Alex

Csillagokkal értékelik majd a telefonok kameráit

A szakmabeliek folytonosan kárhoztatják a fényképezőgép-gyártókat, hogy egyetlen mérőszámot, a megapixelt kommunikálják. Ez most megváltozhat.

A megapixelek száma egy ugyan nem teljesen lényegtelen, mindazonáltal a fényképezőgépek képminősége szempontjából egyáltalán nem mérvadó szám. A gyártók adott szenzorméret mellett egyre több pixelt zsúfolnak a chipekre, ami rontja a minőséget. Ez a tendencia egy olyan területen, ahol a szenzorok egyébként is kicsik - a mobiltelefonok a méretbeli korlátok miatt tipikusan ilyenek - a megapixelek száma totálisan félrevezető adat a vásárlók számára a kamerák képminőségét illetően.

Az átlagemberek nem tudhatják minden műszaki eszközről, hogy mely paraméter fontos a működése szempontjából, ráadásul a marketingesek általában ravaszul adják meg az adatokat a termékleírásban, vagy szerepeltetik a csomagoláson, ezért célszerű a jövőben is egyetlen mérőszámot használni, ami azonban jobban kifejezi a mobiltelefonok kamerái között meglévő minőségbeli eltéréseket. Ebből indult ki egy iparági szakmai szervezet, az International Imaging Industry Association (I3A), mely várhatóan ez év végéig kidolgozza minőségjelzésre szolgáló ötcsillagos ajánlását, ami hatékonyan segítheti ezen gyorsan fejlődő szegmens szereplőinek munkáját és a fogyasztók tájékozódását.

Habár az értékelés egyszerű lesz, megpróbálja az egész termék teljesítményét összegezni. Az Image Sensors Europe konferencián az I3A elnöke, Lisa Walker elmondta, hogy az első fontos lépésen, eddigi munkájuk jóváhagyásán már túlvannak. A teszt kombinálja a konkrét műszaki jellemzőket - részletesség, élesség, kromatikus aberráció, lencsetorzítás, stb. - az olyan egyéb szubjektív szempontokkal, melyek a felhasználók számára lényegesek lehetnek. Mindezek összessége egyetlen számot fog eredményezni. "Működik" - erősítette meg Walker beszéde után egy interjúban. "Az I3A képes volt kidolgozni egy fogyasztói értékelési rendszert."

Walker közlése szerint az életbe léptetés előtt még rengeteg feladat van. Elsőként az összegzést még ki kell egészíteni a színhűség és a képzaj súlyozásával. Másodsorban biztosítani kell, hogy a vállalatok tökéletesen értsék a rendszert, harmadsorban pedig - valamikor 2012 folyamán - a tesztet fel kell készíteni a mozgóképek kezelésére is. Az elnökasszony reményei szerint a skálát a tesztelők és a kiskereskedők is alkalmazni fogják.


A besorolás egy mátrixot is tartalmazni fog, ami részletesebb bepillantást nyújt a fényképezőgép teljesítményébe, így azok is hasznosnak találhatják, akik nem csupán a a csillagok számát akarják figyelembe venni. Az aprócska táblázatból a témamódok piktogramjai (tájkép, portré, makro és gyors mozgás) mellett azt is megtudhatjuk, hogy a készített felvétel milyen megtekintésre ajánlott (kis vagy nagyméretű előhívás, tévéképernyő vagy csupán mobilos megtekintés). A teszt adminisztrációjába egyéb szervezeteket (DxO Labs, Imatest) is meghívnak. Walker ezek után bemutatta, hogy az Apple, Nokia, HTC, BlackBerry, Motorola, Samsung és Sony Ericsson termékek osztályozása hogy fog kinézni a jövőbeli rendszerben, de az egyes termékekről bővebb értékelést nem adhatott.

Persze nem mindenki biztos abban, hogy a projekt el tudja érni a célját, mivel bonyolult feladat az objektív és a szubjektív besorolási értékelési szempontok megfelelő súlyozása. "Ez olyan, mint megmérni a művészetet" - nyilatkozta egy résztvevő. Ebben csak egyetérteni lehet vele, azonban mindenképpen előremutatóbb, mint a megapixelek alapján dönteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • viasz #24
  - ne legyen egy évnél régebbi modell.

  Ezt azért írtam, mert van aki képes és azt írja, vegyél 3210-est... Véletlen sem akarok divatozni. Ezt gondolhattad volna abból, hogy nem kell a fényképező. Mert ugye az menő...

  A 6300-nak nem csak a hátlapja fém, hanem az előlap is körbe. Hidd el, elég jól véd!

  Árukapcsolás más termékeknél? Ennyire szerintem nincs.

  Tudom, h a wifi nem alap, ezért írtam, h nekem a bluetooth is jó. Vagy vagy. Márpedig ez utóbbi már elég alap dolog.

