Berta Sándor

PirateBox: fájlcserélés akár útközben is

Egy professzor oktatási célból készített egy különleges, halálfejes dizájnú megosztó eszközt, hogy megkönnyítse a hallgatók közötti együttműködést, emellett vitát akart elindítani körükben a kérdésről.

David Darts, a New York-i Steinhardt Egyetem művészeti professzora egy olyan eszközt készített, amely bárhol és bármikor lehetővé teszi az online adatcserét. A stílusosan PirateBoxnak elnevezett készülék magában egyesít egy egyszerű webszervert és egy WLAN-routert. A szakember eredetileg azért alakította ki a különleges, halálfejes dizájnú dobozt, hogy megkönnyítse hallgatói együttműködését és talán maga sem gondolta, hogy az eszköz ennyire népszerű lesz.

A PirateBox működési elve rendkívül egyszerű: ha bekapcsolják, azonnal létrehoz a környezetében egy WLAN-hálózatot, amelyhez a felhasználó teljesen névtelenül hozzáférhet. Ha valaki csatlakozik a rendszerhez, akkor egy böngésző és egy webes interfész segítségével adatokat tölthet le vagy fel. A Debian Linux alatt futó Python-szerver semmilyen felhasználói adatot sem tárol és a rendszert kifejezetten úgy tervezték, hogy megőrizze használója névtelenségét.


Darts az első prototípust még kifejezetten oktatási célokra szánta, a készülékkel számos fájlt tett elérhetővé. Később már a hallgatói is megoszthatták egymással a különböző anyagokat. Természetesen nem tartott sokáig, mire a diákok rájöttek, hogy a PirateBox kiválóan alkalmas a zenék és más fájlok megosztására is. "A fiatalok elég értelmesek ahhoz, hogy a legális zenei letöltések esetén se használják a hagyományos egyetemi hálózatokat" - közölte a professzor.


Darts elmondta, hogy a táskára emlékeztető doboz klasszikus kalózzászlós dizájnját művészeti provokációnak szánta. Ráadásul így mindenki számára azonnal világos, hogy a berendezés a tartalmak névtelen csereberélését teszi lehetővé. A szakember egyúttal azt szeretné, hogy az eszköz komoly szerzői jogi vitákat is kiváltson. Éppen ezért választott nyílt forráskódú szoftvereket és tette elérhetővé a PirateBox építési útmutatóját. Így már mindenki elkészítheti a saját változatát. Ehhez többek között csak egy WLAN-routerre és egy flashmemória-kártyára vagy USB-kulcsra van szüksége, az egész beruházás költsége körülbelül 100 dollár. Az összeg azonban nőhet, ha a készüléket akkumulátorról akarjuk működtetni.


A PirateBox prototípusa egy Seagate Free Agent Dockstar hálózati adapterből, egy Asus WL330GE WLAN-routerből, egy USB-s flashmemória-olvasóból, egy SanDisk 16 gigabájtos memóriakártyából, egy Pirate Dum Launch Boxból és egy Energizer XP8000 akkumulátorcsomagból áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DarvasGeza #18
    Hadd lássák csak, és akkor mi van? Pontosan addig amíg nem tudják visszafejteni a 128 bites szimmetrikus kulcsokat , akár le is térdepelhetnek elém bő nyállal !

    Bizonyítsák be hogy kalóz filmet töltöttem le !

    Addig amíg nincs ellenem bizonyíték addig ártatlan vagyok.
  • chuky123 #17
    Én ennek nem sok értelmét látom
    Most is tudnak enélkül csereberélgetni a diákok egymás közt pl blouetoothon keresztül vagy ad-hoc wifin keresztül e nélkül.
  • RecoPhile #16
    Attól, hogy titkosítod az adatcsomagodat azzal még nem vagy bebiztosítva, hogy nem látják, hogy mennyi adatcsomag töltődik le a gépedre. Szóval csak annyit érsz el, hogy fingjuk sincs hogy mit töltesz, csak azt hogy bazi nagy adatcsomagot küldesz/kapsz és ez ellen nincs védelem.
  • Sir Quno Jedi #15
    Jah, lehet, hogy igazad van. Akkor meg nem sok értelme van, egy wireless nas ugyanezt tudja kb., csak minek. Vírusgyűjtőnek jó.
  • Sir Quno Jedi #14
    Na tisztázzuk:

    Akinek ilyen nyitott hálózata van és cég(!), annak kötelessége (lenne) tűzfalat és tartalomszűrőt üzemeltetni, nyilván szűrik a csomagokat és torrentezni MÁR nem fogsz a nyitott hálózatukon. Ha mégis, az naaagyfokú amatőrségre vall részükről. :D
  • Sir Quno Jedi #13
    Ugyan, csak idő kérdése, a rossz dolgok gyorsan terjednek.
  • RecoPhile #12
    Kevered németországot USA-val.
  • kifli #11
    Szóval ha bemegyek mekibe, és ott az open wifi segítségével, valami bűntényt követek el, akkor a mekdot basszák meg?
    Esetleg egyetemen? Van olyan nyitott hálózat, ami nem kér azonosítást, szerintem ez azért nem ilyen egyszerű.
  • Rotyoka #10
    Most hírtelen elképzeltem, hogy felülök valami buszra, és ezt leteszem magam mellé, majd megosztok 1 tera pornót, és mindenki a végállomásig megy a buszon mert szívják le a szerverről :D
  • DarvasGeza #9