Hunter

Elkészült a kínai lopakodó prototípusa

Úgy tűnik Kína elkészítette első lopakodó vadászgépének prototípusát, amit az amerikai F-22 riválisának szánnak, bár a szakértők szerint még éveket kell várni a szolgálatba állítására.

Több fénykép is megjelent a pekingi haderő modernizációs törekvéseinek legújabb képviselőjéről, a japán média pedig kínai katonai forrásokra hivatkozva cikkezett a J-20 vadászgép teszt modelljének elkészültéről. A japán újságok szerint a gép múlt héten még csak egy délnyugat-kínai repülőtér kifutópályáján manőverezett, azonban a hónap végén már az első próbarepülésekre is sor kerülhet.

A hírek pár nappal az amerikai hadügyminiszter, Robert Gates pekingi látogatása előtt láttak napvilágot, aki az egy évvel ezelőtt megszakadt katonai kapcsolatok helyreállításán fáradozik, 2010 januárjában Washington ugyanis több milliárd dollár értékben adott el fegyvereket Kína egyik vetélytársának, Tajvannak.

A szakértők szerint a J-20 idővel az Egyesült Államok Légierejének F-22 jelű vadászgépének a konkurenciája lesz, utóbbi a világ egyetlen teljes egészében működőképes következő generációs lopakodó vadászgépe. Rick Fisher, a Nemzetközi Minősítő és Stratégiai Központ kínai fegyverkezési szakértője szerint a J-20 képességekben és darabszámban is az évtized végére veszi fel a versenyt az amerikai lopakodóval. Dennis Blasko, független katonai konzulens, a világ legnagyobb haderejének, a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg szakértője úgy véli, a repülőgép fejlesztési ideje "jóval hosszabb lesz, mint azt a külső szemlélők többsége feltételezné".

Kína mindenesetre már januárban próbarepüléseket tervez, 2017-ben pedig szolgálatba állítaná a gépeket, olvasható a kínai katonai forrásokra hivatkozó japán Asahi Simbun napilapban. Az Aviation Week hadügyi szaklap szerint a J-20 nagyobb, mint a szakértők várták, ami arra utal, hogy a vadászgép nagy fegyverterheléssel bír, és légi utántöltéssel elérhetné az amerikai felségterülten elhelyezkedő Guam szigetet, bár ennek a technológiának a kifejlesztése további 10-15 évet venne igénybe.


2009. végén He Vei-dzsong tábornok, a kínai légierő egyik elsőszámú vezére úgy nyilatkozott, hogy nemzete 2017 és 2019 között rendszeresítheti a lopakodó vadászgépet a légierő kötelékében. A most megjelent felvételekkel kapcsolatban a kínai hadügy nem kívánt nyilatkozni az Agent France Press (AFP) hírügynökség megkeresésére, a nyugati szakértők mindenesetre szkeptikusak a J-20 program eredményeit illetően. "Először látni kellene a próbarepülés eredményeit, emellett egy prototípus tesztelése és a gyártás beindítása között jelentős idő telhet el" - mondta Blasko.

Az Egyesült Államokon és Japánon kívül csupán néhány ország fejleszt úgynevezett következő generációs lopakodó vadászgépeket. 2010 januárjában Oroszország hozta nyilvánosságra egy új gép terveit, amit a Szuhoj fejleszt, Japánnak is van egy kezdeményezése, illetve India is próbálkozik egy ilyen gép megalkotásával, ők az oroszok segítségével fejlesztenek.

A J-20 prototípusának híre nem véletlenül szivároghatott ki közvetlenül az amerikai látogatás előtt. Vasárnap Gates látogat Pekingbe, a hónap végén pedig a kínai elnök, Hu Csin-tao utazik Washingtonba. Az amerikai katonai vezetők és stratégák potenciális veszélyforrásként tekintenek Pekingre, ami nem csoda annak fényében, hogy egykor az USA egyeduralkodó volt a Csendes-óceánon, Fisher meglátása szerint a J-20 komoly veszélyt jelent az amerikai fölényre.

Kína hatalmas katonai költekezései szomszédjai körében is nyugtalanságot okoznak, Japán a múlt hónapban globális veszélyforrásként jellemezte a kínai fegyverkezést, természetesen Kína időről időre bizonygatja, hogy katonai növekedése semmilyen veszélyt nem jelent, a haditengerészet, a légierő és a stratégiai rakéta haderő fejlesztésével egyidőben csökkentik a földi haderő méretét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gaboca76 #357
    lol"Kína időről időre bizonygatja, hogy katonai növekedése semmilyen veszélyt nem jelent, a haditengerészet, a légierő és a stratégiai rakéta haderő fejlesztésével egyidőben csökkentik a földi haderő méretét". Na persze én meg kínai vagyok.
  • Sequoyah #356
    Akkor önrávezetéses rakétával már nem lehet leszedni a lopakodót, hiába látják a képernyőn. Külső tűzrávezetés kell, az viszont komoly új fejlesztés, ráadásul zavarható EW-vel.
    A semminél szóval jóval több egy ilyen radar, de a lopakodó (bocsánat alacsony észlelhetőségű) mivoltát még nem szünteti meg.
  • Molnibalage #355
    Tudtommal nem, mert antennamérettől függ a dolog.
  • Sequoyah #354
    Puskával is leszedem a raptort ha jó helyre repül, és jó helyen találom el:D
  • NEXUS6 #353
    De jól tudod!
    Ott voltál?
    Mellesleg azt írják (Gyak olyanok akik személyesen beszéltek Dani-val), hogy befogása volt a tűzvezetőnek igaz csak a harmadik próbálkozásra jött össze.
    Sorry

