Hunter

Robonauta is utazik a Discoveryn

A Discovery űrsikló utolsó legénysége egy robottal gyarapodott, amitől a Nemzetközi Űrállomáson dolgozók életének kényelmesebbé tételét várja a NASA.

A humanoid Robonaut 2 ma, február 24-én magyar idő szerint 22 óra 50 perckor indul az űrállomásra, ha az időjárás is kegyes lesz a kilövéshez. Az R2 az amerikai űrügynökség által kifejlesztett robot segéderő első, a gyakorlatban is bevetendő prototípusa, melynek feladata az emberi legénység mindennapi tevékenységének és karbantartási munkálatainak segítése. A kutatók egyfajta tesztágyként tekintenek rá, ami hasznos támpontokat nyújthat a jövő robotűrhajósainak kifejlesztéséhez, melyekre az emberek társaként és nem helyetteseikként tekint az űrügynökség, magyarázta John Olson, a NASA Kutatási Rendszer Integrációs Hivatalának igazgatója.

A Robonaut 2 lesz az első űrben szolgálatot teljesítő humanoid robot. A 2,5 millió dolláros szerkezet egy fejből és egy törzsből áll, amihez két finomra hangolt kar is társul, melyek alaphelyzete kissé egy ütni készülő bokszoló kéztartására emlékeztet. A torzó 101 centiméter magas és megközelítőleg 150 kilogramm súlyú, a NASA a General Motorsszal közösen fejlesztette ki. Az autóipari óriás ugyancsak hasznosítani kívánja a robotot, természetesen a gyáraiban, a Földön.


A robot főként alumíniumból és acélból áll, fejében öt kamera kapott helyet, ezek egyike egy infravörös egység, ami a szájában helyezkedik el. A kamerák sztereo látást és mélységészlelést biztosítanak számára. A robot agyaként 38 PowerPC processzor szolgál, rendszerei energiaellátásához az R2 egy hátizsákot is kapott, amikbe akkumulátorokat zsúfoltak készítői. Karjaival, amik jól tagolt ujjakban végződnek, egyenként körülbelül 9 kilogramm felemelésére képes, és ugyanazokat a szerszámokat tudja velük használni, mint az űrállomáson dolgozó asztronauták.

A Discovery legénysége az állomás amerikai Destiny laboratóriumában fogja üzembe helyezni a Robonaut 2-t, ahol több tesztet is elvégeznek rajta. A cél, hogy lássák, mire is képes valójában a robotsegítő, hogyan tud az űrhajósok mellett dolgozni, könnyebbé téve az űrállomás működtetését. "A Robonaut űrben való használatával többet tudhatunk meg arról, hogyan tudnának a robotok több feladatot átvenni az űrhajósoktól, először csak a mindennapi dolgokból, majd a veszélyesebb feladatokból is" - mondta Scott Higginbotham, a Discovery STS-133 küldetés egyik felelőse.

A Robonaut 2 elvileg már nem csupán belső, de külső űralkalmazásokra is használható, bár a most utazó szerkezetet még nem látták el a szélsőséges külső hőmérsékletek tűrésére alkalmas védelemmel, azonban a jövő robotjai már az űrállomás külső részein is helyet kaphatnak, segítendő az űrsétákat és más bonyolult és veszélyes feladatokat. Fejlettsége ellenére az R2 még mindig a kezdetet jelenti az űrutazásba és űrkutatásba bevont robotok sorában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raptorjesus #45
    gondolom mágnese a talpa.... Bár az meg a rendszereknek nem biztos hogy jót tenne.
  • raptorjesus #44
    Ez a robot DATA ükükük-apja:)
  • Merces #43
    ..aha csak abban különbözik a véleményünk hogy szerintem korai, majd ha nem százötven kiló lesz hanem negyven, meg nem kilenc kiló nyomatékot tud adni hanem mondjuk százat és lesz neki valami standard rögzitő rendszere....
  • teddybear #42
    Valamikor ki kell próbálni, hogy egyáltalán működik-e a dolog.
    Ez az éles teszt. Ha megy, megépítik a végleges változatot, amit már kívül is lehet használni.
  • Merces #41
    az lehet de nem hiszem hogy egy félkész szart fel kell küldeni jó drágán....na majd kiderül mit alakit lehet hogy tévedek és nem csak űrszemétnek jó......
  • philcsy #40
    "Súlytalanságban mi értelme?"
    Így lehet az erejét a legegyszerűbben megadni laikusoknak.
  • MsUser #39
    Ezért a hírért válik érdekessé az a hír hogy egy ANDROID-os gyári telefont küldenek fel a világűrbe tesztelési céllal ha beválik akkor több millió dollárt spórolnak az ezáltal kiváltható vezérlő egységen!
    2,5 millió dollár egy fél robotért, de ezzel menyit megtakarítanak nem kér enni, az akkumulátora akár több utat is kibírna, és nem kell több oxigént sem ellátmányt a világűrbe juttatni, fontos szempont a kilók lefaragása nem tudom a pontos váltóját de dollárban meg van határozva hogy egyetlen egy kiló mennyibe kerül hogy feljusson a világűrbe. Nem beszélve az életvédelmi szempontokról azért ha elérik hogy külső munkálatokra is alkalmas legyen, akkor már nem lesz mindegy ki megy ki az űrbe a sugárzásnak kitéve magát! Már rég meg kellett volna hogy tegyék, mármint a fejlesztést ez fontos az egész űrkutatásnak, a rendkívül hosszútávú utakra is akár elküldhetnek több lehetőséget kínáló expedíciókat!
  • Merces #38
    szerintem meg a generalmotors keze mélyen benne van a szenátus valagában azért kellett fellőni ezt a mihaszna göcsöt.......
  • Sir Quno Jedi #37
    A jól kiképzett űrhajós túl drága ahhoz, hogy az űrben császkáljon, kockáztatva az életét, hátha egy kósza mikrometeor kinyírja. Az a dolga, hogy bent dekkoljon az űrhajóban és ha kint szerelni való akad, akkor beül a vr-be és szépen a robottal odakint megszereli amit kell. Mindeközben az űrhajó biztonságos mélyében csücsül és kávét csürcsölget szívószálon. Ha meg a meló túl sokáig tart, akkor a haverja ül be helyette később és az folytatja a melót, ezt akár napokig is ismételve.

    Ez lenne a lényege a gépesítésnek. Arról nem beszélve, hogy kritikusabb szereléseket a földről iránytva is elvégezhet így a lenti személyzet. Mégis más az, ha egy berendezést a saját tervezőmérnökei buherálgathatnak a földi központból. Ez új távlatokat nyit. Míg a földi személyzet és a robot szervizel, addig a hajó legénysége végezheti a napi rutinját, a méréseket és kísérleteket, amiért valójában odaküldték őket, ezzel súlyos milliókat takarítva meg (nomeg időt).
  • MacropusRufus #36
    http://en.wikipedia.org/wiki/Robonaut

    "The latest Robonaut design is the R2, which is capable of moving its arms up to 2 m/s and has a 40 lb. payload capacity. Its hands have a grasping force of roughly 5 lbs. per finger."

    nos ez alapján egy karja 18,14kg tud felemelni és az újai meg kb. 2.2kg.
    látta itt valaki a 9kg?
    Honnan van ez az idióta szám?