Hunter

Japánban egyre súlyosabb gondokat okoz a sugárzás

Egyre nagyobb problémákat okoznak Japánban a fukusimai erőmű reaktoraiból kiáramló radioaktív anyagok. A tokiói szülőket már arra figyelmeztetik, hogy a tápszereket ne csapvízzel készítsék, miután a csecsemőkre káros 100 becquerel (Bq) radioaktív jód-131 szint kétszeresét fedezték fel a főváros ivóvízhálózatában. A felügyelők literenkénti 210 Bq-t mértek a fővárost és öt nagy külvárosát ellátó Kanamachi Víztisztító Üzemben.

A hatóságok szerint csupán elővigyázatosságból figyelmeztetnek, a babák akkor sem lennének veszélyben, ha innának a vízből. "A 100 becquerel az a szint, amit a csecsemők hosszú távon képesek tolerálni" - idézi a Japan Times napilap Kazuja Kumagai egészségügyi miniszter szavait.

Miközben a lakosság felvásárolja a palackozott vízkészleteket, Jukio Edano a kormány szóvivője igyekszik biztosítani a felnőtteket, hogy a csapvíz fogyasztása továbbra is biztonságos, alkalmazható mosásra és tisztálkodásra. Eddig egyetlen mérés sem haladta meg a felnőttek 300 Bq határértékét.

Eközben számos hírforrás számol be a zöldségfélék szennyeződéséről Fukusima körzetében. A tartomány kormányzója szerda reggel szólította fel először a helyi lakosságot, hogy kerüljék a spenót, káposzta, brokkoli, karfiol és egyéb házilag termesztett leveles zöldségeket. A sugárszennyezett zöldségfélék és egyéb élelmiszerek terjesztését már a hét elején betiltották, miután több termény nagy mennyiségű cézium-137 izotópot tartalmazott, aminek 30 év a felezési ideje. Ez igen rossz hír a helyi gazdaságok számára.

Egy japán zöldségféle esetében a cézium-137 sugárzás elérte a kilogrammonkénti 82.000 Bq-t, az egészségügyi határérték 164-szeresét. Edano a szennyezett zöldségekkel kapcsolatban is igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, ha valaki tíz egymást követő napon át evett ezekből az élelmiszerekből, akkor is csak a felét szenvedi el annak a sugárzásnak, aminek egy ember egy év alatt természetes körülmények között ki van téve, vagyis a szennyezett zöldségek fogyasztása sem jelent jövőbeli egészségügyi kockázatot.

A sugárzási szint azonban folyamatosan növekszik, 35 vizsgált zöldségből 25 tartalmazott a határérték feletti cézium-137 izotópot, valamint 21 esetében észleltek a még biztonságosnak tartott kilogrammonkénti 2000 Bq feletti jód-131 értékeket. A terület talajának cézium-137 szintje napról napra növekszik, ugyanúgy, ahogy ez 1986-ban, a csernobili katasztrófa után Európában is lezajlott. Az erőműtől 40 kilométerre a háttérsugárzás 1630-szorosát, kilogrammonként 163.000 Bq-t mértek a talajban. A hosszú felezési idő miatt a radioaktív cézium hosszútávon kihathat Japán mezőgazdaságára.

A sérült reaktorok stabilizálása érdekében tett erőfeszítések folytatódnak, azonban a 3. reaktorból szerda reggel újra fekete füst tört elő, rövid időre megemelve a sugárzási szintet. Az esemény következtében evakuálni kellett a hűtőrendszer helyreállításán dolgozó munkásokat. Az 1. reaktortartály reggel rövid időre elérte a 400 Celsius fokot, majd délre 350 fokra hűlt vissza, míg a 3. reaktornál 305 fokot mértek, a maximális tartály hőmérséklet nem haladhatná meg a 302 Celsiust.

Bár a TEPCO szóvivője szerint a létesítmények nem kezdenek ezeken a hőmérsékleteken sem olvadni, az 1. reaktornál kilencszeresére növelték a hűtéshez használt tengervíz mennyiségét, hogy ne emelkedjen a reaktorban uralkodó nyomás.

A cunami által megtépázott erőműben a munkások elemlámpák fényénél tanulmányozzák a vezérlőterem műszereit. A március 23-án készült felvétel jól példázza az erőműben uralkodó állapotokat, ahová a TEPCO alkalmazottain kívül robotokat és vízágyúkat is kivezényeltek a reaktorok stabilizálása érdekében.


