Hunter

Mégis talált szerves anyagokat a Viking

Több mint 30 évvel azután, hogy a Viking leszállóegységek kísérletei alapján a NASA kijelentette, hogy nem találtak bizonyítékot szerves anyagok jelenlétére a Marson, az elemzések felülvizsgálata mégis arra utal, hogy a szondák megütötték a főnyereményt.

Az elemzések rekonstruálását egy agresszív oxidáns, a perklorát felfedezése ösztönözte, amire 2008 augusztusában bukkant rá a Mars felszínen dolgozó Phoenix egység. A NASA kutatói a Mars talajához leginkább hasonló, a világ egyik legszárazabb helyének, a chilei Atacama-sivatagnak perklorát tartalmú talajával megismételték az egyik elsődleges Viking-kísérletet. A Vikingek a talaj felmelegítésével próbáltak a szerves anyagok nyomaira bukkanni, azonban csak széndioxidot, metil-kloridot és metilén-kloridot észleltek, amiket az expedíció tudósai földi szennyeződésnek minősítettek. A tavaly elvégzett kísérletek során a tudósok várakozásainak megfelelően pontosan ugyanezeket az anyagokat találták a szerves vegyületeket tartalmazó sivatagi talaj melegítése után, a perklorát ugyanis a hő hatására elnyeli a szerves molekulákat.

"30 év meggyőződéses tagadása ellenére a Viking észlelte a szerves anyagokat a Marson" - nyilatkozott a Discovery-nek Christopher McKay, a NASA Ames Kutatóközpontjának bolygótudósa. "Ha a Viking csapat azt mondta volna, 'nos, lehet, hogy perklorát van a talajban', mindenki bolondnak tartotta volna őket - miért lenne a talajban perklorát? A Phoenix felfedezése azonban nem hagyott alternatívát, kénytelenek voltunk leszögezni, hogy perklorát van a talajban ... innentől minden világossá vált"

Az ítélet, amit akkor a Viking csapat kimondott a szerves anyagokkal kapcsolatban semmissé tette egy másik Viking-kísérlet eredményeit is, ami a mikrobai élet jeleit kereste volna. A kísérletben egy kis tápanyaggal dúsított vizet adtak a talajhoz, majd kielemezték a talaj feletti levegőt, a tápanyagok metabolizálásának, elégetésének a nyomait keresve. A műszer a kísérlet első elvégzése után gázkibocsátást észlelt, az eredményt azonban nem sikerült megismételni, ezért a kísérletet nem tartották meggyőzőnek, a kérdés mind a mai napig viták tárgyát képezi.

Az új bizonyítékok nem jelentik azt, hogy a Viking életet talált volna, hangsúlyozza McKay. "A szerves anyagok felfedezése nem bizonyíték egy jelen, vagy egy múltbéli életre, csupán azt bizonyítja, hogy van ott szerves anyag" - figyelmeztet. Azonban, ha a NASA akkor felismeri, hogy szerves anyagokat találtak a szondák, akkor valószínűleg nem kellett volna több évtizednek eltelnie újabb, a marsi élet feltételeit kutató szondák elindításáig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vumbi #61
    Ez a hir azert nem semmi am!
    Ha nincs egyaltalan, abszolute szerves anyag a Marson akkor ugye nincs miert marslakokat keresni a tovabbiakban.

    Ha viszont elso blikkre talaltak valamit fenntartja a lehetoseget. Nem jelenti azt hogy baci csinalta, de meg van ra a sansz.

    Amikor a 70es evekben raprobaltak a dologra, meg senki sem tudta hogy a marsi talaj rosszebb mint a devecseri vorosiszap. Osszekevertek a trutyit es vartak h mi jon kki belole. Semmi szignifikans.

    De a Phoenix ota tudjuk h mi a helyzet. Ujra ertelmezve az regi eredmenyeket az uj ismeretek tukreben, mar egyertelmuve valt h szerves anyag volt a Viking mintajaban.

    Kellett hozza 40 ev hogy kideruljon, de hurra megtortent, es le is kozoltek. Ennyi a sztori.
  • Rapid81 #60
    Egyetértek.
  • Kara kán #59
    Magyarországnak sok gondolkodó emberre van szüksége, de persze olyanokra, akik a sok gondolkodást végül képesek építő cselekvéssé változtatni.
  • Molnibalage #58
    Orvos látott már?
  • Rapid81 #57
    A holdraszállást a Mythbusters-ben megpróbálták megcáfolni. Nem jött össze. Attól mondjuk még van pár érdekes dolog vele kapcsolatban.

    Mit szóltok mondjuk a Lacerta interjúhoz. :D Ha már összeesküvésekről, meg idegenekről van szó.

    /off
    Droidka, a vak hit még sosem segített senkin. Azon kellene elgondolkoznod, hogy véletlenül nem vonható-e párhuzam a kormányban való vak hit és a nemzeti oldalban való vak hit között. Pont az a baj a vak hittel, hogy nem kell hozzá gondolkozni.

    Posta Imrét meg inkább hagyjuk...

    U.i.: Csak, hogy megelőzzem az előzőekben olvasott káromkodásözönt, nem, nem vagyok cigány, sem zsidó, sem egyéb beépített ügynök. Egyszerűen csak gondolkodom, nem vakon hiszek.
    /On
  • opeca #56
    A holdraszállás kamu témával én sem értek egyet, de azért ezen a videón anno jót mulattam:)

    http://www.youtube.com/watch?v=YApEIiwEgnE
  • opeca #55
    Az összeesküvs-elméleteket gyakran állítják be megalapozatlan koncepcióknak, de azért én személy még ha szkeptikusan is, de elfogadom őket. Miért ne? Számos összeesküvés volt már a történelemben, akit az akkori kor embere valószínűleg kitalációnak, elméletnek tartott, jót nevettek rajta, aztán kiderült, hogy kurvára igaz volt.

    Persze a helyén kel kezelni, de attól maga az összeesküvés mint fogalom és mint emberi tulajdonság egyértelműen létezik.
  • Pharaoh #54
    A legtöbb Összeeskövés hívő elhiszi mindet, olyannal nem gyakran találkozni, amelyik csak egyben hisz
  • Magnum PI #53
    Bocsi a sok elgépelésért :)
  • Magnum PI #52
    Összeeskövés hívőt megkérdezték:

    Őn szerint igaz ,hogy Neil Armstrong UFO-t látott a Holdra szállás alatt.
    - Igen, természetesen csak az egészet eltitkolja a kormány

    Maga szerintn jártunk már a Holdon vagy az egész csak kitaláció?
    - Nyilván való, hogy kitaláció. Rengetek bizonyíték van rá, hogy a photókat stidókban készítették. Árnyékok szöge, zászlós stb.


    Remélem ebből a viccből átjön a mondanivaló. Összeesküvés elmélet rulez