Gyurkity Péter

Az érintőképernyős okostelefonoké a jövő

Bár napjainkban az okostelefonok még nem uralják a piac nagyobbik felét, 5 éven belül ez a helyzet alaposan megváltozhat, és az érintőképernyős megoldások kiszoríthatják a meglévő alternatívákat.

A Strategy Analytics előrejelzésében érdekes következtetésre jutott, amely azonban valószínűleg még a laikusok számára sem túlságosan meglepő. Elég, ha alaposabban megvizsgáljuk a most is megfigyelhető trendet, rögtön kiviláglik, hogy a fent említett csoportba tartozó megoldások gyártói számíthatnak minden korábbinál nagyobb sikerekre. Ebben elsősorban a nagyobb információéhség játssza majd a főszerepet.

Arról már több alkalommal írtunk, hogy az okostelefonok kiszoríthatják a hagyományos készülékeket, mivel egyre többen váltanak a drágább és több funkciót kínáló változatokra - még akkor is, ha ezen funkciókra nincs is feltétlenül szükségük. A szegmensen belül alapvetően három eltérő kivitelben készülnek a különböző típusok, ezek pedig a teljes mértékben érintőképernyőre támaszkodó, a képernyő alatt elhelyezkedő QWERTY-billentyűzettel érkező, valamint a miniatűr klaviatúrát ügyesen elrejtő, azt csúsztatva elővarázsolható megoldások kategóriájában helyezkednek el. A billentyűzetre várhatóan az elkövetkező években is jelentős igény mutatkozik majd - elsősorban azok körében, akik a gyors gépelési lehetőséget szeretnék hasznosítani - ám a legtöbb vásárló számára az érintőképernyő jelenti a jövőt.

Ez ugyanis a lehető legnagyobb kijelzők alkalmazását teszi lehetővé, ezeken keresztül pedig egyre több és több információ juthat el hozzánk. Olyannyira gyors lesz a változás, hogy 2015-re már az érintőképernyővel felszerelt okostelefonok uralhatják majd a globális piac csaknem 60 százalékát (több mint 350 milliós eladási eredménnyel), míg az összes többi típus a maradékon lesz kénytelen osztozkodni. A behajtható, összecsukható modellek gyakorlatilag eltűnnek majd a boltokból, hogy teljesen átadják a helyüket a miniatűr táblára emlékeztető okostelefonoknak, ezzel pedig a hagyományos mobiltelefonok is visszaszorulnak.

A piackutató cég egyben azt is előrevetíti, hogy a mobiltelefonok által lebonyolított adatforgalom megtízszereződik az évtized közepére, ezzel pedig a teljes globális internetes forgalom 30 százalékát teszik majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #43
    Szerintem Magyarországon nem olyan rossz a helyzet ilyen téren hogyha ebből indulunk ki:

    "Az év tizenegyedik hónapjában 39 ezerrel 11 millió 901 ezerre emelkedett a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizetőszáma. A forgalmat generáló ügyfeleké az előző hónaphoz képest 4 ezerrel 10 millió 877 ezerre nőtt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiadott gyorsjelentés szerint 2010 novemberében a hívásfogadásra alkalmas kártyák száma alapján 100 főre 119.0 SIM-kártya jutott. Októberben ez az érték 118.6 volt."

    Itthon kicsit sok telefon használnak, ebből kifolyólag szerintem a többségnek már okostelefonja van vagy legalábbis a közeljövőben tervezhetik. Az android térnyerésével nagyon lemennek az árak.

