Gyurkity Péter

Stratégiai váltásra készül a Nokia

A cég ugyan még mindig az első számú okostelefon-gyártó, ám részesedése folyamatosan csökken, ezért komoly váltásra készülnek - szóba jöhet a rivális mobil operációs rendszerek támogatása is.

A várható váltásról maga Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója tett említést elemzők előtt, nem sokkal azután, hogy ismertették a legutóbbi negyedéves eredményeket - amelyek ezúttal sem voltak túlságosan biztatóak. Arról ugyan még folyik a találgatás, hogy pontosan mit is jelent majd ez a fontos lépés, ám már most kirajzolódik néhány lehetséges alternatíva.

A cégvezető többek között elmondta, hogy alaposan megváltozott az a játszma, amelyben hosszú évek óta jelen vannak. Immár nem elsősorban készülékek, hanem komplett ökoszisztémák vetélkedéséről van szó, itt pedig nem állnak olyan jól, mint korábban, amikor mindössze érdekes telefonokkal kellett előállniuk.

A mobil eszközök szorosan összekapcsolódnak, összefonódnak az asztali megoldásokkal, valamint a különböző szolgáltatásokkal, itt pedig az olyan riválisok, mint például az iOS, az Android, illetve a Windows Phone 7, sokkal jobban állnak. Különösen az Android terjeszkedése jelent nagy kihívást a gyártó számára, a szoftvert ugyanis számos vállalat veszi igénybe saját eszközeinél.

A Nokia legfontosabb feladata továbbra is az egyedi technológiák előállítása és sajátos felhasználói élmény biztosítása lesz, itt azonban a Symbian már nem olyan egyértelmű választás, mint amilyen eddig volt. Könnyen előfordulhat, hogy a cég a februárban tervezett bejelentéssel az Android, avagy a Windows Phone 7 mobil platform alkalmazását közli majd, bár erről hivatalos információ eddig nem látott napvilágot. Mindenképpen érdekes lenne azonban egy ilyen lépés, és egyúttal biztosítaná, hogy nem maradnak le vészesen a gyorsan növekvő riválisoktól a szoftveres oldalon.

A Nokia egészen pontosan február 11-én jelenti majd be a stratégiai váltást - kíváncsian várjuk, mit is takar mindez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #44
    meegoval..
  • Madve #43
    "Mindkettőt imádom (n8 ip4) az androidot részemről hagyom a használj ubuntut arcoknak."

    Amúgy meg nokiának amúgy sem feküdne egy zárt rendszer, amire nem tudna szabadon fejleszteni. Anélkül nehézkes lenne hardveres újdonságokat bepakolni a telefonjaiba.

    Csak szólok, hogy kezdheted a symbiant is utálni, mivel már az is nyíltforrású egy ideje, szóval ebben hasonlít androidhoz.

    Ubuntut meg én is használok, ha win7 nem olyan lenne, mint amilyen lett (többek között egy csomó linuxból lenyúlt cuccnak is köszönhetően)akkor már végleg le is írtottam volna minden wint a gépeimről.

    De ha ennyire tartózkodsz a nyílt forrástól, akkor vlc-t se használj filmlejátszásra, ne használj divx-es dvd lejátszót, sem routert, de még egy mp3 lejátszós autórádiót se vegyél. Mellékesen meg ha nem vagy hard gamer, vagy nem vagy nem valami spec programot használsz amit csak win alá írtak meg, akkor nem is feltétlenül tűnne fel, hogy linux van a gépeden, mivel a populárisabb programokat már linuxra is fejlesztik egy ideje, gondolom microsoftnak már nincs annyi pénze, hogy mindenkit fizessen, hogy csak az ő rendszerére fejlesszenek, és így tegyenek winfüggővé. Miután a programok ott vannak, az bőven elég az átlagfelhasználóknak, mivel általában csak egy maroknyi programot használ a többség, és számukra az oprendszer meg csak arra van, hogy elfuttassa ezeket, szinte soha nem nyúlnak máshoz, ami az oprendszert "érintené".

