Hunter

Kicsiben megvalósítható a vonósugár

A Star Trekben az Enterprise űrhajó gyakran alkalmazott vonósugarat, amivel különböző objektumokat húzhatott magához. Egy kínai tanulmány szerint ez a valóságban is megoldható, igaz jelen tudásunk szerint csak egészen parányi részecskékkel.

Amikor egy nem áttetsző felületre fényt vetítünk, az a fotonok nagy részét visszaveri a fényforrás irányába. Ezek a visszaverődő fotonok enyhe nyomást gyakorolnak az objektumra, eltolva a fényforrástól. Ha a szóban forgó objektum nagyon kicsi, akkor ez a nyomás már egészen jelentős is lehet, tényleges mozgást eredményezve, ugyanakkor ez leginkább a napvitorla elv leírása, ami pontosan az ellenkezője a sci-fik vonósugarai által kifejtett hatásnak.

Jun Csen, a sanghaji Fundan Egyetemen munkatársaival bebizonyította, hogy létrehozhatók olyan egzotikus sugarak, amik a toló- helyett húzóerőt érnek el egy objektumnál. A parányi, megközelítőleg egy ezred milliméteres részecskéknél a speciális sugár képes maga felé mozgatni a célpontot. Ehhez a fotonokon kívül elektromos és mágneses mezőket is létre kell hoznia a sugárnak, amik a célba vett részecskében egy időben több multipólust is gerjesztenek, ami fénykibocsátásra ösztönzi a részecskét. Ha a keletkező másodlagos fotonok kibocsátási szöge megfelelő, a teljes tolóerő negatívvá válhat, a negatív tolóerő pedig a fényforrás irányába történő mozgást eredményez.

A kutatók bemutatták, hogy az objektum alakjából és elektromágneses tulajdonságaiból megbecsülhetőek a keletkező másodlagos fotonok tulajdonságai, ezáltal létrehozható egy olyan sugár, amit ha ráirányítunk egy adott részecskére, akkor a részecske túloldalán kibocsátott fotonok nagyobb erőt fejtenek ki, mint a visszaverődő fotonok. Elvben tehát egészen a sugárforrásig el lehetne húzni a részecskét, magyarázták a kutatók.

Ez a megoldás alapjaiban különbözik a korábbi vonósugár elvektől. Az optikai csipeszek például egymást fedő lézersugarakat használnak olyan foltok létrehozásához, amikben molekulák, vagy más kis részecskék nyugalmi állapotban vannak. A folt mozgatásával a részecskék irányíthatóvá válnak, ez azonban nem nevezhető egy ténylegesen vonóerőt előidéző sugárnak. A kínai csapat eredményét David McGloin a New Scientist hasábjain "rendkívül érdekesnek és ígéretesnek" nevezte. "Ez a tanulmány egy új módszert kínál a mikroszkopikus részecskék optikai erők alkalmazásával történő mozgatásához és rendezéséhez" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolorado #25
    Ez hülyeség, a mágnesesség nem hat minden szénre, csak a ferromágneses és a paramágneses vegyületekre... Elképzelhető műanyagból mágnes, vagy olyan műanyag, amit vonz a mágnes, de olyan mágnes, ami vonzza a közönséges anyagot nem.

    A mágneses térnek semmilyen élettani hatása nincs. Az elektromágneses térnek lehet. Pl a mikrohullám a mobiltelefonból gerjeszti a molekulák forgási állapotát, ezért hathat az agyra. De az állandó mágneses tér nem.

    Ez anyagszerkezet.


    B0nFire, középiskolában felmentésed volt fizikából?
  • Gery13 #24
    és igen.
    itt jön a képbe az antilézer...
    igen tudtam
  • Inquisitor #23
    Ez miben tér el az évtizedek óta ismert és jó ideje használt "lézer csipesz" megoldástól?
  • B0nFire #22
    Kérdezz meg egy fizikust, vagy egy olyat, akik ilyeneket írnak!
  • l300d #21
    egeszen addig amig olajbol nyerjuk az energiat nem is fogjak megvalositani. De ha eljon az az ido mikor jol szajba szeretkezik az arabokat meg a new yorki bankarokat es vegre mas energiaforras utan nezunk akkor biztos hogy meg fogjak valositani
  • pasi29uk #20
    .itt olvastam egy bértroll cikket, de pacc mijé jutott ecömbe.
  • servell #19
    nemár, ez már volt hír egy fél éve... -.-"
  • Csirke4 #18
    Mitjelent az hogy kvantumokban terjed?
  • Csirke4 #17
    Miért vontatnák magunkat oda? Idevontatjuk a bolgyót. Aztán ha nemtetszik belevontatjuk a napba azt csá.
  • B0nFire #16
    Én úgy tudom, hogy a fény néha hullámként, néha részecskeként viselkedik. Ún. kvantumokban terjed.

    Darth Sith: igen, igazad van. Mindazonáltal azt a sorozatát nemigen tudtam komolyan venni, annak ellenére, hogy nem vitatom, hogy nagy tudású szakember.