Napi Online

Lejárt a betelefonálós televíziós játékok ideje

Úgy tűnik, lejárt az emelt díjas betelefonálós televíziós játékok ideje, amikor a "szerencsés" nézők sok-sok hívás után adásba kerülve megfejthették az egyébként banális feladványt.

A műsoroknak ugyanis nem a nézők műveltségének gyarapítása volt a célja, hanem az, hogy a nyeremény reményében minél több pénzt költsenek telefonálásra. Az alaphelyzet nem változott, vagyis most is az a televíziós társaságok célja, hogy ilyen módon is pénzt szerezzenek, csak a tartalom módosult: a korábbi, például szórejtvények helyett most a jövendőt mondók kerülnek a képernyőre. A tévék pedig okkal számíthatnak a közönségre, hisz sokan - talán egyre többen - lehetnek azok, akik ilyen módon szeretnének támaszt szerezni vagy megoldást találni problémáikra, s erre készek áldozni, nem is keveset, hisz egy-egy hívás több száz forintba kerül.

A TV2-n az idén eddig nem jelentkeztek "hagyományos" call tv-vel, azaz telefonos játékkal, helyette úgynevezett ezo tv-műsort indítottak, jóslással és sorsvetéssel, melyet műsoridő és műsorhossz tekintetében kicsit rövidebbre szabtak, mint annak idején a telefonos játékok voltak - mondta lapunknak Megyeri András, a TV2 üzletfejlesztési osztályvezetője, aki azt is hozzátette, hogy az ilyen műsorok alapvetően nem a nézettségért, hanem a betelefonálásokból származó bevétel miatt kerülnek adásba. Ami ezeket a bevételeket illeti, az általános gazdasági válság természetesen a nézők ilyen irányú kiadásainak a csökkentését is eredményezte, mindemellett fontos bevételi forrás maradt csatornáink számára - mondta Megyeri konkrét bevételek említése nélkül.

Az RTL Klubon 2004-ben kerültek képernyőre az úgynevezett call tv típusú interaktív játékok, amelyeket az RTL Klub kizárólagos partnere készített és biztosította a szolgáltatást. Tavaly a piaci trendeknek megfelelően a call tv-n alapuló játékokat felváltotta az Asztro show, amely mindennap jelentkezik az RTL Klubon. A szolgáltatás külső gyártásban készül. Az RTL Klubnak a különböző interaktív alkalmazásokból természetesen árbevétele keletkezik, amelynek mértéke üzleti információ, minden olyan műsorba, ahol a struktúra/kreatív engedi, bevonják a nézőket, hogy aktív részesei lehessenek a műsoroknak és véleményükkel döntően befolyásolják az egyes eseményeket (például szavazások: X-Faktor, ValóVilág, Csillag Születik) - nyilatkozta Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Az Országos Rádió és Televízió Testület határozata 2009-ben az interaktív televíziós nyereményjátékokat az úgynevezett televíziós vásárlási műsorablakba sorolta, ezt pontosította az új médiatörvény, amely 3 órában maximálta az egyes napokon a televíziós vásárlási műsorablakot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #18
    Ezek a műsorok kimerítik a "csalás" jogi fogalmat
    Ilyenkor a médiahatóságok hol vannak?
    Becsukják a szemüket és számolják a pénzt amit a zsebükbe tömtek.
  • SirAlo #17
    Jah , voltak jo ilyen musorok is amit el is lehetett nezni de ez az Astro Show nagyon Fail :D nem is ertem ki az a beteg aki erre fizet
  • aislado23 #16
    Ez donceleger-nek ment volna
  • aislado23 #15
    Sztem megéljük mi még az Ezo Tycoon-t meg az Ezo Warst meg a Gears of Ezot nem kell félni elvetemült dolgokra képesek ezek :)
  • donceleger #14
    Ezzel még nem is lenne probléma, had telefonáljanak! Inkább az a felháborító, hogy nyilvánvaló csalás az egész. Egyszer kimerevítettem a képet és összeszámoltam a feladványt többed magammal. Mindannyiunknak ugyanannyi jött ki és direkt kivártuk a végét, hogy vajon lesz-e olyan ember, aki tudja. Volt bizony, nem is egy, de a műsorvezető nagyon sajnálkozva közölte a játékossal, hogy nagyon közel volt és sajnálja.
    Ezek miatt kellene szidni ezeket a csatornákat nem a valóvilág miatt. Mert az előbbi nyilvános rablás/lopás, míg az utóbbi nem húz le senkit. Nem kötelező nézni. Bár véleményt csak az tud róla mondani, aki nézi is, ugyebár!!!!
    Én néztem, most már nem, betelefonálni meg nem is fogok soha.
    Az Ezo tv-re is pontosan annyi szükség van, mint a betelefonálós műsorokra. Hírlapárusoknál vagy 30 féle horoszkóp közül válogathatunk, de a neten ennél ezerszer is többet, és akinek ez nem lenne elég, és persze van IPTV-je, akkor azoknak a menüben az extrák között is ott van egy horoszkóp.
    De úgy látszik igény van, hisz nem kerülnek le a műsorról, nem úgy mint egy jónak ígérkező sorozat, amit levesznek, mert múlt héten 1-el többen nézték, és most zuhant a nézettsége!!!
    És végül egy ötlet a játékfejlesztőknek is. Xbox 360-ra, play 3-ra és wii-re is kéne egy betelefonálós játékot fejleszteni, ezo játékkal egyetemben.
  • Kensin #13
    Lehetne mérni egy ország átlagintelligenciáját hogy hányan telefonálnak be ilyen műsorba.
  • Zaraki Kenpachi #12
    Anno az RTL klubbon egyik műsorvezető miatt néztem mert nagy fazon volt :D. Főleg az Fekete-Fehér-Igen-Nem játéknál. Ahogyan ott szívatta a játékosokat :D.
    A másik műsorvezető meg elég unalmas volt, semmi stílust nem vitt bele.
  • artschi #11
    egyszer részegen betelefonáltam... gépi hang mondta, hogy sajnos nem engem sorsoltak adásba... 500 Ft-omba fájt az a telefonálás :D
  • peterx #10
    Aki ilyenekbe betelefonál az meg is érdemli hogy fogy a pénze...
  • ADAMEX9 #9
    ENNÉL NINCS JOBB EZO MŰSOR Bár lehet, hogy az élő Ezo gerincműtűt vetekszik vele...