    Az LG Optimus One ami most egy nagyon jó vétel lehet szerintem...ár/érték arányban a legjobb.
  • ujerik2009 #42
    Manapság már rengeteg nagyon jó okostelefon van meglehetősen jó áron. Már olyan 30-40 ezer forint körül lehet kapni. Jó, persze nem olyan gyorsak, mint egy 140 ezer forintos, de nem gondolom, hogy ez a felhasználóknak akkora problémát jelentene, hiszen Masika is megmondta: a többség úgysem tudja kihasználni őket teljesen.
  • masika #41
    Hát igen, nem feltétlenül kell rögtön megvenni a legújabb újdonságot. Egyetemen például tényleg bőven elég volt, sőt szerintem még mindig elég, ha van valami nagyon gagyi internet hozzáférésed... bár, ahogy sokaktól hallottam, az egyetemi tanulmányi rendszerek sem éppen tökéletesek... sőt...
    Ami az érintőképernyős telefonokat illeti, hát, itt Magyarországon nyilván rosszabb a helyzet, de szerintem szükségszerű, hogy előbb-utóbb elárasztanak minket. Addigra már az áruk is olyan lesz, hogy minden ember megvásárolhatja őket, jóllehet a rengeteg funkciójukat a többség még akkor sem fogja kihasználni.
  • JürgenKlinsmann #40
    Amit a netbookok kapcsán mondasz az pont fordítottja az enyémnek. Vagyis pont azt mondod amit én, csak ellentétesen érvelsz. Én azt mondtam, hogy vannak olyan kütyük melyek adott célfelhasználásra készülnek, ilyen egy okostelefon is, mely alapvetően azoknak az embereknek készül, akiknek a kommunikációjukhoz elengedhetetlen az az eszköztár amit egy okostelefon nyújt. Ezzel szemben a többség aki ilyet vesz pont nem ebbe a kategóriába esik. Egy netbook jóval szerényebb, mint egy notebook, pont azért, mert van akinek egy notebook teljesítményére nincs szüksége, ezért egy olcsóbb, kissebb, szerényebb eszközzel is beérik. Ez pont ellentmond annak, hogy valaki olyan eszközt vegyen amit csak részben használ ki.

    A piaci réseket nem csak betömni lehet hanem réseket létrehozni. Ebben pont az Apple az "ász", aki olyan igényeket generál, melyek addig nem léteztek. Pont az iPhone is ilyen! Amellett, hogy pozitív irányba megreformálta az okostelefonokat (gyakorlatilag eltüntette a PDA-Telefon kategóriát), létrehozott egy addig nem létező igényt a konzumer kategóriában.

    Az iPad esete pedig pont rossz példa, hiszen elektronikus könyv olvasók eddig is léteztek, azt meg megnézem, hogy valaki az utcán sétálva előkap egy iPad-et, mert meg kell néznie pár emailt, erre meg pont egy okostelefon a céleszköz.
    Nekem volt szerencsém 2 hétig iPad-et használni, de rémálom rajta a gépelés, szóval a multitouch képes böngészésen kívül másra aligha jó, de egy ilyen kijelzőt netbookba is be lehet építeni (és létezik ilyen, sőt már az iPad előtt is létezett, kifordítod a kijelzőt és pont úgy működik, mint egy iPad és nem is sokkal vastagabb vagy nehezebb, mégis van fizikai billentyűzete).