  Szerintem ez nagyon nem az erős motor, fapados felszereltség!
  Egy 6300, vagy 6300i az erős motor? :D
  Ha iphone-t akarnék kamera nélkül, na akkor igazad lenne.
 • Glutamin #23
  "Alap követelmények:
  - ne legyen egy évnél régebbi modell"

  Ez aztán komoly érv. Ha divatozni akarsz, azt fizesd meg!

  "Extrák:
  - lehetőleg fémházas, mert előfordul, hogy leejtem,"

  A Nokia 6300 egy elég jól sikerült készülék, de az, hogy fém a hátlapja, nem fogja megvédeni leejtés esetén attól, hogy ne károsodjon. Ettől függetlenül árban szerintem egészen rendben van az a készülék.

  Az árukapcsolás ellenes dolgoddal részben egyetértek, ugyanakkor ez sajnos más termékeknél is így van. A Wifi nem egy alap dolog, emiatt kénytelen vagy drágább kategóriákban nézelődni. De pl ha egy autó esetében igényled az erős motort, akkor azt valószínűleg nem tudod fapados felszereltséggel párosítani.
 • viasz #22
  Azért a polifonikus csengőhanggal, meg a bluetooth-szal nekem nincs bajom :))
  Sőt. Felőlem aki akar, vegyen olyat, amiben fényképezőnek nevezett valami van, legyen az ő baja.
  Biztos van akinek jól jön a videótelefonálás is.
  Na de álljunk már meg, azért ne erőszakolják már rám, ha én csak egy telefont szeretnék!
 • IMYke2.0.0.0 #21
  Én pont ezért vettem annak idején monochrome-os Nokiát, mert utálom a "multifunkciós" készülékeket.
  Nem kell - és utálom, amikor a közelemben pl. Tatu vagy valami tucc-tucc zenével csörög valakié - polifónikus csengés, színes csili-vili menü (esetlegesen lefagyó oprendszerrel), meg blutooth, meg WAP, faxbúk, meg ilyenek.
  Az ajándék RZR2-est is ezek miatt nem használom.
 • viasz #20
  Attól, hogy én csak telefonálni akarok, meg sms-ezni, még nem egy 100 éves telefont akarok venni. Mert nagy, mert rossz a hangminősége, mert gyenge az akku, stb.
  Viszont segíthetnél nekem. Igaz, utoljára 3 éve próbálkoztam, persze sikertelenül.
  Szeretnék egy telefont.
  Alap követelmények:
  - vékony,
  - NINCS rajta kamera, mert nem akarok ezért fizetni,
  - ne legyen egy évnél régebbi modell
  Extrák:
  - márkára ha lehet nokia, mert abban bízok meg,
  - lehetőleg fémházas, mert előfordul, hogy leejtem,
  - tudjon wifit, vagy blúcuccot

  Annak idején sok helyen jártam, azt mondták, nincs olyan, amin nincs kamera...
  Persze ez Londonban volt, lehet itthon más a helyzet. Vettem egy 6300-t.

  Most megint venni szeretnék egy megfelelő modellt. Segíts kérlek!

  ---
  A multifunkciós gépeknél legalább van lehetőségem külön külön is vásárolni, ha a többire nincs szükségem(telefon, fax, szkenner, nyomtató)
 • Glutamin #19
  Ezt gondolom nem nekem címezted, de végül is nem lényeg. Ha ez ember egy 100e Ft-os készüléket vesz egy 20e Ft-os helyett, akkor jogosan várja el, hogy a benne lévő extrák használhatóak legyenek, ne csak amolyan hülyegyerekeknek való játékszerek.
 • Gerygrey #18
  Hagyjuk már ezt a baromságot, hogy a telefon telefonálásra való. Ha te csak telefonálni akarsz, akkor vegyél egy 3210-est és légy vele boldog, de kurva unalmas már ez, hogy állandóan tele kell trollkodni az összes okostelefonos cikket hogy az okostelefon szar.
 • Lame #17
  Egy jo minosegut lattam eddig telefonban, az N8-at. A tobbi eleg gyenge, de ez kb egy kozepes szintu kompakt minoseget hozza.
  http://thehandheldblog.com/2010/10/04/shootout-nokia-n8-v-canon-550d-dslr/
 • hdo #16
  Azt nem értem, hogy a cikk akkor mit pofáz "fényképezőgép"-ről, a cikkben háromszor is előfordul a szó. Nyilván akkor nem "fényképezőgép"-ről van szó, mert az a külön eszköz!

  A cikkek hatásvadász címeit meg már évek óta figyelmen kívül hagyom, sokszor vagy köze nincs a cikkhez, vagy direkt felfújja az egész témát.
 • MsUser #15
  A cikk címe: Csillagokkal értékelik majd a telefonok kameráit
  A hozzászólások zöme ezt feszegeti, ezen mit nem értesz hdo?