Berta Sándor

Biztonsági chip a mások által gyártott kiegészítők ellen

Az Inside Secure nevű francia cég egy olyan chipet mutatott be, amivel biztosítható, hogy harmadik fél alkatrésze nem működik együtt az ezt tartalmazó termékkel, ezáltal a gyártók kiszűrhetik a hamisított mobil akkumulátorokat és más kiegészítőket.

Bár a VaultIC 100 nevű chip elsősorban az okostelefonokhoz készült, felhasználható akár notebookokhoz, netbookokhoz, konzolokhoz, MP3-lejátszókhoz és más hordozható készülékekhez is. Az eszköz egy INSIDE's µAd-X nevű, hardveres gyorsítást alkalmazó kriptográfiai eljárást használ, ami akár 303 bites titkosításra is képes és ami hasonlít a bankszektorban használt megoldásokhoz. Ennek köszönhetően a gyártók gyorsan és egyszerűen megakadályozhatják, hogy termékeikhez harmadik fél kiegészítőket használhasson.

Az Inside Secure bejelentése szerint a chip előnye, hogy apró, alig 2 x 3 mm méretű és rendkívül olcsó, így a beépítése nem drágítja meg jelentős mértékben a termékek árát. A megoldás nem újdonság, hasonló technikát alkalmaznak évek óta a nyomtatógyártók is. Számos gyártó épít be a nyomtatóiba chipeket csak azért, hogy így tegyék lehetetlenné utángyártott tintapatronok és tonerek használatát. Így természetesen a VaultIC 100 felhasználható akár nyomtatókban is, de elsősorban a mobil eszközökhöz készült.

"A kérdés, miszerint egy ilyen megoldás hasznos lehet-e a végfelhasználók számára, vagy sem, kicsit olyan, mintha azt kérdeznénk: vajon a hamisított árucikkek vásárlásával készek-e kockáztatni" - emelte ki Olivier Debelleix, az Inside Secure beágyazott biztonsági termékekért felelős menedzsere. A vezető azzal érvelt, hogy ami olcsóbb, az nem biztos, hogy nem veszélyes is egyben. Példaként hozta fel a hamisított mobiltelefon- és notebook-akkumulátorokat.

Az elmúlt években gyakran történtek olyan balesetek, amikor az emberek nem megbízható forrásból származó, hamisított akkumulátorokat vásároltak, amelyek egyáltalán nem voltak képesek az elvárt teljesítményt nyújtani. A keserű meglepetés általában akkor érte a fogyasztót, amikor az akkumulátor felrobbant és a jobbik eset az volt, ha csak anyagi kár keletkezett és az illető nem sérült meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #17
    te tényleg bäszd meg kurvä hülyë vagy! mi az, hogy fórumon nézzek utána annak, hogy mit vegyek, te hol a fäszomban élsz? fogyasztók érdekei, az smafu? Mért ne vehetném meg a "legújabb vackot?", ha elvben az elégíti ki a leghiánytalanabbul az igényeim? nem az a módi, hogy így van rendbe', azt' a fogyasztó a hülye, hanem a kapzsi cigány banda ítélendő meg, ugyanis nem azért van fenntartva a szabad piac, hogy egyesek brahiból monopóliumot építsenek önön gyarapodásukra. Hanem azért, mert elvileg haszna származik a társadalomnak abból, hogy nem egy állami, nem egy non-profit szerveződés, meghatározott bérezések mellett lát el feladatokat. Nem áll fent? Lehet menni haza Kínába. Ennyire kurvära egyszerű, nem az, hogy a vásárló mit ne vegyen, meg milyen nem hivatalos formákban szíveskedjen utána kérdezni. A termék lényegi tulajdonsága, hogy agresszív, törtető üzlet politika mentén monopóliumra törekszik, vagy nyitott arra a szabad piacra, ami egyáltalán előfeltétele annak, hogy ő azon lehet. Ezt nem lehet eltusolni. Ha ennek fényében véded őket egy nevetséges fäsz vagy.
  • okosan gyerekek #16
    thumbs up!
  • okosan gyerekek #15
    persze, tényleg kurva egyszerű, hülyë gyerek, ha az összes gyártó, mint szoktak, összefog és mindenki beletolja a szarába - leszámítva a szaros kínai telókat - akkor mi a faszomat veszel? Jah, hogy nem muszáj telefont venni, hát a kurvä anyjukät azt! Mi a fäszomnak van verseny piac, ha a vásárlók semmi hasznát nem látják? Ha úgysem verdesik egymás árát le, ráadásul a profit, ami elvben az állami monopóliumnál ugye fel sem merül, megy egy zsebbe, míg az államinál az üzlet föle - elvben! - visszakerül a szolgáltatás, vagy termék fejlesztésébe. Ha semmit nem kapunk, mi a fäszért lehetnek még egyáltalán magán cégek???????
  • Madve #14
    Vagy vannak a chip nélküli tintapatronok extra olcsón, annál az eredeti tintapatronról kell átrakni a chipet. Akkor ez máris ki van játszva?
  • Madve #13
    Majd jön a megoldás: Eredeti cuccot emuláló chip. Majd minden sarkon lehet chipeltetni a cuccokat.
  • aaaaa #12
    Valamit kell hazudni, hogy a vevőknek beadják az aljasságukat, amivel nem a vevő, hanem kizárólag a saját profitjukat védik. Ugye a wareznál is az volt az első, hogy beijesztették a népet, hogy veszélyes, és a vírusok majd így meg úgy, csak az eredeti az igazi, az aztán halálosan biztonságos. Aztán rájöttek, hogy már a 10 éves gyerek is tudja, hogy nem keletkeznek vírusok attól, hogy valaki lemásol valamit, taktikát váltottak és jött a másfajta fenyegetés.
    A nyomtató gyártók is jönnek az ostoba marketing dumával, hogy az utángyártott festéktől tönkremegy a nyomtató. Lehet, sőt hosszabb távon biztos igaz is. De kit érdekel, amikor a második garnitúra utángyártott festéken már megspórolhatunk egy vadonat új alsó kategóriás nyomtató árát. Persze minimálisan rosszabb a minőség, de ha nem fotót nyomtatnak vele, a felhasználók 95%-ának tökéletesen megfelel.
    Az utángyártott cuccok nem minden esetben hamisítványok, vagy feltétlen rosszabbak az eredetinél. Ha rosszabb, vagy gyengébb is néha, az eredeti alkatrész abnormális módon kalkulált csillagászati ára, sokszor értelmetlenné teszi a készülék javítását.
  • sanyicks #11
    A gyártóknak igen. Kifizetted, felrobban "fizikai hiba, nemgari". Azt hogy a fogyasztónak mi jó csak a fogyasztót érdekli.
  • Laza #10
    Majd úgyis jönnek az okos gyerekek, és megjelenés után szétkapnak minden eszközt darabjaira (most is van ilyen), majd neten postolják a belső tartalmat.
  • Szefmester #9
    Szerintem kötelezni kell a gyártókat arra, hogy jelezzék a chip jelenlétét. Ha már egyszer a boltoknak is ki kell írniuk hogy kamerával megfigyelt terület, akkor a nyomtatóra is kiírhatnák hogy: Átverünk a drága cserealkatrészekkel vazze!
  • bakagaijin #8
    Hmm... Tehát szerintük jobb egy utántöltött toner / patron, mint egy utángyártott :)).