    Puszi a malacnak.
  • teddybear #352
    Először is, az F-117-et P-18-as távolfelderítő lokátorral szúrták ki. SA-3-mal(SZ-125 Nyeva) lőtték le, de annak a tűzvezető lokátora nem "látta". Azt a lokátort kizárólag a távirányított rakéta irányban-tartására használták.

    Egyszerűen oda lőttek, ahová számításuk szerint éppen a repülőgép érkezett, és találtak! (A disznót meg elzavarták a jelentéstétel idejére)

    Nem sikerült volna ha az amerikaiak váltogatják a berepülési útvonalat, sebességet, úgy mint egy normál támadógépnél.
  • NEXUS6 #351
    Elvileg amikor a szerb konfliktus során lelőtték az F-117-et, a tűzvezető lokátorral nyomták rá a rakétát, szóval nem biztos hogy kell.
  • Sequoyah #350
    Lehet egy rakétára méteres hullámhosszú radart tenni? Mert ha nem, akkor a kb hajukra kenhetik, hogy látják a radaron...
  • NEXUS6 #349
    "Innentől fogva semmit sem jelent. Nincs konkrét bizonyíték. Arra viszont van, hogy már Sz-300-ast sem ad el mindenkinek az orosz, nemhogy Sz-400-at."

    Hát ja, de pl azt a műhódat is csak leszedték valahogy tavaly ilyenkor. És ha egy rendszerben álló eszközzel tették és nem csak egy demó volt amire 5 évig készültek, akkor több forrás is a HQ-9-est jelöli meg eszközként.

    "Az iráni légiháborúról alkotott képed nagyon felszínes."
    Ezt meg miből szűrted le?
    :D

    "Az F-117 észlelésére minden vadász képes, ha elég közel megy és nincs földháttérben. Talán még egy MiG-21bis is. Más kérdés, hogy ez a táv lehet, hogy 2 km. A MiG-31 esetén meg lehet, hogy 15."
    Erről van szó. Nem arról van szó, hogy adott fegyverek nem észlelik a lopakodókat, hanem hogy máshogy. Méteres hullámhosszú radarok kb ugyan úgy. Meg kell változtatni a harcászati fogásokat. Alapvetően meg kell. De célszerűen meghatározott ilyen eljárásokkal az eszközök célszerű, a hagyományostól eltérő alkalmazásával a stealth képesség hatása jelentősen redukálható.
  • Molnibalage #348
    "It is believed"

    Innentől fogva semmit sem jelent. Nincs konkrét bizonyíték. Arra viszont van, hogy már Sz-300-ast sem ad el mindenkinek az orosz, nemhogy Sz-400-at.

    Az iráni légiháborúról alkotott képed nagyon felszínes. Linkeljek anyagot?


    Ennek ellenére a Mig-31 pl alapvetően cirkálórakéták elfogására lett kifejlesztve, ami, ha úgy tetszik egy kis méretű és ezért erősen csökkentett radar-reflexiójú repülő szerkezet,

    Nem csökkentett, kicsi. Nagy a difi abban, hogy valami kiemelt irányokban méretéhez képes baromi kis RCS-sel, mert erre tervezték vagy azért bír kis RCS-sel, mert szimolán kicsi. Egy stealht géphez képest a Tomahawk kategóriájú cuccok gigantikus célpontok. A MiG-31 volt az első szovjet vadász, ami földháttérben stabilan tudott célokat keresni és követni. Semmi köze a MiG-31 vadász képességének a szuperérzékenységhez. Odáig jutottak el vele, hogy a földháttér szűrés végre komolyan megjelent és a PESA elvű radar miatt nem kellett hajkurásznia és egyesével leszednie a célokat, szimulátán célleküzdésre képes volt annak ellenére, hogy csak félaktív rakétákkal bírt.

    Az F-117 észlelésére minden vadász képes, ha elég közel megy és nincs földháttérben. Talán még egy MiG-21bis is. Más kérdés, hogy ez a táv lehet, hogy 2 km. A MiG-31 esetén meg lehet, hogy 15.