HENT hírlevél

Blokkoltatná a kalózoldalakat a brit kormány

A brit kormány illetékes minisztere felszólította a kommunikációs hatóságot, hogy adjon tájékoztatást arról, technikailag hogyan kivitelezhető és az internetszolgáltatók számára milyen költségekkel jár egy kalóztartalmakat kínáló weboldalhoz történő hozzáférés blokkolása.

A kalózoldalak blokkolására vonatkozó intézkedés a tavaly májusban elfogadott kalózkodás elleni törvény, a Digital Economy Act (DEA) rendelkezései között szerepel. Az illegális letöltők figyelmeztetését is tartalmazó törvény végrehajtását egyelőre nem kezdte meg a jogszabály elfogadását követően alakult új kormány, mivel a kritikusok folyamatosan támadják a rendelkezést. Legfőbb érvük, hogy mivel a leköszönő Brown-kabinet közvetlenül a választások előtt vitte keresztül a törvénytervezetet a parlamenten, nem jutott elegendő idő az intézkedések, és azok következményeinek kielégítő megtárgyalására - írja a BBC News.

Jeremy Hunt, brit kulturális államtitkár a napokban felkérte a helyi médiahatóságként működő Ofcom-t, hogy vizsgálja meg a törvény egyes rendelkezéseinek végrehajthatóságát. Az államtitkár közölte, a kalózoldalak esetleges blokkolásának lehetőségét nem ellenzi, ugyanakkor meglátása szerint nem egyértelmű, hogy a gyakorlatban az intézkedés hogyan kivitelezhető. Ezért kérte az Ofcom illetékeseit, adjanak tájékoztatást arról, megoldható-e egy bizonyítottan jogsértő weboldalhoz történő hozzáférés blokkolása, kivitelezhető-e, hogy a weblapnak csak bizonyos részeit blokkolják, mindez milyen hatással járna, és milyen anyagi terhet jelentene a blokkolást végrehajtó internetszolgáltatókra nézve.

Hunt hozzátette, a törvény ezen pontjának pontosítására vonatkozó javaslatot a Your Freedom nevezetű weboldalon keresztül kapta a kormány, amelyet azért hoztak létre, hogy az állampolgároknak teret adjanak arra, hogy elmondhassák véleményüket a hatályos és elfogadás előtt álló jogszabályokról, és jelezzék, ha olyan törvény van érvényben, amelyet legszívesebben visszavonatnának. Az államtitkár szerint figyelembe veszik a weboldalra érkezett reakciókat is a kalózkodás elleni stratégiájuk kialakítása során.

A DEA jelenleg bírósági felülvizsgálat előtt áll. Tavaly novemberben két internetszolgáltató kérelmének helyt adva rendelte el a legfelsőbb bíróság, hogy az illetékes bírósági testület vizsgálja meg, hogy a kormány az uniós előírásoknak megfelelően járt-e el a törvény elfogadtatása során, továbbá, hogy a jogszabály összhangban áll-e az EU személyes adatok védelmére és az e-kereskedelemre vonatkozó irányelveivel. Az áttekintésre előreláthatólag márciusban fog sor kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #1
    hjahh. blokkolni mindent lehet, de a legegyszerubb egy olyan genetikai szelekcio volna, amely meg a szuletes elott eldontene, hogy ki fog letolteni. mert letolteni az fog, akit a mondanivalo erdekel(tehat gondolkodik=nincs helye a vilagban), es ezek az emberek amugy sem vennek meg a cd-t/dvd-t/blue ray-lemezt, vagy memoriakartyat. ezeket az erdekli, hogy mirol van szo? ha tetszik a dolog, akkor meg megveszi. egyszeru ez, de lehet bonyolitani.