    Egy egyszerű teszt: Egy nyelvtudás nélküli ember gépére rakj fel egy angol windowst, de minden programot magyarra állíts, vagy annak a magyar verzióját telepítsd. Amikor az elején bootoláskor meglátja a welcome feliratot, és bepánikol, hogy nem magyar, akkor mondj neki annyit, hogy nem kell megijedni, minden magyar, ami meg angolul van, azzal meg úgysem találkozik. Nekem eddig mindig az jött ki, hogy igazam van. Innentől tökmindegy mi van a gépen, ha az a maroknyi program elérhető az adott rendszerre.
  • Madve #42
    "Szóval nemtom hova férne itt be a Nokia."

    Oda, hogy nokia még mindig jó hardvert gyárt, és ha pl. párhuzamosan árulná ugyanazt a típust symbiannal, androiddal, esetleg maemo-val még akkor sem biztos, hogy vezető helye lenne az androidos telefonok között, de összességében darabszámra vezető maradna. Egyébként meg elég unalmas lenne, hogy bármilyen márkát veszel, mindenáron androidot kapsz.
  • Madve #41
    "Szerintem sokkal több fantázia van benne, mint a Symbianban és a Nokia rendszere pár éven belül már csak az alsó és közép kategóriás telókban lesz megtalálható."

    Elméletileg tényleg nem várható több verziólépés symbian esetében, csak a jelenlegi 3-as verziót feljesztik tovább, és mint írtam megkap mindent amit eredetileg a 4-be szántak.

    De pl ios esetében sem vagyok biztos, hogy nem fog komolyabban visszaesni a népszerűsége, ha meg wp7 is ilyen korlátozott marad, akkor az sem lesz hosszú ideig a csúcskategoriás szériában. Maemo, vagy android, esetleg egy újabb sokkal életképesebbnek tűnik hosszú távon.
  • Madve #40
    "A theme-ekre gondolsz?"

    Nem. Shellre. Itt van egy pár videó: spb mobile shell
    Ez meg 2 félét is mutat: spb+ndesk
    Itt meg spb összehasonlítva androiddal: spb+android

    "de Win7 megoldása jött be, hogy kitenni a főoldalra a legfontosabbakat, amik mozognak, folyamatosan van rajtuk info, stb, a maradék meg megy a jobb oldali listába."

    Azokat widgeteknek hívják, és gyakorlatilag mindegyik okostelefon támogatja (android, symbian, ios, és persze wp7) nincs benne semmi újdonság, ha megnézed a cikkbe szúrt képén az n8-nak, akkor ott is láthatsz egy párat. Azokon túl meg ott van a menü. De ugyanúgy tudsz ikonokat is kipakolni, teendő listát, kedvenc névjegyeket görgethető formában, rss olvasót, meg van intelligens widget is, ami megtanulja a szokásaidat, és ha pl estére némítani szoktad a telefonodat, akkor automatán meg fogja csinálni, szól, hogy dugd töltőre a telefonod, mert nem lesz elég az akkud töltöttsége az átlagszokásaidhoz mérten, stb... A maradékra meg ott van a menü szépen mappákra osztva...

    Látom te is azok közé tartozol, akik nem jöttek rá, hogy mi van a kezükben...

    "mert az N8-ban LCD kijelző van (asszem)"

    OLED

    Látom te is max messziről láttál n8-at, ezért mellékeltem a specifikációt is. Amúgy az iphone 4-ben van lcd.

    "Skype meg MSN meg már volt rá"

    A chat részük működik, az is késéssel. A hanghívást meg elfelejtheted, a wp7 hiányosságai miatt perpillanat megoldhatatlan, és azonos probléma miatt késik rajta a cset is. Én pl. nem azért rakok skype-ot a telefonomra, mert azon akarok pötyögni, tehát számomra ezen is elbukott.

    "Nem értem miért írtam volna le magam vele, vagy most mi van?!"

    Te ecsetelgetted, hogy egy telefon okosségét a rá letölthető alkalmazások mennyisége határozza meg... Olvasd vissza magad. Ezekután kijelented, hogy olyan telefont veszel, amire többi telefonnál kevesebb alkalmazás van.

    "Vannak hiányosságai az OS-nek, de ezeket majd szép lassan befoltozzák."

