Hunter

Növeli a mobilhasználat az agy glükóz-felhasználását

Szinte a mobiltelefonok megjelenése óta folynak a viták az eszközök káros vagy nem káros mivoltáról. Most egy kutatócsoport felfedezte, hogy a mobiltelefon-használat az antennához legközelebb eső területeken kapcsolatba hozható az agy megnövekedő glükóz anyagcseréjével, eredményük jelentőségével azonban még nincsenek tisztában.

A kutatás mindenek előtt leszögezi, hogy a mobilhasználat és az agydaganatok kialakulása közötti összefüggéseket vizsgáló múltbeli tanulmányok ellentmondásosak, többségük a mobiltelefonok ellen szól, azonban koránt sem mindegyik. A mobilok rádiófrekvencia-modulált elektromágneses mezőinek (RF-EMM) emberekre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok vegyes eredményeket hoztak, ráirányítva a figyelmet az agyfunkciókra gyakorolt hatások vizsgálatára.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete által Nora D. Volkow vezetésével elvégzett új tanulmányában 47 önként jelentkező vet részt. Az alanyok bal és jobb füléhez mobiltelefont helyezve pozitron emissziós tomográfiával (PET) felvételeket készítettek az agyról. A letapogatást kétszer végezték el, az elsőnél a jobb oldali telefont 50 percen át bekapcsolva tartották, a másodiknál mindkét telefon kikapcsolt állapotban volt, majd kielemezték az agy metabolizmusa és a rádiófrekvencia modulált elektromágneses hullámok amplitúdója, vagyis egy hullámcikluson belüli maximális kitérésének nagysága közötti összefüggéseket.

Az eredmények szerint a teljes agyi anyagcsere nem mutat eltéréseket a ki- és a bekapcsolt állapotoknál, azonban jelentős területi hatásokra lettek figyelmesek. Az antennához legközelebb eső agyterületek, az érzelmekért felelős orbitofrontális kéreg és a temporális pólus anyagcseréje bekapcsolt állapotnál 7 százalékkal emelkedett a kikapcsolthoz képest. "Az emelkedés mind az abszolút, mind a normalizált metabolizmusnál jelentős összefüggést mutat a becsült elektromágneses mező amplitúdókkal" - jegyzi meg a tanulmány. "Ez azt jelzi, hogy várhatóan azoknál a területeknél a legnagyobb az RF-EMM-elnyelődés, amik a legmagasabb glükózmetabolizmus-növekedést tanúsítják."

"Az eredmények azt bizonyítják, hogy az emberi agy érzékeny az RF-EMM hatásaira" - mondta Volkow, aki hangsúlyozva, hogy a hatás agyra gyakorolt mechanizmusa még nem ismert, nem ment ennél messzebbre menő következtetésekbe.

Henry Lai, a Washington Egyetem kutatója az eredmények fényében további vizsgálatokat sürget. "Fontos kérdés, hogy vajon az agy glükóz metabolizmusa krónikusan nő egy a tanulmányban használtaknál magasabb rádiófrekvenciás energiájú vezeték nélküli telefon rendszeres használatától, vagy sem? Tisztázni kell a potenciális akut és krónikus egészségügyi hatásokat" - írja kommentárjában Lai, aki más markereket is megvizsgálna, többek közt az ingerület-átvivő anyagokat, a neurotranszmittereket és az agykémiai tevékenységeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #28
    "magyarországon kb. 15 éve használnak mobiltelefont, én nem hallottam arról hogy az agybetegséges száma drasztikusan megnőtt volna vagy hasonló. "
    még! Mi van akkor ha ez is olyan mind a DDT volt. Majd a srácaink fognak szívni.

    ÉRdekes kutatás: a 30-40 közötti fiatal felnőtek körében a top vezető betegség a here rák. Sajnos ezt első kézből tudom. Viszont az orvostudománynak foggalma sincs, hogy miért. Kutatások már bizonyították, hogy a rendszeres nagymennyiségű fű fogyasztása herekot okozzhat, de ez nem indogloja az ilyen méretű elterjedését. Most ott tartanak, hogy a mobil is okozhatja, ui. a most ebbe korba lévpő emberek gy.k. gyerek koruk óta mobiloztak, vagy kozzá jutottak. Ráadásúl régen sokan a zsebükbe hordák, pár cm-re a játékostól.