Hazánkra továbbra sem jelent veszélyt a sugárzást, ennek ellenére megugrott a jódtabletták iránti kereslet. A jódtöbblet bevitele Magyarországon egyáltalán nem indokolt, sőt veszélyeket rejthet, súlyos allergiás reakciókat váltva ki a jódra érzékenyeknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Artak #173
    Szerinted nem telitalálat ez az idézet vele kapcsolatban?

    "Megfigyelhető, hogy a valójában buta „álokos” ember háborodik fel a legjobban azon, ha megkérdőjelezik birtokolt „szent tudását”. Ennek persze logikus magyarázata van.
    Rossz tematikával, metódussal, de nagy fáradtsággal és szent hittel gyűjti be és raktározza az ellenőrizetlen (sokszor csak vélelmezet) információt - a „tudását”. Közben nem keresi és nem is fedezi fel tudatosan az összefüggéseket. Tudása nem kezd egy hasznos jól kezelhető logikai egységgé (svájci bicskává) válni, hanem csak egy egyre nagyobb masszív adattömeggé gyűlik. Jellemzően ezért csak idézetekkel, hivatkozásokkal érvel. Sokszor hangzik el tőle – de ezt X nagyágyú mondta – vagy – de ezt mindenki így teszi, tudja – és még számtalan szubjektív, sokszor személyeskedő érv. Tulajdonképpen mindig a nimbuszok és a tömeg mögé bújik vagy önérzeti síkra terel. Szent Grálokkal, nagy igazságokkal és a saját- ill. szubjektívnézőpontok tiszteletének kiharcolásával igyekszik „bölcsé” válni. Megszerzett „tudását” pedig bebetonozott kősziklaként kezeli és véderődöt épít belőle, hogy a számára továbbra is kusza világban, biztonságban érezhesse magát."
  • Molnibalage #172
    Csoda, hogy 9/11 után nem tiltotta be a repülőket a sok nyominger.

    Ne adj tippeket nekik...
    Egyébként nevetni fogsz, hallottam olyan balfaszt, aki győzködött erről másokat.
  • Molnibalage #171
    Nem tánik fel, hogy a horizontodat tágítani próbálok vagy élő példákkal cáfolnak vagy számszerű értkekkel bizonyítanak.

    Te meg mantrázod a 100 millió évedet és azt, hogy kezelheteten. Még mindig nem jutott el borsónyi elmédig, hogy az az anyag, ami 100 millió éves felezési időven bír, annak nevetségesen kicsi az aktvitivása.

    Az sem jut el tudatodik, hogy olyan geológiai képződményekben helyezik el összeüvegesített tartályban az anyagot, amik százmillió éves nagyságrendben stabilak és tejesen vízzáróak, ezen felül folyamatosan montorozott a környezet.

    De te azért csak trollkodsz tovább.

    Te nem hülye vagy. Ostoba, tanulásra és gondolkodásra képtelen balfasz. Csoda, hogy a klaviatúrát megtalálod.
  • xrt #170
    T. Artak, fejlődőképes vagy. Nem voltál képes sértegetéssel kezdeni, nehogy már ne olvassam el.
    Megjegyezném, hogy az összes felhozott érved milyenségét röviden sűrítve az általad jelölt linken található szöveg elején megtalálható, ha nem haragszol idézem:

    "Aki nem tud valamiről az csak tájékozatlan. A buta az, aki rosszul látja a dolgokat és(!) ehhez még makacsul ragaszkodik is."
  • Artak #169
    Sajnos az emberi tudatlanság elég nagy.
    Volt valami felmérés amcsiban, hogy mennyire tartják veszélyesnek az atomerőműveket és a többség úgy ítélte meg, hogy nagyon veszélyesek.
    A mostani japán eset után meg gondolom még többen ódzkodnak tőle.

    Csoda, hogy 9/11 után nem tiltotta be a repülőket a sok nyominger.

    Azok az interjús videók amik fönn vannak a neten mindig elborzasztanak. Azokra gondolok amikor embereket kérdeznek meg mindenféléről és akkora baromságokat mondanak, hogy már fáj.

    Pl: Európa az egy ország és a fővárosa Franciaország (vagy Párizs, már nem emlékszem pontosan)
    De volt olyan is akitől kérték, hogy mutasson meg egy eurázsiai országot (már nem emlékszem melyiket) és kapásból rábökött Ausztráliára.

    Tudom, hogy sokmindenre nem emlékszem, de jobb is elfelejteni őket. :D

    Lassan beteljesedik a Butaság kora című film ami az emberiség teljes elhülyüléséről szól.

    Egy bizonyos hárombetűs személynek meg találtam egy róla szóló irományt a neten: Butaság :D
  • xrt #168
    "xrt: remélem nem bánt meg túlzottan, de te egy idióta vagy."

