Berta Sándor

Nagy-Britannia az eszközök számához mérné az internet díját

A szigetországi internetszolgáltatók azt javasolják, hogy a jövőben a felhasználók az alapján fizessék a díjakat, hogy az előfizetést hány készüléken használják.

Az új elképzelés elfogadása végleg lezárná az eddigi eszközfüggetlen tarifamodellek használatát. A vállalatok az ötletet azon a találkozón vetették fel, melyen a brit internetes cégek képviselői mellett politikusok és kormánytisztviselők vettek részt. Az egyeztetésen a napirendi pontok között szerepelt még az internetsemlegesség és a forgalommenedzselés kérdése is. A cél az lenne, hogy a jövőben sokkal jobban módosítható csomagokat lehessen kialakítani és kínálni az embereknek, s mindenki azután fizetne, hogy hány készülékéről akar internetezni.

Az előterjesztés lényege, hogy az előfizetési díjak az alapján változnának, hogy valaki csak egy PC-t használ vagy esetleg a notebookjáról és az okostelefonjáról is szörfölni, illetve levelezni szeretne. Emellett figyelembe vennék azt is, hogy ki milyen tevékenységre szeretné használni az előfizetését. Más konstrukciót kínálnának egy csak e-mailező és böngésző és mást egy sokat letöltő vagy online videókat gyakran néző személynek. Ezenkívül azt is vizsgálnák és a díj megállapításában az is szerepet játszana, hogy az előfizető mekkora adatforgalmat generál.

Mindez nem csak gyökeresen megváltoztathatná az online szokásokat és felboríthatná a családok költségvetését, de szakértők szerint akár az internetsemlegesség végét is jelenthetné Nagy-Britanniában. Most ugyanis minden online továbbított fájlt egyenrangúan kezelnek az internetszolgáltatók, ennek azonban vége lenne. Az ISP-k ezentúl a jelentőségük és az okozott forgalmuk alapján különbséget tennének a webes adatok, az e-mailek, a videók és más tartalmak továbbítása között. Ilyen szempontból az elektronikus levelek továbbítását megelőznék a VoIP-beszélgetések csomagjai, hiszen utóbbiakhoz szükség van egy bizonyos hang- és képminőség biztosítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rotyoka #17
  Nem latjak, ok csak a routerodat latjak mivel a belso halozatba nem tudnak bemaszni, ha megis meg feljelented oket es pert nyersz kemkedesert
 • Narxis #16
  Elvileg látják, hogy ha több gép működik egy cím alól, de hogy ezt ki figyeli 24 órában azt nem tom. Vagy pl. nekem már a 25/5-ös nethez a T-home egy olyan Cisco modemet adott ami egyben wifis router is, lehet azt is babrálhatják úgy hogy csak 1 géppel működjön, passz. Én amúgy kizártnak tartom, hogy ezt bevezessék, túl nagy melóval járna.
 • Narxis #15
  :DDDD
 • tatish #14
  És aki a munkájához használja a netet? Pl. én 2 hónapig reggelente 3-5 giga MXF videófile-t töltöttem le munkához, utána 2 hónap szünet, utána megint reggeli letöltés, ezek szerint 2 havonta csomagot kellene módosítanom (ami ha pl. 1 éves hűségszerződést írok alá akkor nem lehetséges) vagy megvásárolom a drágábbat és kb. a felét használom ki:)
  Majd ha képesek biztosítani azt hogy a minimális=garantált fel/le-töltési sebességet felemelik az előfizetett sávszél min.90%-ra akkor lehet joguk gondolkodni az ilyesmin. Úgy néz ki hogy ott is elgurult pár emberke gyógyszere és csak azt látják, hogy hol lehet több lóvét lenyúlni a userektől...
  Jut eszembe Fibernetes vagyok, ápr.1.től - mivel felvásárolta a környéket a UPC a Fibernettől - UPC-s leszek, szerintetek ez jó nekem vagy nem jó?
 • MaT #13
  Ebben az egeszben az a vicc, hogy eloszor kikene epiteniuk egy olyan halozatot, ami 100%-kosan mukodik es mindenkinek olyan sebesseget szolgaltatnak az orszag minden teruleten amelyet ebben az evszazadban, ilyen teknikaval az ember elvarna. Aki itt el az Egyesul Kiralysagban az tudja mirol beszelek. Csak, hogy egy peldat hozzak fel. En Skociaban vagyok, (varos mindegy, Nagy varos...) a British Telecom-mon kivul van meg 4 szolgaltato akitol internetet tudok berelni. Havi £19-tot fizetek (kb 6000 huf) egy 11Mb-tes kapcsolatert amibol 8-9-cet tudnak biztositani 24/7. kb 150-200 meterre vagyok a belvarostol ahol "allitolag" 18-24 Mb-tet biztositanak a szolgaltatok. 5 szolgaltato van ebbol egyedul az enyem adna meg ezt a savszelesseget, a tobbi az ugynevezett "peak time"-ban ami delutan 4-tol este 11-ig van nem garantalnak semmit, merthogy sokan hasznaljak az internetet ebben az intervallumban. A penzt termeszetesen ugyanugy kikell fizetned. (BT: £28 + £10 a telefon vonalert = £38 = 11e huf) Azert, hogy kapj egy teljesen megbizhatatlan, fos kapcsolatot... Voltam O2-vel is szerzodesben, "szelessavu" inernetet "biztositottak", delutan 4 utan a gmail-t nem tudtam megnyitni... Borzalmas, hogy mi van ebben az orszagban ilyen teren, es ezen dolgok ellenere ilyen idiotasagokat akarnak bevezetni... Holott az okosak is bevallottak mar sokszor, hogy fejleszteni kell a halozatot, mert szar...
 • Amergin #12
  Ott kezdődik, hogy a gyilkosság nem is gyilkosság, hanem csak "halált okozó testi sértés" (joglőr nyelven), ami ugye eleve lényegesen kisebb büntetési tétel, már ha egy bizonyos kisebbség tagja vagy. Felhízlalnak a börtönben, kijössz és ott folytatod, ahol abbahagytad, hiszen nem tanultál, így semmilyen munkát nem kapsz: vagy segíjeznek, vagy rabolsz vagy mindkettő.
  A tesvíred, aki segít az agyonverésben az meg csak "garázdaságot" követ el és felfüggesztettel már távozhat is.
  "Rend"...
 • Rotyoka #11
  Ember...

  Router.

  Máris egy készülék és használhatok alatta 5345345 at
 • gosub #10
  Pénz, pénz, pénz! Fizessetek többet! Kell az éhező netcégeknek és politikusoknak.
 • miszterjoe #9
  #7: Valaki egyszer itt egy hozzászólásban megmondta, hogy: "a felhasználó az kussoljon és csak fogyassza azt amit kap." ... nem pont ezt, de ez a lényeg. Így semmilyen tekintetben nem áll távol a mostani valóságtól.

  #8: pesszimista világkép: gyilkosságért max 20 év (jó maga viseletért felezik), illegális letöltésért halál büntetés, azonnali végre hajtással és a hozzátartozókra irreálisan magas pénzösszeg kiszabása.

 • Magiszter #8
  Hát igen. És ugye a mai világban többet kapna az aki ezt bejátszaná, mint egy gyerekgyilkos pedofil Al-kaloid tag. Szánalom.