SG.hu

Interneten nézhetők a '40-es évek híradói

Papp Laci sorozatban üti ki ellenfeleit, népszerű a női pankráció, divatos a taftruha, és a világhírű bűvész, Rodolfo szórakoztatja a nagyérdeműt. Közben a Vörös Hadsereg hazánkba érkezik, a védekezést a nyilasok vezénylik, Horthy után Szálasi az ország élén, majd Rákosi tűnik fel a politika színterén. Újabb fekete-fehér felvételekkel gazdagodott a Filmhíradók Online gyűjteménye.

Az 1931-től 1943-ig terjedő időszak filmhíreinek bemutatásával indult szolgáltatás üzemeltetője, a Neumann Nonprofit Kft. keretei között működő NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) most ezeknek az éveknek a folytatását tárja a nagyközönség elé, egészen 1949 márciusával bezárólag. Az archívum a II. világháború során, és az azt követő években készült Hungarista Híradókat, Heti Híreket, MAFIRT krónikákat és az ún. UMFI híradókat adja közre.

A gyűjtemény új darabjai részben a II. világháború eseményeiről tudósítanak; ahogy a front közelíti Magyarországot, megjelennek a menekültekről, harcokról beszámoló hírek. A nyilasok hatalomátvétele éles váltást hoz, a védekezésről már fanatizmussal átitatott híradók készülnek. A háború után az újjáépítés, újrakezdés van a híradások középpontjában, ugyanakkor megfigyelhető, ahogyan átveszik az irányítást a kommunisták a híradók készítésében is. A politikai célzattól mentes rövidhírek pedig beszámolnak divatról, ünnepekről, sportról és tudományról - mindarról, amik teljesebbé tehetik képünket az akkori világról.


Papp Laci győz Bauer, osztrák ökölvívó ellen

A filmhíradók gyűjteménye részletes leírással rendelkezik: a Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek, évek, hónapok és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt, maga az elhangzó szöveg és a feliratok minden egyes szava is kereshetővé vált.

A filmhíreket a regisztrált felhasználók szabadon kommentálhatják és kulcsszavazhatják. Bármelyik filmhír egyszerűen beágyazható a felhasználó honlapjába vagy blogjába, de könnyen megoszthatók e-mailben vagy akár a közösségi oldalakon is. A Filmhíradók Online anyagai elsősorban oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgálnak, az üzleti célú felhasználás kizárólag az MNFA engedélyével lehetséges. A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált filmanyagokat a Neumann feldolgozásában, az általa üzemeltetett NAVA különgyűjteményének részeként ismerhetjük meg.


Nemzetiszocialista hatalomátvétel, 1944

A Filmhíradók Online 2009. november 5-ei indulásától 2011 márciusáig mintegy 500 ezer látogatót fogadott, és több mint 4 millió oldalmegtekintést ért el. A weboldal 2010-ben bekerült az audiovizuális archívumok nemzetközi szövetsége által kiírt FOCAL Awards londoni döntőjébe, az eFestival versenyen első helyezést ért el eKultúra kategóriában, elnyerte az Év Honlapja szakmai verseny különdíját, valamint a Magyar Tartalomipari Szövetség az elmúlt két év eFestival győztesei közül a Filmhíradók Online-t jelölte a 2011-es World Summit Award-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Uhh, ez nagyon durva volt. Na most elkezdtem szégyellni hogy magyar vagyok... Persze ezek ott nem a magyarságot minősítették, csak önmagukat, úgyhogy holnapra elmúlik.