    "Pedig már épp abbahagyta, elfáradt talán :) Ez a fazon a Veszélyes Hulladék maga."

    Nem, továbbra is olvasom a fals érveket. De lehetőleg ne kelljen reagálnom az így kezdődő kommentekre és a hasonlóakat tartalmazókra, lehet kimoderálnának. Lehet megérdemeltem mert van véleményem. De ha már engem így lehordtok, akkor molnibalage utolsó kb 100 kommentjéről miért nincs véleményetek? Csak nem mégis valami olyanba sikerült beletenyerelnem megjegyzés szinten ami titeket is zavar? :S

    Ha T. Talley nem érted miért várok mindig linket, számokat akkor talán tényleg olvasd el a kommenteket, nem csak ennél a cikknél. A molnibalage és sleppje volt mindig odáig hogy ugyan miért nem írok ilyeneket. Ja, hogy ők sosem tették, és miután először visszakérdeztem, közel csak sértésekkel válaszolt.

    T. Lucy in the Sky: Tudod unalmasnak tűnhet hogy a kb 50-szer feltett kérdésemre valahogy senki sem válaszol, maximum sértegetéssel vagy visszakérdéssel sokat elárul. Ha ezt sem érted, sajnállak.
  • Lucy in the Sky #167
    Pedig már épp abbahagyta, elfáradt talán :) Ez a fazon a Veszélyes Hulladék maga. Fogalmazásra és süket érvelésre képes, gondolkodásra nem. Kicsit aggaszt hogy netán politikusnak készül, ilyen professzionálisan semmibevenni észérveket és szajkózni a maguk mantráját csak ezek tudnak. Hogyaszongya "írni se tudsz", "baj van a szövegértéseddel", igazi értelmes vitához méltó stílus. Becsületére legyen mondva, az igazán sugárbanhányatós "ülj le egyes" frázist nem sütötte el, ugyanakkor jön itt a dementorokkal, én nem is tudom mit mondjak.. Itt egy igazi rowling rajongó fényezi a varázsvesszőjét megújuló energiával :)

    Hogy on is legyen - azért akárhogy is alakul ez a "kis malőr", ideje tüzetesen átnézni a jelenlegi erőművek failsafe berendezéseit. A jelen eset tanulságait levonva, nameg a nemzetközi helyzet fokozódására való tekintettel beépíteni néhány további biztosítékot arra az esetre ha jön a jegyzett történelem legnagyobb földrengésénél nagyobb, vagy Ahmed a héthatvanhetessel toronyház helyett más célpontot keres. Főleg az ilyen hőskorból származó vízforralókra értve, de nem hiszem hogy az újabb építésű üzemek tervezői ne úsztak volna az F1 biztonsági rendszerének kieszelőihez hasonlóan a túlzott magabiztosságban.

    Bármennyire hősiesen is állják a szóbanforgó erőmű blokkjai a sarat, azért azt el kell ismerni hogy egy nagyobb katasztrófa lehetősége nem elhanyagolható most sem, és ez így lesz még egy darabig. Hatalmas károk emberéletben és anyagiakban akkor is, ha nem fordul a dolog komolyabbra - az átlagember nukleáris technológiába vetett hitének csorbulásáról nem is beszélve.
    Az ilyen eseteket mindenáron meg kell előzni, mert utólag nyilvánvalóan nem tudunk a tüneti kezelésnél jobb megoldással előrukkolni - ez így ebben a formában elfogadhatatlan.

    A tenyészreaktorok, MSR-ek már évtizedek óta komoly késésben vannak, a most történtek optimális esetben lökést adhatnak ebbe az irányba, rosszabb esetben elbuktuk az egyetlen életképes technológiát ami a jelenlegi civilizációt hosszabb távon fenntarthatná az általunk ismert formában.
  • vasedeny2 #166
    az elöbb még éltettek, hogy egy magyar talámánynak köszönhetően nem dőltek össze az épületek, most meg majd szidni fognak, hogy egy magyar találmány miatt sugárfertőzés van. jól kivan a világ a találmányainkkal mi?
  • Talley #165
    xrt: remélem nem bánt meg túlzottan, de te egy idióta vagy.

    Végigolvastam az utolsó 80 hozzászólást és eddig semmi értelmeset nem írtál. Csak folyton követelőzől, hogy adjanak ilyen meg olyan linket bizonyítékul. (Gondolom az, hogy te magad keresd meg túl megeröltető lenne.)

