Berta Sándor

Megjelent a LibreOffice 3.3

Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre egyaránt elérhető az irodai programcsomag 3.3-as, végleges verziója. Az első kiadás óta alig négy, az első RC-változat megjelenése óta pedig csupán másfél hónap telt el.

A Document Foundation önkéntes segítői és fejlesztői alighanem maguk sem gondolták tavaly szeptemberben, hogy a már az új esztendő első hónapjára elkészül a LibreOffice első végleges változata. A szervezet a honlapján hivatalosan is bejelentette: elkészült az irodai programcsomag 3.3-as verziója. A munkában több mint száz programozó vett részt. A bejelentés egyúttal azt is jelenti, hogy a LibreOffice csapatának sikerült megelőznie az OpenOffice.org fejlesztőit. Utóbbi szoftvercsomag 3.3-as végleges kiadása ugyanis várhatóan csak a következő napokban jelenik majd meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A LibreOffice 3.3 az immár konkurens alkalmazás minden újdonságát tartalmazza. Ezek közé tartoznak a táblázatokban a legfeljebb 1 048 576 sor támogatása, a kibővített diagram-funkciók és a prezentációs fóliák jobb megjelenítése. Emellett az irodai csomag számos exkluzív funkciót is kínál a felhasználóknak, ide tartoznak a kibővített MS Works és Lotus WordPro dokumentum-importálási és a továbbfejlesztett RTF-exportálási szűrő használata, a Writer modulban a javított navigációs lehetőségek és automatikus korrektúrafunkciók és a Calc modulban a cellatartalmakhoz való jobb hozzáférés. Ezenkívül gyorsabb lett az ODS, a DBF és az XLS formátumú fájlok importálási folyamata is.

Szintén az újdonságok közé tartozik, hogy a LibreOffice 3.3 már a XML formátumú dokumentumokat is képes zökkenőmentesen megnyitni, illetve eltárolni. A Mentés másként menüpontra kattintáskor minden ismert adatformátum megjelenik és a programozók átdolgozták a nyomtatási ablakot is, ezáltal az a korábbinál áttekinthetőbb lett. A Linux-disztribúciókon már nincs szükség a filmek és a zenei fájlok lejátszásakor a Java Media Frameworkre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Impress és a Draw képesek az SVG-fájlok importálására, s optimalizálták a PPTX-adatok betöltési folyamatát. A LibreOffice tartalmaz egy PDF-olvasót, egy prezentációs konzolt és egy továbbfejlesztett jelentéskészítő modult. A Windows alatt használható telepítőt is optimalizálták és immár minden nyelvi fájlt alapból tartalmaz. Az irodai programcsomag letölthető a hivatalos honlapról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #44
    Nem kell óemgézni meg lollerezni, nem grafikai stúdióban dolgozom, nem művészeti kiállításra vagy filmplakátnak szánt poszterek készültek, amúgy meg nagyon kényelmesen és jól lehet alkotni akár poszterméretben is Powerpointban. Coreldraw, Illustrator általában nem akad minden gépen, míg Powerpoint nagy valószínűséggel igen, és egyszerűbb is kezelni, még egyszer hangsúlyozom, nem komoly grafikai munkára használtuk. Ha úgy tetszik casual volt a dolog. A problémák akkor jöttek, amikor szerettük volna kinyomtatni, mert akkor háromféle gépen négyféleképpen festett a mű megnyitás után. PDF-be meg véletlenül sem exportált jól.
    Szóval nem a grafikai képességeit kritizáltam Office-nak ha feltűnt volna, hanem hogy erősen inkompatibilis saját magával is akár, nyomtatásnál vagy különböző formátumokba exportálásnál vannak hiányosságok. Nagyeszűek...
  • 37BYKF #43
    [HUN]FaTaL, Kheller: lehet a bemutatókészítőt használni poszterhez, ahol egy nagy dia a vászon. Sokan csinálják (bár szvsz inkább inkscape, vagy Rajz)

    Sőt, ha jól tudod használni, komoly kiadványszerkesztő is egyben:

    http://www.openoffice.hu/2010/04/kiadvanykeszites-openoffice-org-gal-0-2/

    http://www.openoffice.hu/2010/05/magyar-linux-libertine-graphite-betuk/

    http://numbertext.org/writer/kiadvanykeszites.pdf

    és sok angol... http://www.taming-openoffice-org.com/newsite/?p=1309
  • 37BYKF #42
    Kheller: kérlek add meg a hibajegy számát, megpróbálok utánanézni, hogy mi történt. köszi!

