Berta Sándor

Apple-jelentés a beszállítóknál tapasztalható körülményekről

A Steve Jobs vezette cég munkatársai a partnercégeknél tartott vizsgálatok során 127 üzemben 37 szabálytalanságot fedeztek fel. A beszállítóknál gyermekmunka éppúgy előfordult, mint veszélyes anyag használata.

Az Apple 2007 óta rendszeresen vizsgálja a partnervállalatainál uralkodó munkakörülményeket és évente jelentést ad ki Supplier Responsibility Report címmel. Az idei 25 oldalas dokumentumból ismertté vált, hogy a beszállítók 127 üzemében összesen 37 szabálytalanságot tártak fel az Apple szakemberei. Tíz társaságnál összesen 91 gyermekkorú személyt foglalkoztattak. A legsúlyosabb eset az volt, amikor az egyik társaságnál 42 gyermekmunkást találtak. Az Apple rendkívül súlyos döntést hozott: mind a tíz vállalattal azonnali hatállyal megszakított minden munkakapcsolatot, a többi partnercéget pedig arra utasították, hogy a jövőben jobban ellenőrizzék az alkalmazottak korát.

Az egyik üzemben 137 dolgozó volt kitéve a rosszul szellőző termekben az N-hexán nevű vegyi anyag károsító hatásának. Az anyag hatásai miatt mindegyik ember egészségi állapota romlott. Az érintett társaságot arra utasította az Apple, hogy a vegyi anyagot soha többé ne használja és javítson a termek szellőzésén.

Az amerikai cég különösen szigorúan vizsgálta meg a Foxconn gyáraiban uralkodó munkakörülményeket. Mint ismeretes, a Foxconn üzemeiben 2009 júliusában öngyilkossági hullám kezdődött, amikor egy kínai munkás elveszítette egy iPhone prototípusát, majd önkezével vetett véget az életének. Tavaly május végére a Foxconn üzemeiben öngyilkosságot elkövetők száma már tízre emelkedett. A dolgozók a munkakörülmények miatt annyira elkeseredtek, hogy a végrehajtott fizetésemelésre tüntetéssel válaszoltak.

A mostani vizsgálatok súlyát jelzi, hogy azt Tim Cook, az Apple jelenlegi első embere személyesen hajtotta végre. A helyszíni szemle végén a szakember és kollégái azt javasolták a Foxconn vezetőinek, hogy javítsanak a foglalkoztatottak szociális helyzetén. A beszállítók több mint 40 százaléka nyilatkozott egyébként úgy, hogy a megbízást adó konszern először végzett náluk munkahelyi ellenőrzést. Az Apple szakemberei 2007 óta közel 280 üzemet vizsgáltak meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GiXXXer #6
    Kussolj és menj te is!
    Aztán majd meglátod, milyen is, és ha tényleg jó, akkor maradhatsz is, senkinek nem fog hiányozni egy ilyen fennhéjázó macska jános.

    Én Apple-ből csak az idaredet meg jonatánt tartom valamire... :P
  • farxis #5
    hüje kis köcsögök! nem elékszenek meg azzal az igen csak jónak számító fizetésel amit kapnak, és lelkiismeretfurdalást okoznak Steve Jobs bácsinak, aki már így is beteg szegény. Hazudoznak itt a rosz körülményekről! Kussoljanak és gyártsák inkáb az iphonet!
  • chuky123 #4
    Erről nem az apple tehet hanem az "alvállalkozók"
  • Szefmester #3
    Az ő bajuk ha a divatot követve gondolkoznak a józan ész helyett.
  • moikboy #2
    Ettől még jelen esetbem követendő példa lenne az Apple...
  • Iridescent #1
    Na a sok sznob jól megszívja, mert drágább lesz a következő hulladék I akármilye...