Napi Online

Tovább drágulhatnak a ritkaföldfémek

A kínai kormány 2011-ben tovább szigorítja a ritkaföldfémek exportját: a ma ismertetett adatok szerint 31 vállalat 14 446 tonna kivitelére kapott engedélyt első körben, ez 11 százalékkal kevesebb az eddiginél. A továbbiakban is várható még szigorítás, mivel a kormány évente általában kétszer ad ki engedélyeket.

Kína fedezi a világ ritkaföldfém felhasználásának 97 százalékát, és Peking 2005 óta folyamatosan szigorítja a 17 különböző fémből álló ásványcsaládra vonatkozó kiviteli szabályokat. Erre az évre a 2009-esnél 40 százalékkal alacsonyabb exportkvótát határoztak meg a ritkaföldfémekre, nagy riadalmat keltve a felhasználók körében: a vámhivatali adatok szerint Kína 2010 első kilenc hónapjában 32 200 tonna ritkaföldfémet exportált, ennek felét Japánba.

A ritkaföldfémeket elsősorban a fejlett technológiai iparágakban - elektronika, elektrotechnika, haditechnika - alkalmazzák. A terbium például 80 százalékkal csökkentheti az izzók áramigényét, míg a diszprózium egészen kis darabkája is jelentősen csökkentheti az elektromotorok mágnesének tömegét. Ritkaföldfémeket használnak a rakéták irányítórendszereiben, repülőgépek sugárhajtóműveiben, műholdakban és kommunikációs berendezésekben is.

A világkészlet harmada van Kínában. Az utóbbi években az export visszafogását Kína az alacsony árak mellett nemzetbiztonsági érdekeivel, környezetvédelmi megfontolásokkal és az illegális kitermelés elleni harccal indokolta. A kínálat mesterséges csökkentése az árak emelkedését hozhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #1
    azt mértnem termelik máshol is? idioták... kina majd aztmondja lofaszt nektek