalább féltucat homlokegyenest különböző fizikai modell van, PONT AZÉRT építik ezeket a szájbavert részecskegyorsítókat, hogy legyenek olyan mérési adatok, amik alapján a modellek közül ki lehet választani azt, amelyik a legjobban leírja a világot.

    Baromi unalmas már egyébként ez a gonosztudós összeesküvés...
  • dronkZero #57
    Komolyan nem értem, miért pont ETTŐL sajnálod a pénzt. Világgazdasági szinten több pénz megy a Barbie-babák gyártásába és terjesztésébe, mint az LHC-be. Ja, hogy azért szívesen fizet a paraszt...
    Oké, túloztam. De biztos vagyok benne, hogy találsz olyan ágazatot magadtól is, amibe sokkal több pénz megy bele, és sokkal kevesebb hasznot hoz a világnak.

    Alapkutatásról beszélünk. Nem felhasználási módot keresnek, hanem megpróbálnak minél pontosabb világmodellt összerakni. Ha valamibe, akkor ebbe érdemes csak igazán pénzt rakni.

    Persze ezt a pénzt akár szét is osztogathatjuk a nyugdíjasok közt. Boldogabb lennél tőle?
    Pl.: "Franciaország visszavonta az LHC támogatására szánt felajánlását. Az így felszabaduló pénzügyi forrásokat a tervek szerint a szociális segélyek összegének emelésére szánják."
    Vagy vesznek belőle bombázókat. Az jobb?

    Mégis, szerinted hol lenne jobb helyen az a pénz?
  • Spheriot #56
    A részecskegyorsítókba igen nagy pénzeket öltek bele és a világ fizikusainak a krémje ott dolgozik, azok akik a tudományos életet is teljes mértékben befolyásolják. A gyorsítokba beleölt pénzért viszont eredményeket kellene felmutatni, ami viszont várat magára, bár több ezer tanulmány biztos született, de áttörés nem. Így viszont akik ott üldögélnek és várják, hogy megjelenjen a Higgs bozon, nem fogják engedni a forradalmi gondolatok felerősédését mert azzal az egész mai fizikai irányvonalat megkérdőjeleznék

    A múlt század elején persze hogy jöttek a forradalmibbnál forradalmi gondolatok met a tudomány szárnylását nem fojtotta meg a pénz.
  • NEXUS6 #55
    A kvantumszámítógép nem igényli ezeket a bazi részecske gyorsítókat, olyan elveket használ, amelyek jórészét lassan 80-100 éve ismerjük. Atomokkal, ionokkal, elektronokkal dolgozik, nem mindenféle egzotikus szubatomi részecskékkel.

    Mellesleg egyáltalán nem biztos, hogy találunk valaha is végső részecskéket, ha a világegyetem fraktál szerű ilyen szempontból, akkor, csak egyre újabb szinteket hozunk létre, de valójában mi teremtjük meg ezeket, amikor egyre jobban koncentráljuk az energiát.

    Az elv ahogy a szintek egymásra épülnek érdekesebb, az ahogy a makrovilágban a relativitás elmélet magyarázza a dolgokat, jórészt, a mikróban, meg a kvantumelmélet. De pl a relativitás elméletből nem következik, hogy alacsonyabb szinten apró kis kvantumok vannak.
    Szerintem, ha rájövünk arra, hogy ezek a szintek hogy is kapcsolódnak össze, akkor nem kell több részecskegyorsítót építenünk.
  • JMáté #54
    És mi alapján döntik el hogy benyelnek-e egy adott elméletet? Utánanéznek hogy mit is állít valójában az elmélet, és hogy milyen kísérletekkel próbálták igazolni? :D Ne nevettess! A legtöbb ember arra is alkalmatlan hogy egy középiskolás fizika feladathoz érdemben hozzászóljon. Ettől persze véleménye lehet, csak semmit nem fog számítani.
  • dronkZero #53
    "az eddigi modellekből következően milyen technikai eszközöket tudunk építeni, ami alapvetően, a befektetett hatalmas pénzekhez mérhető mértékben változtatja meg az életünket, a politikai erőviszonyokat, mindent?"

    Kvantumszámítógépet. Egyéb kérdés?