    Nagyok, és hasonlók miatt szidja mindenki a symbiant, éppen ezért nem veszik észre, hogy közben megjelent a v3 amiben minden korábbi hiba javítva lett.

    "egyszerűbben megoldható internet thetering"

    Ez gyakorlatilag sohasem volt probláma symbian esetében. A telefonod mindig is működött modemként, faxolni is tudtál vele, a 3g óta meg nem adathívást, hanem adatkapcsolatot használ. Erről beszélek, ha az emberek vették volna a fáradtságot, és megismerkedtek volna a symbiannal, akkor csak unottan ásítottak volna egy ios-t vagy windowst futtató telefon láttán, és egy gyenge legyintéssel elfelejtették volna. Symbian mindent évekkel ezelőtt tudott, amit most újdonságként reklámoznak a jelenlegi telefonoknál, és a nokia most is hozott telefonra újdonságokat elsőként, mint ahogy szokott, és nem csak egy ugyanolyan telefont hozott ki egy másik rendszerrel, ahogy a többiek. Ilyenek pl:
    usb otg
    bluetooth 3
    dab rádió

    Ezek mellett egy fasza 2 verziószámnyit javított symbian, amit még továbbra is fejlesztenek, amit tényleg arra használsz, és úgy alakítasz ahogy neked tetszik, nem pedig azt tudja, és úgy és arra használod ahogy azt kitalálták neked.

    "Azért indultam ki az 5800-ból, mert ha azt és még pár másik érintős nokiát úgy adják ki, hogy még a menüje is akadozik, akkor miért gondolhattam volna, hogy majd egy másikat nem úgy fognak? lehet hogy gyengébb benne a proci, kevesebb a memória, de akkor tudjon kevesebbet, csak ne akadozzon már akkor is, ha legörgetek."

    5800-nál akkor akadt a menü, ha túl sok program futott a háttérben, vagy ha az üzenetek, vagy az alkalmazások mappát nyitottam, amiket a lassú memkártyáról olvasott, amiről futottak a háttérben az alkalmazások is... Alapvetően tényleg gyenge hardver volt, de ha már olcsó telefont vettél, akkor ne várj egy class 2-es memkártyánál jobbat gyárilag, és nem árt ha ésszel használod. egy class 4-es kártyával, meg megfelelő odafigyeléssel az sem volt rossz telefon. Még most is van a fiókomban egy, meg barátnőm is elvan az övével, annak ellenére hogy eleinte ő is megilyedt a lassulásoktól, de miután megtanítottam a használatára megszerette, most meg csak azért gondolkodik néha a cserén, mert a irigyli a kamerát az n8-amon.
  • mesyre #39
    Ezt már megjósoltam előre: A zöld robotkával kézenfogva...

    Véleményem a témáról: Nokia végre felfogta...
  • Gladiator #38
    Azért indultam ki az 5800-ból, mert ha azt és még pár másik érintős nokiát úgy adják ki, hogy még a menüje is akadozik, akkor miért gondolhattam volna, hogy majd egy másikat nem úgy fognak? lehet hogy gyengébb benne a proci, kevesebb a memória, de akkor tudjon kevesebbet, csak ne akadozzon már akkor is, ha legörgetek.
  • Gladiator #37
    "Mint írtam cserélhető... Akár Htc-hez hasonló felületed is lehet. Ilyet nem csinálsz meg egy iphone-al, de wp7-el sem."

    A theme-ekre gondolsz? Pont tegnap néztem végig, de egy normálisat sem találtam. Amúgy iphonera is lehet például win7-es témát tenni. De egyébként nekem az elavult kinézet mellett a legnagyobb bajom az androiddal, ios-sel, symbiannal, hogy a menüje csak ikonokból áll, 120 ikon egymás után, azt találd meg, ami kell. Ok, lehet már mappát csinálni, de Win7 megoldása jött be, hogy kitenni a főoldalra a legfontosabbakat, amik mozognak, folyamatosan van rajtuk info, stb, a maradék meg megy a jobb oldali listába.