    Igen, az atomerőművek veszélyesek - mint mások leírták, ezt mindenki tudja - de kb. minden más is a világon. És persze nem is tökéletesek, de én spec veled ellentétben reménykedem, hogy az ember azért még fog fejlődni és nem fog a mostani szinten megmaradni. Gondolj bele, hogy az elmúlt 40-50 évben mi mindent sikerült elérni.
    Az emberiség meg eléggé leleményes és ha kényszerítve van gondolom elég gyorsan tud alkalmazkodni a változásokhoz.

    Ami meg ezt a folytonos "felrobban a Földet" [és ugyan nem nagyon szoktam a nyelvtani hibák miatt kötekedni, de azért a Földet nem kéne kis betüvel írni. mert nem ugyanazt jelenti] illeti. Ki a fenét érdekel? Ha felrobban szerinted még élni fogsz? Hogy ez természetes lesz e vagy sem az sem fog szerintem senkit sem izgatni, mivel halottak leszünk.

    Egy filmben vagy sorozatban volt egy jó beszólás a mentsük meg a Földdel kapcsolatban. Bármit is teszünk a bolygóval az továbbra is ott marad. Mi viszont nem. Így inkább a Mentsük meg az emberiséget kellene erőltetni, mint a Mentsük meg a Földet. [Nem ezekkel a szavakkal mondta, de a lényeg ott van.]

    Ami japánt illeti, nem aggódok annyira miattuk. Igen gondolom elég nagy náluk a baj és évekbe beletelhet, mire rendbejönnek. De figyelembevéve, hogy a 2. VH után hova jutottak és milyen gyorsan...

    Végül pedig: Kérlek tégy mindenkinek egy szívességet és törd el a billentyűzeted.

    //helyesírási hibák, amiket elkövettem nem érdekelnek és senki ne is hívja fel rá a figyelmem. Előre is köszönöm.//
  • Balumann #164
    Nah ez még érdekesebb, most utánaolvastam jónéhány helyen. Az angol források, pl. az angol wikipedia is azt írja, amit te is, hogy lényegében csak a bányászoknál mutattak ki összefüggést a nagyobb mennyiségű radon sugárzás és a rák között, általánosságban viszont egyik kutatás ezt mondja, hogy ezen kívül is jelentős kockázatot jelent, más meg azt hogy nem.

    "Results of such ecological studies are mixed; both positive and negative associations, as well as no significant associations, have been suggested. The most direct way to assess the risks posed by radon in homes is through case-control studies. The studies have not produced a definitive answer, primarily because the risk is likely to be very small at the low exposure encountered from most homes and because it is difficult to estimate radon exposures that people have received over their lifetimes."

    A sulineten meg más magyar oldalakon viszont szinte egyértelműen azt írják, hogy a radon nem csak ott veszélyes.

    "A radon nagyrészt a talajból kerül a lakásokba, kisebb részt az építőanyagból, a vízből, a konyhai gázból és a levegőből származik. A padlón a legmagasabb a radon koncentrációja és felfelé csökken. Éjjel (ha csukva van az ablak) a radon felgyülemlik, a szellőztetés és az ajtók nyitogatása nyomán azonban ez csökken. A tél az igazán "radondús" időszak, mert ilyenkor kevesebbet szellőztetünk, ráadásul a fűtött, meleg levegő felfelé áramlik és kiszökik a nyílásokon és a kéményeken. Ezért a szobában lecsökken a nyomás és szinte szívja a talajból a radont. A radon koncentráció télen akár kétszerese lehet a tavaszinak.[...]
    Mit kell tennünk a kockázat elkerülése érdekében? A válasz egyszerű: szellőztetni, szellőztetni, szellőztetni télen is és nemcsak akkor, ha már "oroszlánszag" van.
    [...]
    A tüdőrák kockázata a radonnal kapcsolatban nehezen mérhető, mert nem tartózkodunk egész nap a szobában. A legtöbb európai országban figyelmet szentelnek ennek a veszélyforrásnak, akár úgy is, hogy támogatást adnak az átépítéshez is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1988-ban megállapított a radonnak és bomlástermékeinek rákkeltő hatását. Ennek ellenére Magyarországon a jogszabályok szerint a radonból származó sugárzás természetes eredetű, így hivatalos formában nem foglalkoznak a kérdéssel."

    Wikipediáról:
    "Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint a zárt terekben (például lakásokban) felhalmozódó radon felelős a tüdőrákos esetek 9%-áért és az összes rákos megbetegedés 2%-áért, dohányosoknál pedig a radon 25-szörös kockázatot jelent. A veszély rendszeres szellőztetéssel jelentősen csökkenthető. A tüdőrákot okozó tényezők sorában a radon a cigaretta után a második helyen áll."

    Nah akkor most melyik az igaz? :D