    slickboy: Ha nyomdába viszed, akkor a legjobb a PDF, igaz abból is nagyon sok van (pl. betűk beágyazva v. sem, komplett "archiv" X-PDF stb.) A legjobb, ha exportálod PDF-be (a LibreOffice tud ilyet).
    Egyébként több magyar nyomdáról tudok, ahol használnak Open/LibreOffice-t a magyar nyelvi eszközök miatt, melyek tényszerűen jobbak mint az MS Office (vizsgálati tanulmány alapján). Az előkészítés során biztosan.
  • Kheller #41
    poszetert powerpointban szerkeszteni és még az office a hülye, a nap öngólja
  • [HUN]FaTaL #40
    És arra is van kitalálva. Nyomdába powerpoint, lol. Prezentáció készítő, nem poszterhez való omg.
  • slickboy #39
    Hmm, Office 2007-et használok, de az is tud érdekes dolgokat. Powerpointban 90x120cm-es (posztert csináltunk) diát képtelen normálisan megnyitni egy másik gépen. Magyar Officeban készült, angol verzióban már elcsúszik minden, 2003-as Officeban szintén, ezen nem segít ha ppt-re konvertálom és nem a 2003as konvertálja pptx-et. 2007-es ekkora méretet képtelen PDF-re konvertálni. Lefagy, üres oldalt konvertál kisebben, vagy a színátmenetes hátteret sávosra húzza, esetleg egy fekete sarok lesz a kép valamely sarkán.
    Nyomdában fogták a fejüket, hogy jajaj Office, ők Office fájlt még véletlenül sem engednek arra a gépre ahonnan nyomtatnak, kizárólag pdf, jpeg, ilyesmi.
    Szóval Office irodai bohóckodásra meg prezikék gyártására alkalmas, másra nem.
    Tanultam az esetből, nyomdai kimenetre szánt dolgok--->Coreldraw, Illustrator, Photoshop, PDF.
    Sajnos az OO sem különb ahogy olvasom, némi tapasztalatom is van vele.
  • Kheller #38
    mint azt szintén leirtam, ez egy BEJELENTETT hiba! Decemberben lett bejelentve még a béták idején. Leszarták, kiadták a véglegest egy ekkora hibával, a hibalistáján pedig most is ottvan ez a hiba, mint ismert, nyitott hiba. (további 600 másik hasonlóval)
  • Kheller #37
    Nincs benne semmi érdekes, irtam is, hogy ez a hiba csak windows-on jön elő. De a linuxos verzióban is akad párszáz ismert bug, nem ezen múlik a dolog. (arról nem is beszélve, hogy az se jelentene túl sokat, ha egy 1%-os piaci részesedésű oprendszeren tudna csak normálisan működni, de ott sem tud)
  • 37BYKF #36
    carville, Kheller: kérlek jelentsétek be az általatok talált gondokat a freedesktop -> LibreOffice hibakezelőben bugs.freedesktop.org//enter_bug.cgi

    De ha nem akarjátok közvetlenül, akkor a magyar csapat a libreoffice.hu oldalon biztosan segít a hibabejelentésben. Ha nem mondjátok meg, hogy min dolgozzanak, akkor mások problémáival fognak foglalkozni. Esetleg a templates, fejléces logós doksikból adjatok példát, vagy hasonlót. A problémás fájlok kezelését másként nehéz kijavítani...

    mas: Tetsuo: sok NAGY cég fizeti a mérnökök munkáját, most is mind közvetlenül, mind közvetetten (RH, Canonical, Google, Intel, Dell stb.) és vannak kisebb, de itthoni vállalkozások is.
  • GABOR16 #35
    Ez érdekes... nekem a Libre gond nélkül megnyitja és végigpörgetve.. (hosszú egy valami) se fagy ki.. (vannak részek ahol belassul, de ott vagy valami táblázat van elég fura szerkesztésben, vagy SVG típusú kép van benne aminek a feldolgozása processzoridőt igényel..

    Mondjuk annyit hozzáteszek, hogy a linuxos verzióját használom a librenek.. a windowosról hallottam, hogy több probléma is lehet vele (de én nem azt használom így arról nem tudok nyilatkozni tapasztalattal)..

    Egyébként a magyar fejlesztők mind kiszálltak az OO.o mögül (és áttértek a libre fejlesztéséhez), így a jövőben elképzelhető, hogy nem lesz belőle magyar nyelvű verzió.