    Kijelzőn kár veszekedni, nekem az egyik legfontosabb része egy telefonnál. Tedd egymás mellé a kettőt. Ég és Föld. Az akkuja meg bírjon annyit, hogy egy napig elmenjen, este úgyis ott a töltő az éjjeliszekrényemen. Max utazásnál látom ennek hátrányát. Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb ideig bírja, mert az N8-ban LCD kijelző van (asszem), a Saamsungban meg Super AMOLED, ami jóval kevesebbet fogyaszt. Így hirtelen kigooglezva az OLED 60%-kal fogyaszt kevesebbet az LCD-nél, a Super AMOLED meg még az OLED-él is kb. 30%-kal kevesebbet. Úgyhogy még az is lehet, hogy én fogom vígan használni a telefonom órákig, miután a tied lemerült.

    A 7000 alkalmazásból én fogok kb. 30-at használni, úgyhogy felőlem lehetne rá több 100 ezer is, mint szifonra. A legfontosabbak már megvannak rá és fél év múlva már nem hiszem, hogy bármelyik fontos program is hiányozna. Skype meg MSN meg már volt rá, csak Lil'Messenger volt a program neve, de Microsoftnak nem tetszett, hogy Messenger van a nevében, ezért törölte. De pár napig elérhető volt, sokan le is töltötték, működött (működik) faszán. Valszeg egy névváltás után hamarosan jön újra.

    Tény, hogy a 8 giga kevés, amiatt én is húztam a számat.

    "Ez jó vicc volt, de csak magadat írtad le vele. Pláne hogy pont előtte írtad, hogy veszel egy wp7-es telefont. Ezt is írtam, ha az emberek 10 év alatt megtanulták volna használni az egyszerűen kezelhető symbiant, akkor az iphone-nak esélye nem lett volna, de most már hozzáteszem a wp7-nek sem."

    Nem értem miért írtam volna le magam vele, vagy most mi van?! Mitől lesz okos a telefon? Attól, hogy mik vannak rá. A Win7-re ok, kevesebb van, de mint mondtam pár hónap és nem hiszem, hogy lesz olyan fontos alkalmazás, ami ne lenne rá. Én meg egy szóval se mondtam, hogy okostelefont akarok venni, vagy hogy nekem az alkalmazások a fontosak, úgyhogy max te írtad le magad azzal, hogy nem tudsz szöveget értelmezni.

    Vannak hiányosságai az OS-nek, de ezeket majd szép lassan befoltozzák. Az első frissítés után már nagyjából jó lesz mindenre, amire nekem szükségem van (mondjuk egy egyszerűbben megoldható internet thetering (nem tom hogy kell írni) jobb lenne). Szerintem sokkal több fantázia van benne, mint a Symbianban és a Nokia rendszere pár éven belül már csak az alsó és közép kategóriás telókban lesz megtalálható.
  • endrúdí #36
    Én nem értem, mi ez a nokialejáratókampány minden portálon. Milyen csoport áll ennek a hátterében? A csapból is az android folyik. Nekem ip4-em van, a páromnak N8-at vettem karácsonyra. Néhány barátom androidot nyúz, galaxy s, lg optimus.

    Az égvilágon semmi baj nincs az N8-al, nekem még jobban tetszik mint az ip4. Nincs rajta Fruit ninja mondjuk -1.

    Az android olyasmi számomra - mert hasonló emberek próbálnak rábeszélni - mint a használj ubuntut arcok, mert qrva jó és ingyenes.

    Az apple hozza a formáját, baromi jó kis telcsi, mint az imac vagy a macbook vagy bármelyik termékük.

    A symbian3-as nokia meg olyan mint windows7 a pécéken. Baromi jó, több mint 10 éve fejlesztik, olyan dolgokat lazán tud amit még az ip4-nem (ovi suite többek között)

    Mindkettőt imádom (n8 ip4) az androidot részemről hagyom a használj ubuntut arcoknak.

    Nagyon tetszett az előttem szóló teóriája, a microsoft - nokia házasságról. Egy csipet intel (nvidia-mcafee) hozzá és ledarálják az androidot. Megmarad a linuxos netbookosoknak ocsó ztevel.
  • Madve #35
    Ja és 5800-on még symbian 1 volt. Mindenkinek sak a név tűnik fel, nem az ami utána van. Pedig desktop windows sem 98 már.