    Annak ellenére, hogy én is okostelefon használó vagyok és elismerem, hogy az iPhone a maga kategóriájában egy remek eszköz, még felismerem azt, hogy egy teljesen felesleges kütyü egy 14 éves kislánynak, vagy egy átlagos egyetemistának.
  • kamilla6666 #39
    Hm, azóta kissé mérséklődött a lelkesedésem. Épp a nővérem példáján okulva. Az internet. Hihetetlen, hogy mennyi pénzt elvisz, pillanatok alatt. OKé, hozzátartozik, hogy nem ártott volna ez elején a kezelési útmutatót is tanulmányozni, elismerem, ez az ő hibája (mármint a nővéremé).Másrészt voltam újgazdag rokonéknál látogatóban, és meglepett, hogy mi mindent megvesznek már a kisiskolás gyereknek.A következő az okostelcsi lesz, lefogadom...Narumonnak tökéletesen igaza van: régebben enélkül is meg lehetett élni.Most a kis tinik msneznek, szkájpolnak,m fészbúkon élnek szociális és nemi életet...Mi ez?Oké, valamennyire lépést kell tartani a fejlődéssel...Mindenesetre még egyszer, alaposan végig kell gondolnom, megéri-e egy ilyenre gyűjteni a pénzt...ha igen, akkor meg valami olyasmi kellene, amiről tudom, hogy nem fogom két nap múlva tépni a hajam, hogy mennyit esett az ára a vásárlás óta. És legyen olyan, amivel jól lehet fotózni. Egyébként még a tabletes véleményekhez: nem hiszem, hogy a könyvek valaha is kimennek a divatból. Az OSZK-ba pedig amúgy is kevés ember jár, én is csak letölteni szoktam. De a könyvek...:D
  • narumon #38
    Nem teljesen értem a fejtegetésed. Az eleje meg kicsit vicces. Én még internet nélkül végeztem a sulit, de ez nem jelenti azt, hogy most nélküle kéne. Sőt mobiltelefonnal sem rohangáltunk és ha a háziban kellett segítség akkor át kellett bicikliznem az osztálytársamhoz nem chateltük és nem emaileztünk. Ettől még most ez a musthave kategória.
  • Megtörhetetlen #37
    Minden általad felsorolt "piaci résre" van más megoldás is...
    Szerintem pont nem ezért olyan jó is ez, például a netbook tőzsdézőknek elengedhetetlen, node suliba? Tudom én is jártam fősulira is és nélküle is meg lett fogadtam pdf-et jah csak asztalin... Hiányzott valaha is: Nem... És akkor ki a geek?
    Az okostelefon nyilván totál más kategória hisz ott a lényeg hogy a telefonodból minél többet kitudj hozni és például ne a gyártóra kelljen bízni minden apró kis szar szoftvert ami rajta van hanem te magad tudj válogatni. Szerintem ezért is nagyon okos dolog ;)
    De hogy a létezését piaci résre fogjuk.... Ez egyértelműen rossz felfogás, hisz ahogy fejlődik a kor a technika egyre okosabb lesz minden ebből miért a telefon maradna ki?
  • narumon #36
    "Speciális esetek vannak ahol jól jön, de a magánéletben egy újabb felesleges kütyü."

    Ha így nézed akkor minden eszköz speciális. Hányan mondták azt, hogy a netbook mekkora baromság, mert kinek kell egy kicsi kis gép amin csak internet, email meg office fut el jóformán. És kiderült, hogy nagyon sok embernek kell ilyen. Ezt egy gyártónak (asus) fel kellett ismernie, hogy van itt egy bazi nagy piaci rés, még akkor is ha sok geek a fenti szöveggel jött. Ugyanez a helyzet ipadnál is. Vajon mennyire speciális dolog az, ha valaki egy könnyű, internet elérésre, emailezésre és főképpen köny olvasásra, pdf nézegetésre keres eszközt? Nem tud ennél jobbat venni jelenleg. Ráadásul külföldön van az oktatási kedvezmény ami ugye azt jelenti, hogy egy ilyen ipadot x (akár 10-20%-al olcsóbban) megkap, és tökéletes eszköz suliba. Mint ahogy előttem is írták. Előadást felvenni, anyagot egymásnak elküldeni, olvasni. Egyenesen király. Elfér egy nagyobb női szütyőben és nem érzi az ember, hogy leszakad a válla. Speciális? Lehet. Piaci rés volt? Igen.
  • narumon #35
    Én is így voltam vele (mármint hogy nem tudnám mire használni), most meg annyi szerződés tervezetet kapok, meg tanulnivalókat pdf-ben, hogy este (iccaka) fekszem az ágyamban és a notit nyomom. Kurvára jó lenne most nekem egy ilyen kis tábla amin ezeket át tudom olvasni, elérem a netet ha kell és könnyű és sokáig bírja az akksija. Szóval én most eldöntöttem, hogy veszek egyet.
  • morleone #34
    Hasznos dolog, csak még nincs "bejáratva" a dolog. Képzeld el azt hogy belátható időn belül nem fog senki se már könyvtárba járni - legalábbis a tablettel rendelkezők - hisz csak fogja magát az ember felmegy a Széchenyi Könyvtár honlapjára és letölti az ebookot a táblára amin már kényelmesen lehet olvasni.
    Vagy amiért én venném meg: bemegyek az előadásra a kicsikével, elindítom a mikrofont, nyitok egy új doc fáljt és már írnám is a szép jegyzetet... folytathatnád magad is. :D 1 szó mint 100 jó dolog a tablet is, csak úgy mint a smartphone. :)
    Jó lenne ha az LG csinálna egy optimus tabletet ,ha már kidobták a 2.2-es optimus one-t ilyen olcsón, akkor bízom bennük hogy valszeg emberibb áron adnák ezt is.