    Ami tény: jót nem tesz. Olyan nincs, hogy kapja az ember az mw-nyi sugárzást és az nem okozz semmit. Ja rövidtávon nem is.... 20-25 év távlatából már igen.
  • halgatyó #27
    Erre mondhatjuk azt, hogy bizalmi kérdés elsősorban (információ-megbízhatóság vs. manipulált infók)
    A közfelfogás a nagy és tőkeerős cégek megbízásából végzett kutatásokban nem túlságosan bízik, ez társadalomlélektani alaptörvény. (Jó okkal nem bízik)
    Vagyis az ilyen kutatásoknak meggyőző erejük nincs. Elvégzésük -- jó sok pénzért -- inkább a cégvezetés lelkiismeretének a megnyugtatását szolgálhatja.

    Van azonban egy igen furcsa része a közvélekedésnek, ami iránt annál erősebb kételyünk támadhat, minél jobban belegondolunk:
    A különféle technikai eszközök káros hatását "bizonyító" vizsgálatokat /cikkeket /kinyilatkoztatásokat /megállapításokat
    valami miatt függetlennek és pártatlannak gondoljuk (pontosabban gondolják sokan)
    Csakhogy ez egyáltalán nem biztos!
    Attól, hogy egy vizsgálat vagy egy kinyilatkoztatás mögött nem látjuk (vagy sokan nem látják) a megbízót, az irányító, támogató, pénzelő erőt, attól az még nagyonis létezhet!!!!
    (Sőt, sok esetben láthatóan létezik is, ne akarok offtopic példákat felhozni)

    Ezt csak általánosságban írtam le, NEM a mobiltelefonra vonatkoztatva. Ugyanis konkrétan a mobitelefon káros hatását taglaló vizsgálati eredmények mögött én sem látok háttér-erőt (pedig egy kis háttérhatalmi agyalásért nem megyek a szomszédba, ezt sokan tudják)
  • torreadorz #26
    "Már 2006 ban leírták hogy "csupán" 240%-kal nagyobb az esély a rákra az intenzív mobilozók körében"

    És arról tudtál, hogy az intenziv vizet fogyasztók körében 240%-kal nagyobb az esély a halálra? Bárki aki egy órán belül megiszik mondjuk 3-4 liter vizet, jó eséllyel belehal.
  • philcsy #25
    Ezért írtam hogy általában, és hogy bejárta a világot még mielőtt bármit is bizonyítottak volna.
  • aaaaa #24
    Na persze. Mert rákot csak a radioaktív sugárzástól kapatsz ? Csak kiállsz a napra jó ideig és az UV-tól is simán bőrrákot kapsz. Volt nem egy ember akinek érdekes módon azon az oldalon alakult ki agytumor, ahol a mobilt használta. Biztos merő véletlen. Már 2006 ban leírták hogy "csupán" 240%-kal nagyobb az esély a rákra az intenzív mobilozók körében. Cikk Persze egy ilyen cikkre írnak száz másik, "semmi összefüggés nem mutatható ki" tanulmányt a mobilcégek megbízott "szakértői".
  • Merces #23
    szerintem meg Móriczka logikára épül az egész rákosdi lásd:telefon=>sugárzás=>rádióaktivitás=>rák FAIL.....
  • tomcsa4 #22
    Törvény szabályozza már a sugárzás mértékét. Kénytelnek betartani a gyártók, ha a piacon szeretnének maradni.
  • adler30 #21
    Nekem van mobilom és barátnőm is,de az agyam a csajtól károsodik jobban tuti
  • JL666 #20
    meg ha ki is alakul agyrák nagyon sok emberben éhen halna...
  • Garrett27 #19
    Ha jól tudom egy agyrák nem szokott úgy hirtelenjében kialakulni. Ezen kívül tizenöt évvel ezelőtt még nem volt annyi mobilhasználó mint ma. Másfelől a gyártók valamelyest engedtek és csökkentették a sugárzás mértékét a mobilokban - ezzel elismerve, hogy a kutatások mégse zárják ki annyira a daganatok képződését.